Holdfogyatkozás a Skorpió jegyében


2023. május 5-én világszerte részleges holdfogyatkozásnak lehetnek szemtanúi az emberek, amikor a Nap és a Hold közé kerül a Föld, s árnyékának egy része a Holdra vetül.

Ptolemaiosz szerint annyi hónapig tart a Holdfogyatkozás hatása, ahány órán keresztül tartott maga a jelenség. Vagyis ez a fogyatkozás közel 5 órás teljes időtartamával majdnem egy fél évre fog hatást gyakorolni. A hatások az esemény után napokkal, esetleg hetekkel kezdenek jelentkezni és kb. fél év alatt bontakoznak ki teljesen.


A fogyatkozás - idegen nevén eclipse - elsötétedésként mutatkozik meg, tehát az az életterület, melyet érint egy kis időre "elsötétül", megfogyatkozik, visszaesik az intenzitása. Változást vetít előre a jelenség, kritikus fordulatokat, kihívásokat mutat. Arról, hogy ezek milyen jellegűek, jelzést kaphatunk a fogyatkozás előtti-utáni pár nap eseményei alapján. A fogyatkozás mindig csak arra a területre hat, ahonnan látszódik is!

Ez a mostani jelenség az Bika (Nap jegye) és a Skorpió (Hold jegye) jegyeket köti össze. 


Az az életterület válik érintetté, amelyikre a születési horoszkópban az eklipsz esik. Például, ha valakinek Bika az Ascendense és így Skorpió a Descendense, akkor a fogyatkozás a párkapcsolati életterületét érinti, komolyabb változásokra, esetleg új kapcsolatra vagy a régi kapcsolat teljes átalakulására számíthat. Mondhatjuk, hogy azok, akiknek Skorpió Napja vagy Ascendense van, esetleg valamelyik bolygója az Skorpió 14 °-hoz közel áll, fokozottabban részesülnek a Holdfogyatkozás hatásaiban.


A holdfogyatkozás ugyan az Egyesült Államokban nem, de Afrikában, Ázsiában, Ausztráliában és Európa nagy részén látható lesz. Igaz, ez nem a „vérholdnak” nevezett esemény lesz, azaz senki ne várja, hogy piros színűre váltson. Ehelyett a Hold kissé elhalványul majd, ahogy áthalad a Föld árnyékának egy világosabb részén.
A félárnyékos holdfogyatkozás egyébként igen nehezen észlelhető jelenség, még akkor is, ha ideálisan, az éjszaka közepén zajlik. Most azonban sajnos délután le fog játszódni a jelenség zöme, s mi már csak a holdkelte utáni befejező szakaszát kapjuk.

Gyakorlatilag addig sajnos észrevehetetlen lesz, míg be nem sötétedik, s a telihold fel nem jön.
A 2023. május 5-i az utolsó olyan típusú fogyatkozás, amikor az árnyéknak csak a világosabb része takarja be a Holdat, ezért is nevezik félköri holdfogyatkozásnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése