Viggo Mortensen születésnapja

Ma ünnepli 61. születésnapját Viggo Mortensen - ebből az alkalomból egy régebbi cikkemből idézek, amely a Gyűrűk Ura / és Hobbit-beli Aragorn szerepén keresztül villant fel vonásokat a személyiségéből.

Szül.:
October 20, 1958  Manhattan, New York, United States


Aragorn (Viggo Mortensen)


Aragornt Viggo Mortensen  játssza a filmben, és az ő szerepfelfogásától lett Aragorn karaktere a "rejtőzkődő hős" mellett a "vonakodó hős"is. Azt érzékelteti, hogy Aragornt kételyek gyötrik életfeladatával kapcsolatban, nem igazán hisz abban, hogy elég erős lesz, ha szembe kell szállnia a rá váró kihívásokkal, miután végül is el kell foglalnia a származása jogán rá váró trónt. Tisztában van azzal, hogy ősapja, Isildur gyengesége miatt alakult úgy a történelem, hogy a Szabad Népek nem tudtak végérvényesen leszámolni a Sötét Úrral, és fél, hogy ő is kudarcot fog vallani egy sorsdöntő pillanatban.
Eredetileg a szerepre egy jóval fiatalabb színészt választottak, de aztán rájöttek, Aragorn figurájában meg kell jelennie az életbölcsességének és a viharvertségének is, amely a sok-sok tapasztalatából és viszontagságából adódik.

"Nem csak eljátszotta a figurát, hanem részévé vált. A szerep és ő összekeveredtek."(Peter Jackson Viggoról)

"Nem hétköznapi fickó. Teljesen hisz annak igazában amit éppen csinál. Ha nem hisz benne, nem is csinálja."(Sean Bean Viggoról)

Viggo Napjegye Mérleg, ezért érthető, hogy miért így fogta fel a szerepet. Tűnődik, latolgat és sokszor tétovázik a döntések előtt. Tulajdonképpen Viggo a filmben próbálja érzékeltetni. azt az utat, amelyet a hőse történet szerint már a Gyűrű Háború előtt bejár - amíg elfogadja küldetését.

Viggónak nagy valószinüséggel Vízöntő Ascendense van, így személyisége jól illik az általa megformált karakterhez. A titokzatos, szabad, magányos, különc vándor szerepe nagyon jól áll neki (tipikus hippi, ezt el is ismeri magáról).
Horoszkópjában szemben áll egymással Vízöntő Holdja és Oroszlán Uránusza. Itt jön be számára az Oroszlán problematikája, Uránusza a kötetlen bolondság jelölője nehezen tudja felvállalni az Oroszlán hatalomvágyát és uralkodási tendenciáit.
Ikrek Marsa a rugalmasságot, a szellemi tettrekészséget biztosítja számára, az intellektuális kiváncsiságot (Aragorn jellemében is megjelenik a művelt nagyúr képe: tanult, olvasott, nyelveket tud.) Skorpióban levő stelliuma (Neptunusz, Merkúr, Jupiter) pedig biztosítja az elmélyültséget, a lényeglátást, végletekig kitartó szívósságot, és igen a titokzatosság varázsát is. Ám hogy Mérleg létére el tudja hitetni velünk, hogy nemcsak bölcs, megfontolt ember, de kiválóan képzett harcos is, azt talán többek között a Plútó-Mars kvadrátjának köszönheti.

"Látni lehet a vadságot a szemében." (Elijah Wood Viggóról)

"Na, ő igazi őrült, rajtam kívül ő élte bele magát legjobban és legegészségtelenebbül a forgatásba. Szinte végig Aragorn volt, nem Viggo, vadul tanult kardozni, le sem vette a jelmezét, sőt a szállodában állandó problémái voltak abből, hogy aludni is a kardjával ment." (Peter Jackson Viggóról)


Aki látta a werkfilmeket, hallhatta, hogy a kardmester, aki oktatta őket a kardforgatásra, élete legtehetségesebb tanítványának nevezte Viggót, aki előtte életében nem fogott még kardot! És a forgatási filmekben lehet látni, mikor egy-egy jelenetben vadul ordítva esik neki filmbeli ellenségének. Vadsága jól illik a titokzatos, vándorló harcoshoz, aki sok veszélyen kelt már át. Bár időnként Mérlegsége szívesen megfutamodna...

"Richard tartott egy lelkesítő beszédet [ti. az uruk-hai-okat játszó színészeknek], s hitelesség látszata meg ilyesmi. A hangulat teljesen vérszomjas lett, amolyan: 'Ölj! Csonkíts' Ránéztem Peterre [Peter Jackson], meg a kaszkadőrök vezetőjére, aki csak fogta a fejét. mert ugyanazt érezte amit én, hogy ezeknek a pasasoknak már semmilyen biztatásra nincs szükségük, kiráznak a gatyámból. Egyszerűen azt éreztem: 'Engem nem érdekel, én nagyon gyorsan el fogok innen pucolni!' Nem probléma. Még úgyis sokat kell forgatni!" (Viggo Mortensen a forgatásról)



Emellett viszont van benne Mérleg Vénusz is,amely a színészt a művészetek kedvtelése és művelése felé viszi.

"Csodálatos művész több vonatkozásban is." (Dominic Monaghan Viggoról)

"Fotóművészet, festészet, költészet. A pillanatért él. Az életért él." (Sean Bean Viggoról)

Mérleg Vénusza ezenfelül az általa játszott karakterbe belecsempészi a romantikus vonásokat is, l. szerelmét Arwennel. Ezenfelül pedig az esztétikum élvezetét, ezért is tud ugyanolyan otthonosan mozogni a tündék kifinomult világában, mint az erdei kószák harcos világában.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése