KÖNYVAJÁNLÓ

Elizabeth Gilbert: Ízek, ​imák, szerelmek nyomában
Vallomások egy kötetről, mely milliók életét forgatta fel


Harmincegy ​éves korában Elizabeth Gilbert egy New York-i kertvárosba költözött, megpróbált teherbe esni, ám végül rájött, hogy sem gyerekre, sem férjre nem vágyik. Három év gyötrelmes válási huzavona után elutazott, hogy magára találjon. Egyéves világ körüli útjának története, az Ízek, imák, szerelmek igazi világsiker lett, a külső és belső útleírás olvasók millióiban talált visszhangra.


Ez a visszhang nem halt el nyomtalanul. Az eltelt tíz évben Gilbert könyve seregnyi olvasót indított el olyan úton, amely gyökeresen megváltoztatta addigi életüket és gondolkodásukat. E tisztelgő kötet, az Ízek, imák, szerelmek nyomában szerzői erről a fordulatról számolnak be: utakat kerestek és találtak, és az útkeresés során magukat, jobb énjüket is megtalálták.
Közel ötven szerző – ahány, annyiféle – osztja meg az olvasóval élményeit, amelyekben az egyetlen közös vonás az, hogy kiindulópontjuk, ihletőjük Elizabeth Gilbert sikerkötete. Az egyik szerzőt az anyaság elfogadására indította a könyv, a másikat éppen arra, hogy békéljen meg a gyermek utáni vágy hiányával. Volt, akit étkezési zavarának leküzdésében segített, volt, akit súlyos betegségében és kínzó szorongásában. Mások megvalósították réges-rég dédelgetett álmaikat, ki éneklésről, ki táncról vagy éppen írásról. Megannyi történet, megannyi tanúságtétel. A hol derűs, hol szívszorító írások minden sorából süt a feltétel nélküli őszinteség.


Az Ízek, imák, szerelmek nyomában elbeszéléseiből az olvasó is bátorságot és vigaszt meríthet; megírhatja saját történetét – sőt, új életet is kezdhet.

Eredeti mű: Elizabeth Gilbert: Eat Pray Love Made Me Do It



Tulajdonképpen egy zseniális marketing-kötet, hiszen nem is bújtatottan végig az Izek, imák, szerelmek c. kötetet reklámozza. De olyan szuperül teszi, hogy még nekem is kedvem támadt újra elolvasni. Mivel a kötetben megszólalók a saját történetüket írják le, hogyan változott meg az életük a regény hatására. A történetek közt vannak meghatók, elgondolkodtatóak, lelkesítőek. E történetek hősei mélypontról állnak fel, van aki szintén válás után van, van aki függőségéből menekül, s van akinek szimplán megfeneklett az élete.
Tulajdonképpen leginkább az gondolkoztatott el a sztorik kapcsán, hogy valami nagyon nem stimmel a gyerekneveléssel, ha az emberek 30-40 évesen se tudják kicsodák ők, merre tartanak az életben, mik az erősségeik, vagy mitől lennének boldogok… Erre kéne nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy ne legyen ennyi kallódó ember a világon, akik vagy találkoznak egy megváltást hozó könyvvel jobb esetben – vagy nem…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése