III. Károly király koronázása

Károly királyt és Kamilla királynét is megkoronázták a Westminster-apátságban, a kétórás ceremóniára több mint 2200 ember kapott meghívót, de természetesen világszerte milliók követték figyelemmel a tévés közvetítéseket.



A koronázás az eseményhez méltóan Oroszlán Ascendenst kapott (mint II.Erzsébetnél is). És az ura a Nap a képlet tetején foglal helyet (X.házban) igaz a Bikában. Azért ismerjük be, ez ma már igen csak névleges hatalmat takar, nem véletlen a peregrinség.

A brit uralkodócsalád nem szól bele az ország irányításába, de formálisan, eszmeileg továbbra is ők képviselik az Egyesült Királyságot. Ők az egykori brit birodalom szíve és lelke, minden született brit állampolgár legfelsőbb szintű képviselői. 


Itt is nézzük meg az általános felosztásokat ill. az napot és órát amelyben lezajlott a szertartás.

Ahogy a hónapokhoz, úgy a napokhoz is kapcsoltak a régiek egy-egy bolygóprincipiumot. Igy alakult ki a heti sorrend: Nap (vasárnap), Hold (hétfő), Mars (kedd), Merkúr (szerda), Jupiter (csütörtök), Vénusz (péntek), Szaturnusz (szombat). A sorozat, és a hét utolsó napja, a SZATURNUSZ napja. Az angol Saturday őrzi nevét a római istennek. A bibliai teremtéstörténet záróakkordja: a megpihenésé, az áldásé és a megszentelésé.

A szertartás szombaton zajlott le, ami a Szaturnusz napja.

Szaturnusz a mitológiában az idő és ezáltal az időtlenség ura, az Univerzum kiegyenlítődésének (karma) megtestesítője.


Ez a nap a felelősség vállalásról, és a kötelességekről szól. Analógiás gondolkodásban, - amilyen az asztrológia is – egyáltalán nem olyan könnyed, és bulis nap a Szombat, mint azt a köztudatban gondoljuk. A komolyan vett, és felelősséggel felvállalt dolgoknak viszont kifejezetten kedvez, és határozottan kitartást is ad hozzájuk. Hajlamosak vagyunk ezen a napon könnyelműen szórni a pénzt, hogy jól érezzük magunkat, pedig ez a megszorítások napja is. Ebből a szempontból is tudjuk, hogy hol vannak a határaink.

 
A Merkúr órájában született a képlet:
Mercurius órájában jó levelet írni, követet küldeni, pénzzel vásárolni és kereskedni, orvossággal élni, plántálni, királyokat és fejedelmeket látogatni, építeni, árkot és kutat ásni, gyermeket iskolába adni, más lakóhelyre költözni, bölcs és mesterséges dolgokban foglalatoskodni, jó kereskedni, úton járni, adósságot beszedni.
De viszont nem jó fürödni, köpölyt vétetni, eret vágatni, házasulni és szolgálót fogadni.

Ha ezt összevetjük már látszik, hogy ez nem egy ereje teljében levő birodalom fényes és dicsőséges szertartása megkoronázása, hanem mintha egy inkább az idők szava egy ciklus lezárása felé mutatna, kötelesség és ésszerűség uralkodik ezen időpontban.

Nézzük az általános leírást: a legnagyobb szerepe a Víz elemnek van, érzelmekre ható de inkább megpróbáltatásnak ható esemény. Utána a Föld elem a domináns: gyakorlatias ésszerű okok játszanak szerepet. A sors is a Cselekvés házait emeli ki, ez a munka része a dolognak. 
A képlet déli fele van tele bolygóval, vagyis az egész ceremónia a külvilágnak szól. az ASC és MC közti negyed emelkedik ki, vagyis reprezentáció a világ felé, a rang megmutatása. A képlet K-i és Ny-i fele azonos mértékű: Károlyék maguknak  és másoknak is bizonyítanni akarnak.
A szabad akarat nem sok szerepet játszik a dolgokban: ez egy sorsszerű elrendeltség. Az Oroszlán ASC és a Nap is a Bikában áll:  a szilárd jegyek, a konvenciók megöröklése és megtartása. A sarokházak kiemeltsége ezen hagyományok kiemelését megmutatását szolgálja.ó, ill. hogy sokan figyelnek erre az eseményre.


A képlet ura a Nap együtt áll az Uránusszal, amely szokatlan, nem szokványos, formabontó dolgokat is jelölhet, pl. hogy Kamilla király(nőt)nét egyszerre koronázták meg az urával, vagy hogy Harry (herceg) rögtön a szertartás után lelépett, de egyébként is Harry herceg ugyan 
elment apja koronázására, míg felesége, Meghan, Sussex hercegnője Kaliforniában maradt, vagy hogy az egyik közeli rokon hölgy testőrként lovagolt az ünnepi menetben, stb.
Több asztrológus van aki azt jósolja ebből a képletből, hogy az Uránusz radikális változásokat jelez majd a királyi házban, családban. Meglátjuk...

Ami engem jobban zavar, hogy a nép és közönség részéről (Hold és 7.h.ura Szaturnusz) nem sok érdeklődés látszik recepcióban. Persze sokan voltak meghívottak, és sokan érdeklődéssel kísérték a szertartárt, de a mindennapi életüket ez vajmi kevéssé befolyásolta.

Ami mégannyira sem tetszik, hogy ez a Nap a koronázás maga és a király a Menkar állócsillaggal áll együtt, amely nagy bosszúságot, örökséget, végrendeletet jelez sok balszerencsével, pénz elvesztését stb. jelölhet. (Ez utóbbihoz: maga a koronázási szertartás 42 millió fontba került az angol államnak!). Ezt alátámasztja, hogy a Nap mint esemény égeti a Merkúrt, ami többek közt az ország pénze is.

Egy ilyen képletből szerintem nem igazán lehet megjósolni mi lesz a monarchiával úgy általánosságban. De mivel a szilárd jegyek elég nagy arányban dominálnak, úgy vélhető ez az uralkodási forma még jó sokáig fennmarad akár Károllyal, akár nélküle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése