Az 1956-os forradalom - ESEMÉNYHOROSZKÓP

Ennek a forradalomnak nehéz volt megállapítani a pontos kezdetét, hiszen már azt megelőzően több esemény történt.

A Szegedi Egyetem diákjai október 20-i gyűlésükön pontokba foglalták demokratikus követeléseiket. Hatásukra és a poznańi munkásfelkelés hírére a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói október 22-én nagygyűlést rendeztek az egyetem aulájában. Itt elhatározták, hogy másnap délután 3 órára a lengyel néppel szimpatizáló tüntetést hirdetnek a budapesti egyetemistáknak és főiskolásoknak. 


A diákszervezetek által szervezés alatt álló felvonulást a Belügyminisztérium csak akkor engedélyezte, amikor az már elkerülhetetlennek látszott. 14:00 óra körül Kopácsi Sándor budapesti rendőrfőkapitány és Fekete Károly belügyminiszter-helyettes jelentett be az egyetem udvarán Piros László belügyminiszter megbízásából az egyetemen tanuló diákok felvonulásának engedélyezését, amelyet az adást megszakítva a Magyar Rádió 14.23-kor közleményben is ismertetett. 
A műegyetemisták menete délután fél háromkor a Budapesti Műszaki Egyetem épületétől indult el. A Szabadság hídon átvonulva első állomásuk a belvárosi Petőfi-szobor volt, ahol egyesültek a pesti oldal egyetemeiről és főiskoláiról érkezőkkel. 15 órakor a Petőfi szobornál megkezdődött a békés demonstráció. 





Végül is a hivatalos kezdési időpontot a délután 3 órát vettem alapul, mert ránézvést erre a képletre stimmelt minden a legjobban.

A 15 órai képlet Ascendense a Halakba esik, ura a Jupiter, amely viszont a szemben levő Szűz jegyben exil (száműzött) és egyben kiszolgáltatott a VII.házban ami a nyílt ellenségek háza. És ez a Jupiter egyben a X.h. azaz a siker, a cél házának ura is. Igy (majdnem) hiába áll együtt a Vénusszal, mint a másik szerencsebolygóval, hatásuk csak abban érvényesülhetett, hogy egyáltalán az akkori politikai helyzetben elindulhatott egy békés (akármilyen) tüntetés.
Viszont maga a romlásban levő Jupiter jelzi, hogy ebből a kezdeményezésből sajnos nem lesz semmi.

A Jupiterrel a Denebola állócsillag áll együtt: a Denebola rendkívüli energiákat hordozó bolygó, mely feszültségeket gerjeszt. Hogy a kirobbanó energiák sikert vagy bukást hoznak, az együttállások döntik el, de még a pozitív együttállás esetében sem kizárt a bukás, olyan mértékű erők robbannak a felszínre, hogy bármilyen helyzet katasztrófába vagy balesetbe torkollhat. Betegségeket, szélsőségeket is okozhat a nagy feszítő erő és a hirtelen reakciók.

A Halak Asc maga változó jegy ami a középtávú és változó sikerű forradalmat éppúgy jelképezi mint a kitartás hiányát.
Ráadásul ezen az Asc-en rajta áll a Mars, és itt egyből elérkezünk ahhoz, hogy a békésnek induló sima szimpátia-tüntetés átfordult egy mindkét oldalról erőszakos/véres mészárlássá. Pláne, hogy annak a Marsnak ott, mivel nappali képlet. nincs méltósága, azaz kártevőként a rosszabbik arcát mutatja.

A Marssal az Achernar állócsillag áll együtt amely a vallás, jótékonyság és a közösség szolgálatát jelenti. Általában sikert jelent, de egyes értelmezések szerint a gyors vég rizikóját is rejti magába!
Főleg, mivel ez a Mars elutasítja a VII.ház, mint fő ellenség urát (Merkúrt exilbe teszi), ám felmagasztalja a VII.h.bezárt jegyének az urát a Vénuszt (egzaltációban tartja):

Az 56-os forradalom és szabadságharc harcosai a Szabad Európa rádió bátorító adásai alapján talán joggal hihették, az USA segítségükre siet. 
Ez valószínűleg akkor sem történt volna meg, ha Amerika és Nyugat-Európa épp nem a párhuzamosan folyó szuezi válságra figyel.
Az 1945-ben kialakult “status quo” nem csak egy ideiglenes, megingatható rendként létezett: azt megbolygatni a hidegháború egyik résztvevője sem akarta. Az illúzió, hogy az USA beavatkozhatott volna, valószínűleg alaptalan volt.
....valójában a katonai segítség lehetőségét a kezdetektől kizárta az amerikai vezetés.


Ráadásul ez a Mars a 8.ház ura is, és az I.ház bezárt jegyének az ura vagyis a forradalom halála saját magában rejlett. (Utólagos értelmezések szerint csak arra kellett az egész, hogy  a határon állomásozó szovjet csapatokat "törvényesen" be lehessen hívni az országba.)
Ráadásul a forradalom kezdete egy keddi napra esett, ami a Mars napja. A Mars napja alkalmas minden aktív tevékenységre legyen az sport, vagy nehéz fizikai munka, bármilyen jellegű, de erőt, lendületet, akaratot igénylő feladat. Gyakran rejt veszélyeket is: tüzesetek, sérülések, verekedések, agresszív események / akár kezdeményező, akár elszenvedő félként/.


Ezért is gondolom, hogy ez a helyes időpont a kezdetre, hiszen csak az Asc-ből és összefüggéseiből kirajzolódik a történet. Ha úgy kell ráerőszakolni a jelzésekre a történéseket vagy fordítva, ott gyanithatóan nem a helyes kezdési időpontot találtuk meg!


A tüntetés a Merkúr órájában indult: a Merkúr elsődlegesen az értelmi adottságokat, a szellemi képességet, a gondolkodás módját képviseli. Jó a szervezés; sajtó, rádió, televízió, szónoklás, tudomány, sőt egzaktságra törekvés; publicitás, véleménykutatás, valóságkeresés világában is. A neutralitása miatt roppant érzékeny a kapott hatásokra.Ez az időszak a legalkalmasabb üzletkötésre, iratok előkészítésére, átadására. A Merkúr óra alkalmas továbbá rövidebb utazásokra, általában közlekedésre, előadások, szónoklatok megtartására, általában kommunikációs feladatok elvégzésére.

Ha elfogadjuk, hogy a Merkúr órájában indult hivatalosan a forradalom az inkább békés, kommunikativ demonstrálásra mutat.


5 órakor a Petőfi szobornál megkezdődött a békés demonstráció. Sinkovits Imre elszavalta a Nemzeti dalt, egy diák felolvasta a 16 pontot, majd a tízezres tömeg elindult az előre.A tüntetés végállomásaként meghirdetett Bem-szobornál Veres Péter felolvasta az írók kiáltványát, amely többek között a következő követeléseket tartalmazta: Nagy Imre legyen ismét a miniszterelnök, a Szovjetuniótól független nemzeti politika, nagyobb demokrácia a közéletben, az erőszakos mezőgazdasági kollektivizáció leállítása, szabad parlamenti választások, a gyárak munkástanácsok általi irányítása. Ezután Zbigniew Herbert lengyel író is köszöntőt mondott, majd Sinkovits Imre elszavalta a Szózatot. Ezután a diákok megkoszorúzták a szobrot. A tüntetők létszáma ekkor már kb. 100 000 fő lehetett, és a tömegnek igazából nem volt vezetője.

Ami egyébként érdekes, mert amikor gyülekeztek 14 óra körül a Műegyetemen a diákok, akkor még a Nap órájában voltak, amely óra alkalmas befolyásos emberekkel azok hivatalainak irányítóival tárgyalni. Ez az időszak segíti az alkotóképességünket kihasználni, könnyebb másokat irányítani, de rossz esetben kerülni kell minden összeütközést, különösen feljebbvalókkal, mert akkor minden próbálkozásunk ellenállásba, akadályokba, nem megértésbe ütközhet!
Összességében tudatunk ereje ilyenkor a legintenzívebb, de az óvatosság nem árt, mert amikor minden a legjobban működik, akkor vagyunk hajlamosak elbízni magunkat, vagy a hatalmaskodás, hibájába esni.


A nép rokonszenvét jelzi, hogy a diákság mellett a Hold, mint nép jelölője megegyezik a Hold mint az 5.h. ura a fiatalság, az egyetemisták jelölőjével.

A délelőttös műszakból érkező munkások tömegesen csatlakoztak a fiatalokhoz, így az egyetemisták kezdetben zárt rendje mindinkább kibővült, miközben az ablakokba és a házak elé csoportosulók egyre felszabadultabb üdvözlésétől, biztatásától kísérve-támogatva vonultak céljaik felé. A tömeg folyamatosan nőtt, a reformok követelése mellett egyre inkább teret nyertek a nemzeti jelszavak.

Viszont ez a Hold a IV.ház csúcsán az ellenzéket is jelöli, és egyben a a forradalom végét is  előrevetiti. A Holddal a Belatrix állócsillag áll együtt: a Bellatrix kettős hatással bír, egyrészt a Marshoz hasonló impulzivitás és felfokozottság, másrészt a Capella intellektualitása is jellemzi. Elismertséget és tisztességet jelent, de mindig ott lappang a bukás esélye is.



A vezetők pedig, és ebbe Nagy Imre ugyanúgy odaértendő, ők a Nap a 8.h.csúcsán a Neptunusszal és a Szerencseponttal együtt hihetetlen idealizmust feltételez, és egyben egy ideig szerencsét is, aztán azonban a reményeket csalódások követik, sőt ki is végzik nagy részüket. Ezt alátámasztja a  Nappal együttálló arab vagy részesülési pont a Gyilokpont is,és az Anaréta, az élet legfőbb ellensége is odakerül.

1958-ban bírósági ítélet nyomán életükkel fizettek a vezető személyiségek: Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza, Szilágyi József.
Nagy Imrét a forradalomban betöltött szerepéért egy kirakatper során halálra ítélték és kivégezték 1958-ban, majd titokban a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában Borbíró Piroska néven eltemették.




A Magányosság arab pontja a Marssal áll együtt - a forradalom maga nagyon hamar magára maradt, ahogy 1848-ban is. A Törvényességi ügyek pontja viszont a Vénusszal áll együtt,  amely az ellenségeket jelöli. Azaz sajnos teljesen törvényesen verhették le a forradalmat. 

Ami még érdekes, hogy mind a kormány Jupiter (X.h.ura), mind az ellenzék Merkúr (IV.h.ura) az ellenségek (VII.h.) uralma alatt áll (értsd akkoriban szovjetek). Hiszen maga a választott komány  hívta be a szovjet csapatokat:

 (10.24-én) 9 órakor a rádió tudatja, hogy a szovjet alakulatok a magyar kormány kérésére közreműködnek a rend helyreállításában. A kormány felhívásában felszólít az "ellenforradalmi bandák" leverésére.

Még sok minden mást ki lehet hámozni ebből a képletből is, de már így is hosszú lett az elemzés. Összefoglalásképpen, ami a leginkább feltűnik, hogy ez egy nagyon-nagyon gyenge képlet! Az összes bolygó (jelölő) peregrin vagy romlásban van, vagyis nem csoda, hogy az egész forradalom összesen hivatalosan 12 napig húzta (nov.4-ig). 



Az egyetlen aminek van időlegesen méltósága az a Vénusz a Szűzben, együttállásban a Jupiterrel mint szerencsebolygóval. A Vénusz pedig a VII.h. bezárt jegyének ura, azaz olyan ellenfél, aki tán nem is mutatkozik nyíltan, de ő a legerősebb a képletben, legalábbis ideig-óráig (mert aztán a Vénusz is romlásba kerül idő múltával). És ennek a bezárt Mérleg jegynek az egzaltációs ura a Szaturnusz, amely a 12.h.titkos ellenségek/titkok házának ura is, és a 9. (külföld) házban áll együtt a Felszálló Holdcsomóponttal (felívelő szakasz). Ez talán még ma sem derült ki, kiknek állt igazán érdekében ez az egész, ill. kik húzták a legnagyobb hasznot ebből a helyzetből...

Viszont a Mars, mint a 8.h.ura az Asc-en állva kiemeli  a fegyveres harcban elesett halálos áldozatok számát, hiszen itt a 1848-as szabadságharccal ellentétben nem nyílt háború folyt, hanem gerillaharc.

Az áldozatok száma november 4-én a fővárosban 135 fő. A KSH 1957. januári jelentése szerint az októberi 23. és január 16. közötti események embervesztesége országos viszonylatban 2652 halott (Budapesten 2045) volt, és 19 226 személy (Budapesten 16 700) sebesült meg. A szovjet veszteségekről 1991-ben készült hivatalos statisztika szerint a szovjet hadsereg 669 katonája vesztette életét, 51-en eltűntek. A forradalom leverését követő megtorlásban az ENSZ bizalmas adatai alapján 453 főt végeztek ki, az 56-os Intézet szerint több mint 340 embert végeztek ki 1956-os ügyből kifolyólag (Rainer M. János, 2006.10.16.). 








Forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése