Beltane

 BELTANE második tűzünnep, amellyel a tavasz közepét ünnepeljük. Az életet és a természetet éltetjük, annak teljes pompájában. A fák leve A : lei zöldellnek, a rétek virágmezőkké váltak. Ilyenkor az időjárás már kellőképpen kellemes, így a Beltane a kültéri ünnepségek kezdetét jelöl Beltane napján a szerelmet, a szexualitást és a termékenységet ünnepeljük. 


Sok pogány ezen a napon jegyzi el kedvesét ( pogány esküvő). Beltane ünnepe a kelta Belenus istenhez, a nap istenéhez kapcsolódik, akit gyakran ábrázoltak lóval és kerékkel. A nap isteneként eszünkbe juttatja Hélioszt, aki egy lovaskocsival repült át az égen. Amit a földről láttunk belőle, az csillogó koronájának - a napnak, az udvarlás.

A tavaszi napéjegyenlőség és a nyári napforduló között félúton a Nap energiája épül fel.  A földi energiák – a sárkányszellemek – ébrednek, üvöltenek a földön, megindul a növekedés.  Virágoznak a leveles növények, megjelennek a százszorszépek, a lóhere, az kúszóborostyán, a margaréta.  Miközben a Zöldember áttáncolja magát az erdőn, a medvehagyma szétterül a nyomában.  A sövényben kutyarózsa és galagonya virágok, mindkettő szíverősítő.  Üdvözlünk minden lehetőséget, hogy megünnepeljük az életet és felkaroljuk szenvedélyeinket – táncoljunk, ugorjunk át tüzet és találkozzunk a barátokkal.  Élvezze a hosszabbodó nappalokat és a melegebb éjszakákat!

A Beltane megfelelései 



SZÍNEK 

Az ünnep domináns színei a zöld, a sárga, a piros és a lila. Ezek a falevelek és a nyíló virágok színei. 



TŰZ 

Ezen a tűzünnepen örömtüzeket gyújtunk, amelyek a napot és a napnak tett szent felajánlást jelképezik. MASNI A masnit számos fontos rituálé alkalmával használják, például a májusfa - kitáncolásakor, a faöltöztetésnél vagy kézfogó alkalmából. A masni szorosan kapcsolódik ehhez az ünnephez. Élénk színei a virágokra emlékeztetnek, meg kötve pedig a szerelmet jelképezik.



VIRÁGOK 

Minden virágba borul. A szirmok színe és illata ural mindent. Azt jelzik, hogy a természet gyümölcsöt fog hozni. A méhek beporozzák a virágokat, hogy a következő generáció számára is teremjenek magok. 



TÜNDÉREK 

Úgy tartják, hogy ezen a napon megnyílnak a földi és a spirituális világ közötti kapuk. Beltane ünnepén a tündérek a legaktívabbak és a leginkább észrevehetők. A hagyomány szerint tejjel és mézzel kell kedveskedni nekik. 


MÁGIA 

Beltane ünnepén a szerelmi és termékenységi varázslatoké a főszerep. 



ÉTELEK 

Fogyasszunk korán érő zöldségeket és gyümölcsöket, például cseresznyét és epret. Még színesebbé teheted az ünnepi tálat, ha ehető virágokkal is gazdagítod a kínálatot.

Tevékenységek


MÁJUSFA - KITÁNCOLÁS 

A májusfa egy hosszú, levelekkel és virágokkal díszített husáng. A tetejére masnikat kötünk, amelyeket a táncosok a tánc közben kibogoznak. Ezzel a rituáléval segítjük elő a föld termékenységét. 



FAÖLTÖZTETÉS 

Válassz ki egy nyírfát vagy egy berkenyét, és díszítsd fel virágokkal, koszorúkkal, masnikkal, írj rájuk kivánságokat és áldásokat. Ha másféle fához fűz különleges kapocs, diszítsd fel azt. A rituálé befejezése után szedj össze mindent, amit magaddal vittél. Mondj áldást, és juttass vissza minden természetes dolgot a Föld anyának. ( A nem lebomló tárgyakat őrizd meg a következő fesztiválra.)


 

VIRÁGKORONA 

A tavasz ünneplésére Beltane idején virágkoszorút viselünk. Koszorúkkal vagy masnikkal a lakásunkat vagy a májusfát is fel lehet díszíteni. 



A MÁJUSKIRÁLYNŐ ÉS A ZÖLD EMBER 

Általában sorsolással választják ki őket. A májuskirálynő a tisztaságot, a természet energiáját, míg a zöld ember a rügyezó életet szimbolizálja. 


KÉZFOGÓ 

Ez a szertartás az esküvő pogány verziója. A rituálék változhatnak, attól függően, hogy melyik hagyományt követed : az egyikben masnival kötik össze a pár kezét, egy másikban például a párnak seprűt kell átugrania. A Beltane szorosan kapcsolódik a szerelemhez és a termékenységhez, ezért annyira népszerű ilyenkor tartani ezt a ceremóniát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése