A Gyűrűk Ura asztrológiai szemszögből -LEGOLAS




Mit szimbolizálnak a karakterek?


Legolas sinda tünde, Bakacsinerdőből, Thranduil tündekirály fia. Nevének jelentése: zöld levél, zöldlomb. Valószínüleg 2931 éves a Gyűrű Háború idején (a film alapján). A Hk 3018-ban hírvivőként Völgyzugolyba ment, részt vett Elrond tanácsában. A Gyűrű Szövetség tagja lesz a tündék képviseletében. Bár elöször szörnyen utálják egymást Gimlivel, a törppel, Lórienben végül összebarátkoznak és aztán életük végéig barátok maradnak. Lórienben Galadriel óva inti Legolast a Tengertől, mert ha egyszer meglátja, ő is el fog már vágyódni Középföldéről.
A Szövetség felbomlása után Aragornnal és Gimlivel a két elrabolt hobbit (Pippin és Trufa) után erednek. A Fangorn erdőnél találkoznak az újjászületett Gandalffal, majd vele együtt Edorasba vágtatnak. De Legolast annyira elbűvöli az ősi erdő, hogy megfogadja egyszer még visszatér ide.
A Helm-szurdokban együtt harcol a rohírokkal a vasudvardi orkok és uruk-haiok ellen. Utána követi Aragornt a Holtak Útján és a Szürke Csapat (az északról jött kószák) tagja lesz. Harcol a kalózok ellen Umbarnál.De ott meglátja a Tengert, és beteljesül Galadriel jóslata, attól kezdve már nem szabadulhat a vágytól Tündehon és Valinor után.
Utána azonban még együtt küzd az emberekkel a pelennori és a morannoni csatában egyaránt.
A Gyűrű Háború után ígéretéhez híven ellátogat Gimlivel Anglarond csillogó barlangjaiba, és aztán a Fangorn erdőbe is. Utána Ithiliában (Faramir hercegségében) alapít telepeket a bakacsinerdei tündékkel és begyógyítják a háború okozta sebeket. Ithilia nekik is köszönhetően újra gyönyörű virágoskert lesz.
Nk. 120-ban, Elessar király halála után egy szürke hajót épít Ithiliában és végighajózik vele az Andúinon, majd ki a Tengerre. Úgy mondják vele ment Gimli a törp is. E hajó távozásával ért véget Középföldén végérvényesen a Gyűrű Szövetsége.




A tündék, mint faj a MÉRLEG, és a Gyűrűk Ura történetének korában, már erőteljesen HALAK analógiákat hordoznak.
  
Láthatjuk, hogy Legolas is hozza MÉRLEG , a vénuszi analógiákat.
Esztétikus, szép és mindig tiszta.

"Vig [Viggo] tündefiúnak hívott, én meg őt piszkos embernek. Tündeként soha egy karcolás nem esett rajtam, soha nem piszkolódtam be. Vig meg folyton izzadtan és véresen került ki a csetepatékból. Ilyenkor azt mondta nekem: -Ó menj és manikűrözd a körmeidet!”" (Orlando Bloom/Legolas)

Szerintem Legolas karakterében a MÉRLEG mellett talán még tüzes jegyként a NYILAS érhető tetten.

Legolas alapjában véve harcos. A Szövetségben ez a szerepe.” (Orlando Bloom/Legolas)




Ráadásul a MÉRLEG uralkodója a VÉNUSZ szépen harmonizál a NYILAS uralkodójával a JUPITERREL. Mindkettő jóindulatú szerencsebolygó. És az nehezen lenne állítható, a Hk. Tündéiről, hogy rosszindulatúak lennének. A szépség, a nemesség, a jóindulat minden teremtett lélek iránt, az emelkedettség és pajkosság egyaránt megnyilvánul Legolas jellemében.

Ha Legolasra gondolok, egy macska jut eszembe. Mindenki látta már, milyen az amikor egy macska hirtelen felugrik az asztalra, aztán hirtelen megtorpan, meg se moccan, csak csendben figyel. A macskák sosem tűnnek merevnek vagy nehéznek, mindig kecsesek, légiesek és mintha állandóan be lennének kapcsolva. Nos, Legolas is ilyen.” (Orlando Bloom/Legolas)

A NYILAS erői pozitív irányban kifelé fordulnak és szétáradó tevékenységekben jutnak kifejezésre. A NYILAS a világban, a külső kapcsolatokban az életben igyekszik érvényt szerezni törekvéseinek pl. elhagyja Bakacsinerdőt, hogy megmentse Középföldét.

A NYILASBAN megnyilvánuló Jupiteri hatás kiáradó emberszeretetet és jóindulatot ad, joviális vonások lépnek előtérbe: jókedély, barátkozó, életörömöket kedvelő hajlam, amely mind a társas közösség céljait szolgálja, l. Bakacsinerdei élet, közösség a Szövetségben.

A tündérek nem is hasonlítanak a mesebeli manókra vagy tündérkékre. Roppant testi és szellemi erővel rendelkeznek, sőt, nagyhatalmú, bővérű személyiségek!” (Orlando Bloom/Legolas)




A NYILAS a fehér asztal mellett is az együttműködés magasabbrendű célját tudja előmozdítani s ha köben a maga jólétére és az élet kellemességeire is gondol, ez nem alacsonyrendű vonás benne, hanem csak természetéből ered.

Éomer:- Se szünet, se kilöttyintés”
Gimli: - Visszafolyatás sincsen!
Legolas: - Szóval ez amolyan ivóverseny?
Gimli: - Aki állva marad, az nyer!
(---)
Legolas: - Érzek valamit! Bizseregnek az ujjaim, Azt hiszem, becsíptem!
Gimli: - Hej, nem megmondtam, a tünde nem bírja az italt! [nagy zajjal felborul a székével]
Legolas:- Ime a bajnok! [Gimli fellé intve].” (Edorasban- a filmben)

A szélesebbkörű rend, az emberi élet tevékenységeinek közös feladatok felé fordítása az egészséges erőkifejtés való hajlam mozgás- és versenykedvelővé teszi a NYILAST.
Ez nemcsak életigenlő öröm, és az erőket értelmes célra irányító törekvés benne, hanem alkalom arra is, hogy a hasonló hajlamúakat egyesítve, megszervezve, ismét a tevékeny és pozitiv irányba ható erők közösségét rendjét teremtse meg.

Legolas: - A végeredmény 42!
Gimli: - 42? nem is rossz ez egy hegyesfülű tünde herecegecskétől. Én magam viszont épp a 43-on üldögélek!” (A Helm-szurdoki csata után – a filmben)




De érdekli minden, ami a közösség és a társadalom együttes munkálkodásával összefügg s mindebben a kiegyensúlyozott rendet, a már meglevő rendszert akarja szolgálni. A NYILAS ezért bizonyos mértékben konzervatív, nem igyekszik újítani. Végül is Középfölde megmaradásáért száll harcba Legolas is.

A fennálló szentesített rendet oly nagyra becsüli, hogy hajlamos a világegyetem nagy rendjével azonosítani, olyan értelemben, hogy a kiegyensúlyozott rendet az isteni rend és törvény megnyilatkozásának é földi képviselőjének tekinti.
Erős hitének ugyanakkor megvan az árnyoldala is. Talán annyira meg van győződve arról, h. Megtalálta a bölcsek kövét, h. Nem vizsgálja meg alaposan önmagát és nem szemléli egészséges kritikával azt ami csodálattal tölti el. A mély meggyőződés révén kialakulhat benne az az érzés, hogy kiválasztott, valami fontos küldetés végzésére hivatott, azaz missziója van, amelyről a többieket is meg kell győznie. Elhivatottságot érez és ez a véleménye mindenre feljogosítja. A lelke mélyén biztos abban, h. Mások nem tudják olyan pontosan mint ő, h. mi a jó nekik.

Legolas...ő aztán eleget látott már. Hihetetlenül tapasztalt,. Ami azt illeti, furcsa lenne, ha máshogy lenne, végül is 2931 éves! De sosem lehet tudni, mi jár a fejében. Megközelíthettelen, távol áll az élettől. Ő a Szövetség szeme és füle, tárgyilagos és szenvtelen, de képes összpontosítani és halálos biztonsággal használja az íját. Ezt a bonyolult személyiséget kellett megjelenítenem.” (Orlando Bloom/Legolas)

Legolas büszkén képviseli a tündéket, ezért néha olyasmit mond, ami önteltnek tűnik, pedig nem annak szánja.

Én azt mondom, ha szántani kell, szántson a szántóvető, ha úszni, ússzon a vidra, s ha könnyű lábbal futni a fű vagy lomb fölött – vagy épp a havon – fusson a tünde.” (Legolas a könyvben - A Gyűrű Szövetsége)

A NYILASBAN több a pozítiv életigenlés, mint a világtól való elforduló aszkétai hajlam, sőt az utóbbi rendszerint hiányzik belőle: ugyanis kedveli akifinomult formákat, szertartássoságot, az ünnepies külsőségeket, a népes gyülekezete és az ilyen alkalmakkor való szereplést.
Pl. Legolasék végeérhetetlen küzdelmeket folytatnak Bakacsinerdőben az óriáspókok és orkok ellen, de azért arra is szakítanak időt, hogy vadászatokat, lakomákat és énekversenyeket rendezzenek..

Ahol énekelnek, ott nyugodtan maradhatsz, mert a gonoszoknak nincsenek dalaik.”(német közmondás)


A NYILAS életigenlése és életszeretete még az állatvilágra is kiterjed, de itt is a hasznos, mozgékony és nemesebb állatokat kedveli, elsősorban a lovat., kutyát s mint vadász, a büszke trófeát jelentő nagyvadat..

De Legolas kérte, vegyék le a lóról a nyerget és a zablát. Nincs rá szükségem – mondta -, könnyedén a hátára szökkent, s a rohírok meglepetésére Arod szelíden tűrte.”(Legolas a könyvben)

A NYILAS általában kerüli a problémákat, úgy aztán sokszor csak látszólagos az egyensúly körülötte.. Pl. Legolas nem vesz részt a Szövetségen belüli csatározásokban.
Mert a NYILAS nem hajlandó tudomásul venni a forrongó, feszült megoldatlan problémákat, ezekben csak lázadást lát, amelyek szerinte elkerülhetők volnának, ha mindenki elfogadná a fennálló rend szépen kidolgozott elveit.

De azért jó szíve van és hajlandó tanulni. Legolas Gimlivel kötött barátsága pedig sok mindenre megtanítja és sok mindenre rányitja a szemét, amit Bakacsinerdőben élve sosem vett volna észre.

- Azok még boldogabb idők voltak, a népek barátságban éltek, még a törpök és a tündék is.
- Nem a törpök bűne, hogy ez a barátság megszakadt – mondta Gimli.
Még sosem hallottam, hogy ez a tündék hibája lenne – replikázott Legolas.
Én hallottam már ezt is, azt is – mondta Gandalf. - De most nem vvagyok hajlandó bíráskodni- És nagyon kérlek mindkettőtöket, téged is Legolas és téges is Gimli,legyetek végre jó barátok és segítsetek nekem!” (A Gyűrű Szövetsége)

Legolas fejlődési tengelye a NYILASBÓL az IKREKBE vezet. A szubjektív, fennkölt és némileg esendő fensőbbségtudatból, abból hogy csakis az ő véleménye számítson eljut oda, hogy valóban képes elfogadni a tőle eltérő véleményeket is, hitvallásokat, életstílusokat, embereket és népeket.
Az utazás kezdetén Legolas és Gimli minduntalan szúrkálják egymást és nagy a feszültség kettejük közt, maradványaként a két nép (és apáik) közti bizalmatlanságnak.

-A fene a törpökbe és a vastag nyakukba! - mondta Legolas” (A Gyűrű Szövetsége)

Miután azonban Móriában egymás mellett harcolnak, megtanulják kölcsönösen tisztelni a másikat. Lórienbe érve pedig ez az elismerés csodálatba csap át, mely később mély és tartós barátsággá alakul.
Felismeri, hogy minden lényt el kell fogadnia a vágyaival, reményeivel és félelmeivel együtt, és ez a szemléletmód végül odavezet, hogy olyan utakat keres, amelyen járva mindenki azt találja meg, ami az ő élete szempontjából a legjobb. Immár senkit és semmit nem zár ki, hanem minden elfogad és értékeli az élet sokszínűségét. Esetleg érdeklődni kezd a szociális és társadalmi problémák iránt is. L. entek, törpök, rohaniak, hobbitok, gondoriak, Ithilia, Anglarond...




Igy egységet teremt az egymással ellentétes tulajdonságokból: a csodálatos, hatásos, jelentőségteljes események iránti vágya a tárgyilagosság révén életközeli formát ölt. Képes arra, hogy hatalmas látomásokat váltson valóra. Az élet elviszi azokra a helyekre és rendelkezésére bocsájtja azokat az információkat, amelyekre szüksége van az úton, pl. Lórienben Galadrieltől.

Nagyon jók a megérzései, amelyek megmondják neki, hová kell elmennie ahhoz, hogy megtalálhassa amire szüksége van. Egészséges önbizalom alakul ki benne és kiváncsi mindarra amit az élet kínál anélkül, hogy szem elől tévesztené célját.

Én nem hiszem, hogy az erdő rossz szándékú lenne, akármit mesélnek róla.” (Legolas a könyvben – A Két Torony)

Összegezve, és ismét segítségül híva a a Symbolon kártyákat, Legolas alapkarakterének a MÉRLEG-NYILAS kártyának magát a Symbolont kapjuk, mikor is a feladat az, hogy ahelyett hogy hibákat keresne partnerében, társaiban (ami visszalépést jelentene) tudatosan kell előre néznie és meglátnia magasabb cél értelmét. Egy olyan célét, amely nem szubjektív igényei kielégítésére szolgál, hanem egy szellemi összetartozás megszületéséhez vezet. Utja végére érve ez a lap a „szerencse” jelentését hordozza. Ez olyan boldogságot jelent, ami az együttlétből fakad, és ami kreativitása és elevensége által verekedte át magát a kapcsolat szellemi fejlődésének lépcsőfokain. Az útját kísérő és útbaigazító varázsszó így hangzik :”Te én vagyok!” A társnak, aki egy vagy több elveszett részt testesít meg, az a feladata, hogy e részeket visszaültesse belé. Ezeket a részeket úm. ismét fel kell vennie belső családja körébe. Az így létrejövő kapcsolat/ok tágabb látókörűvé, nyitottabbá és világosabbá (Egész-szé), ezáltal pedig boldogabbá tesz. Ez a boldogság nem azonos azzal, amit remélünk és kívánunk magunknak. Ott áll a kapcsolatok útján, készen arra, hogy megjelenjen, a bizalomból nő, annak a bizalmából, hogy nehéz időkben is képesek vagyunk továbbmenni, és magában hordozza annak az isteni szikrának az emlékezetét, ami vezethet bennünket és ami újra egyesíti az eltörött symbolont. Ez nem jelent mást, mint hogy emlékezzetek: egymás részei vagytok. Ne dobjatok el mindent rapszodikusan, amint nehézségek merülnek fel. A szent liget templomának sok oszlopa van, amelyeket nem lehet könnyelműen kitörni. Talán azt a sokféle lényt szimbolizálják, akik szeretnének újra együtt, egy világban élni békésen (l. Negyedkori Középfölde).


Mit tett hozzá a karakterhez az azt játszó színész?


Ma ünnepli születésnapját Orlando Bloom - ebből az alkalomból egy régebbi cikkemből idézek, amely a Gyűrűk Ura / és Hobbit-beli Legolas szerepén keresztül villant fel vonásokat a személyiségéből. (1977.jan.13. Canterbury, UK)

Orlando Bloom 

Orlando Bloom, angol színész, rögtön a színiiskola befejezése után került a forgatásra, 23 évesen.

"Két nappal azelőtt kaptam meg a munkát, hogy befejeztem volna a színiiskolát. Olyan volt, mint egy lottó ötös. Életem legizgalmasabb telefonhívása volt, csak kiabáltam és ugráltam." (Orlando Bloom)

A színész képlete a jellegzetes kosár alakot mutatja. A kosár alakzatban 9 bolygó a tízből foglalja el a képlet egyik felét, míg a maradék egyetlen égitest egyedül áll a képlet másik felén. Ez azt jelzi, hogy az egyén életének központi részét a a képlet bolygók által tarkított szelete határozza meg. A kosár fogantyúját formázó egyedül álló égitest pedig cselekedeteinek fókuszpontját jelöli és gyakran egy adott különleges képességre utal.
Az ilyen típusú képletek gyakoriak a valamiben kiemelkedőt alkotó embereknél: élsportolók stb.

Orlinál a kosár fogantyúját a Jupiter alkotja a Bikában. Egyértelműen a sikervágy hajtja (l. az azóta forgatott kasszasiker filmjeit: Karibi kalózok, Trója, Mennyei királyság stb.). Az anyagi javak - mint sikerének kézzelfogható bizonyítékai - fontosak a számára, ám bőkezű is. Szereti a fényűzést, a minőségi drága ruhákat, a túldíszített ékszereket. jobban szeret szórakozni járni, mint vendégül látni valakiket. Alapvetően nagyon kellemes és barátságos természetű. Figyelnie kell viszont arra, hogy ne sajátítson ki másokat, hagyja őket kibontakozni.
Jupitere trigonban áll Bak Napjával, ez tovább erősíti a sikerre való képességét. Hiszen szerencse, optimizmus és anyagi jólét társul e fényszöghöz. Emellett hatalmas kreativitással is rendelkezik (nem véletlen a színészmesterség választása). És a siker el is kíséri választott hivatásában.
"Ezzel a fényszöggel még egyetlen költő sem éhezett a manzárdszobájában..." (Grant Lewi asztrológus)




Ez az álláspárhuzamba vonható az által játszott figura karakterével. hisz végül is ő egy tünde herceget játszik, habár rangját nem hangsúlyozza lépten-nyomon a történetben, ám anélkül is látszik rajta és sorsában. Ruhája, fegyverei a tünde mívesség remekei, és a könyv függelékéből tudni lehet róla, hogy a Gyűrű Háború után tünde telepeket alapít majdan Ithiliában.

Szóval tudtam a projektről, hogy ez a könyv mit jelent a világ jelentős részének és mit jelent eljátszani egy olyan karaktert, mint Legolas., aki felette áll minden elképzelhető lénynek. Úgy értem, hogy a tündék emberfeletti érzékekkel, reflexekkel rendelkeznek, szépek, egyfajta angyali lelkek. Lehetőséget kapni mindennek az eljátszására izgalmas és ijesztő volt egyszerre. A rajongók nyilván nagy elvárásokat támasztottak a filmmel szemben, ezért ráadásul még úgy is kellett játszani, hogy az a nézők elképzeléseinek megfeleljen, Ez nagy nyomást jelentett, de izgalmas is volt. Nem is olyan könnyű ezt elmagyarázni...”(Orlando Bloom)

Bak Napja mindehhez még céltudatosságot és meg nem torpanó ambiciókat ad. A Bak komoly gondolkodású, kemény embertípus, aki gyakran zárkozóttnak tűnik és személyes életterét szorosan irányítása alatt tartja. Már fiatalon érettnek tűnik és pontosan tudja mit akar. Napjegye lassú, de kitartó emelkedésre utala világban. Kiváló munkaerő, dolgos, hatékony és fegyelmezett. Veleszületett józan ítélőképessége lehetővé teszi számára az előrelátó tervezést és többnyire sikeresen megvalósítja célkitűzéseit. Tömegben a Bak nem kimondottan feltűnő, ám csendes méltósága összetéveszthetetlen.



Talán ezért is sikerült olyan jól érzékeltetnie Orlinak a tünde herceg méltóságteljes megjelenését a Szövetségben.

Orlinak a Bakban áll a Merkúrja és a Marsa is. A Bak Merkúr szellemi fegyelmet és szervezőkészséget ad, ezzel segíti a koncentrált munkát. Bak Marsa pedig a hihetetlen kitartást, szívósságot adja. Fáradhatatlanul dolgozik, különösen ha a saját álmai vagy céljai megvalósításáról van szó. Képes megfelelő mederbe terelni energiáit és kreativitásával elérni céljait.

"Nagyon sokat kellett edzenem, hogy elérjem azt a folyamatosságot és a mozdulatoknak azt az eleganciáját, amely megkülönböztet egy tündét. Az íjjal és nyíllal való gyakorlás nagyszerű eszköz volt a karakterem eltalálásához. egész jól ment. A végén az íjász edzőm feldobott egy papírtányért a levegőbe és én keresztül tudtam lőni egy nyílvesszővel." (Orlando Bloom)




Bak Napja, Merkúrja és Marsa fölött az oroszlánban levő Szaturnusza uralkodik. Ez az állás ront egy kicsit a kitartáson és fegyelmezettségen, mivel az Oroszlánban exil a Szaturnusz. Ezzel kissé zsarnokibbá, makacsabbá teszi a személyiségét. legnagyobb ellensége saját egója lehet és az elismerés iránti vágya. Ezért néha önző módon próbálja meg áthidalni a nehézségeket.

"Orlando nem volt önzőbb, mint bármelyikünk, csak nem tudta olyan jól palástolni. Merthogy nem olyan tapasztalt. Az a típus, aki ha akar valamit, odaáll és kimondja. A tapasztaltabbak ilyenkor tesznek egy kört, sompolyognak, suttognak, hogy ugyanazt a hatást elérjék." (Ian McKellen)

Viszont csodákra képes e bolygóállással az egyén a szövetkezésen (!) és egymás igényeinek kölcsönös elismerésén alapuló munkában. Végül is ezt kell megtanulnia Legolasnak is a történetben, aminek legpregnánsabb példája a halálosan utált ellenséggel, egy törppel(!) való együttműködés elsajátítása.




Szaturnusza kvadrátban van az Uránuszával, ez is jelzi a problémákat a saját egója és a környezetének összeütközéseit, a hirtelenséget a lassúsággal szemben, a jól bevált dolgok, a mindenáron való újítással szemben. Ebből adódott aztán a balesete (és nemcsak egy volt- hiszen majdnem mindene összetört már).

Forgattuk azt a jelenetet, amelyben 30 ló volt felsorakoztatva. Vagy ötször kellett felvennünk. Át kellett lovagolnunk ezen a halmon, le a egy vízmosásba, aztán sziklák voltak meg egy meredek lejtő. Nos, a lovak csordaállatok, ember. És amikor a lovak megindulnak, akkor igazán mennek....Szóval felemeltem az íjam, de a lovak csak nem akartak megállni. Gimli leesett, rajtam landolt, én meg egy sziklára estem. Eltört egy bordám.” (Orlando Bloom)


Ennek ellenére Uránusza a Marsával szextilben újabb és újabb kalandokra csábítja, merész, főleg fizikai kockázatok és kihívások izgatják a fantáziáját.

Egy nap megcsináltam Új-Zéland legmagasabb bungee-jumping ugrását. Ötször a semmiben fél órán keresztül! Tudtam, hogy a producerek nem örülnének túlságosan a dolognak, ezért csak utólag mondtam el nekik." (Orlando Bloom)

 Marsa szextilben a Vénuszával a szebbik nem lelkesedését növeli iránta (talán neki volt az egyik legnagyobb rajongótábora a film bemutatója után. Energiáinak nagy részét kreatív vállakozásaira fordítja. Szívesen fog társával vagy számára fontos személlyel művészi vagy üzleti vállakozásba. A Holdja szextilbena Vénuszával erősíti a kifinomult művészi érzéket, élénk intellektust ad. Vénusza trigonban a Szaturnusszal a nyugodt fegyelmezettséget jelzi, ami jellemzi filmbeli karakterét Legolast is. Vénusza amúgy is a kifejezetten művészi Halak jegyében van (itt emelt helyzetű). Nagyon romantikus, érzékeny és spirituális látásmódot ad. Ez az állás szinte tökéletesen kifejezi a tündék harmadkori hozzáállását a világ dolgaihoz: a végletekig kifinomult művésziesség keverve az elvágyódó, már más világok felé tekintő érzelmi jelleggel.

Magammal viszem Legolast és az élményt Új-Zélandról, bárhová is megyek. A csodálatos dolog abban, hogy színész vagy, az, hogy, minden szereplőből akit magadba fogadsz, magaddal viszel egy részt amikor továbbmész.” (Orlando Bloom)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése