Gyereknapi tanácsok

Gyereknap alkalmából elgondolkoztam, miről is lehetne írni. Arra jutottam, hogy arról, mi az amit ne vegyünk el, ne tiltsunk meg a gyermekünknek semmiképp, ha nem akarjuk, hogy frusztrált vagy lelkileg sérült legyen hosszútávon. Persze mindezt az asztrológiai analógiák alapján és csak kiragadva pár példát. Nézzük hát sorban a gyerekeket jegyek szerint:





KOS gyerek: hagyjuk futkározni, mozogni harcolni és kiküzdeni a dolgokat! A Kos mindig élre akar törni, engedjük versenyezni és hagyjuk néha verekedésbe bonyolódni, mert fog! Ne engedjünk a mai kor elgyengítő nevelési elveinek, hogy csak az a jó, ha a gyerek sírdogálós. Hagyjuk, hadd verekedje ki magának az elsőséget, de az is értessük meg vele, mindig becsületesen és a többiekért is küzdjön, ne csak magáért. Erre nagyszerű lehet valamilyen sportfoglalkozás számára.

BIKA gyerek: hagyjuk behúzódni a kuckójába, na őt meg ne akarjuk állandóan aktivitásra bírni! Ha elvan egy könyvvel, ha álmodozva mered a plafonra, az neki jó, nem kell kirángatni belőle. Viszont, mivel vénuszi jegy, valószínűleg előbb-utóbb belevág valamilyen művészeti tevékenységbe, azt támogassuk nála, és ne azzal törjük le a kedvét, hogy "ebből úgyse lehet megélni". Nem minden Bikából lesz művész úgysem, de hobbiként jó ha megmarad neki valami művészi vagy kézműves tevékenység. Ha viszont a pénzügyek iránt érdeklődik, hamar ismertessük meg a pénz értékével, a család pénzügyeivel.

IKREK gyerek: hagyjuk csacsogni, hagyjuk egyik témáról a másikra ugrálni, ne akarjuk állásfoglalásra kényszeríteni. Ha lehet ne tiltsuk el az internettől, de tanítsuk meg neki az értelmes információszerzés és tanulás módját, illetve hogyan használja a social media felületeket, és azt mindenképpen, hogy milyen biztonsági szabályokat tartson be a neten! Amire viszont jó odafigyelni és őt is rávezetni, hogy mivel bizonyos fokig állhatatlan a változó jegyéből kifolyólag, az éppen aktuális terveit ne kövesse vakon, hanem beszélje meg a környezetével is, mert enélkül hamar csalódnak benne és akár árulónak is bélyegezhetik.

RÁK gyerek: sok-sok simogatás és érzelem kell neki! Ne hagyjuk magára, ha éppen a hangulataival és az érzelmeivel küzd, mert vagy hisztis alkat lesz vagy bekeményedik. Mindig beszélgessük vele arról, mi történt vele, hogy érzi magát, kit szeret, kivel veszett össze, mire vágyik. Ha így teszünk, nem egy idegen fog felnőni mellettünk, hanem egy érzékeny, kedves valaki, akire mindig számíthatunk érzelmileg és ő is számítani fog miránk.

OROSZLÁN gyerek: sose hagyjuk dicséret nélkül a tetteit! Hagyjuk hadd szerepeljen a család, a barátok, később esetleg nagyobb közönség előtt. Soha ne vegyük ki a dolgokat a kezéből, mondván "te ezt úgysem tudod megcsinálni!".
Mindig érezze, hogy különlegesnek tekintjük, de arra is figyeljünk, hogy ne szálljon el, mert akkor gőgös és arrogáns lehet. Viszont ha helyes mederbe tereljük az aktív, kiáradó, melegséget sugárzó lényét, akkor egy vezetni is tudó, önálló kis személyiséget kapunk, aki beragyogja a környezetét.



SZŰZ gyerek: már korán fontos lehet neki az információ, a tanulás, a tudás. Adjuk meg neki! Ő nem az a fizikai munkás típus. Hagyjuk tanulni, sőt biztassuk is rá! A másik, hogy korán rendre lehet szoktatni, igényli is. Ez nem föltétlenül külső rendrakásba nyilvánul meg, van hogy csak belül a lelkében és a gondolataiban igyekszik rendet teremteni, de kis ráhatással a környezete rendbetételére is könnyebben rávehető. Nagyon segítőkész lehet, ezt is erősítsük benne, de azt is, hogy elfogadja, nem mindenki csak észérvek alapján dönt, van akit az érzelmei vezérelnek.

MÉRLEG gyerek: kicsit lusta, kicsit álmodozós de nagyon szépségkedvelő, ez a kis vénuszi csemete. Hagyjuk ismerkedni, barátkozni, neki fontosak a társak! Hagyjuk, hogy valami művészeti ágat vagy művészeti sportot válasszon magának, ne tiltsuk el tőle, hadd élje ki magát benne! Korán vezessük rá a rendezett, szép, dekoratív külső előnyére, hogyan tudja kihozni a külső adottságaiból a legtöbbet. Hálás lesz érte később, amikor már érvényesülnie kell vagy párt választania.

SKORPIÓ gyerek: hagyjuk meg neki a titkait. Ne faggassuk, ne erőszakoskodjunk vele (úgyis ő győz hosszútávon). Érezze a családban, hogy elfogadó közegben van, ahol bármit elmondhat, de ha nem, az se baj, akkor is vele vagyunk lélekben. Főleg kamaszkorban nagyon szélsőséges érzelmeket élhet meg, ne próbáljuk ezeket szabályozni, csak rávezetni, hogyan tudja ő maga uralni őket. Ezért nagyon hálás lesz később! Ha fogékony rá, beszélgessünk vele mély, filozófiai érzelmi, témákról, ne söpörjük le az érzéseit felületes válaszokkal.

NYILAS gyerek: sose zárjunk be egy Nyilast! Hagyjuk hadd menjen, ha a villamoson akar tanulni , akkor tanuljon ott, nem kell az íróasztala mögé láncolni. Szaladgáljon, focizzon, kiránduljon más gyerekekkel, vagy csak videójátékozzon a barátaival. Persze a mértékre meg kell tanítani, de fogadjuk el, hogy mindig egy kicsit könnyedebben fogja fel a dolgokat, és szereti másokra bízni a kemény munkát. Viszont adakozó lehet, ezt a vonását tereljük a jótékonyság felé. Emellett őszinte, harsány humora van, túlságosan is, erre számítsunk, finoman kell terelgetni afelé, hogyan fogalmazza meg a mondandóját úgy hogy ne sértsen vérig másokat vele.

BAK gyerek: túl komoly, koraérett is lehet, ezért hajlamosak lehetnek a szülők túl sok terhet rápakolni. Ne tegyék! Ő is csak gyerek. Bár a Szaturnuszból eredően a célok,  fegyelem, a szabályok, a korlátok eleve fontosak neki, ezek túlságosan komollyá, komorrá és rideggé is tehetik. Akár túlzottan elhúzódhat a kortársaitól és inkább idősebbekkel barátkozik. Ez sem baj, de igyekezzünk rávezetni arra, hogy az életet élvezni is lehet, ez is lehet egy cél, időnként álljon meg, és vegye számba milyen jó dolgokat tartogat neki az élet. A pihenés értékére is vezessük rá, mert különben túlságosan maximalista, lehet saját magával és másokkal szemben is.

VIZÖNTŐ gyerek: más lesz mint a többi az biztos. Már nagyon korán érdeklődni fog mindenféle érdekes tény, információ és tudás iránt. Bátran mutogassunk neki dolgokat, kísérletezzünk vele együtt, fedezzük fel a világot együtt! Mindennap meséljünk neki valami érdekeset és vezessük rá, hogyan éri el ő maga ezeket az információkat. Az elektronikus eszközök és a számítástechnika iránt hamar fogékonyságot mutat, hagyjuk kibontakozni, könnyen lehet majd ilyesféle területeken talál munkát magának. A fegyelem és a célok nála is jó hajtóerőt biztosítanak mint a Baknál, de próbáljunk lazítani sokszor monomániás gondolkodásán - meg kell tanulnia, hogy másnak is lehet igaza, és nemcsak az a helyes ösvény, amelyen az ő gondolatai mennek.



HALAK gyerek: érzékeny, álmodozó, vacillálós, bátortalan lehet. Nem kell túl hamar leválasztani, hagyjuk meg neki, hogy a saját kissé félénkebb tempójában fedezze fel a világot. Eközben mindig legyünk ott neki érzelmi támaszként, akár egy lehorzsolt térdről,a kár egy lehorzsolt szívről lesz szó nála. Vigyázzunk a befolyásolhatóságára, terelgessük kis lépésekben a nagyobb önállóság, érzelmi szilárdság, reziliencia irányába, hogy ne az legyen az első, ha csalódás éri, hogy pótszerekért nyúl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése