Vörösmarty Mihály horoszkópja

 "A sötétben szikra is világít
Jó reményem, el ne hagyj"

Vörösmarty Mihály (Pusztanyék, 1800. december 1. – Pest, 1855. november 19.) magyar költő, író, ügyvéd, táblabíró, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság rendes tagja, a magyar romantika egyik legnagyobb alakja.


Nézzük akkor a képletkontúrját!

Vörösmartynál a Tűz és levegő jegyek dominálnak: életigenlő és kapcsolatteremtő alkata és hajlama volt. Ehhez képest viszont a sorsa nem hozta neki annyira a kapcsolatok és az let örömeinek élvezetét, inkább az érzelmi átélésre, szociális érzékenységre, esetleges spirituális élményekre hívta föl. Amely neki a kevés Víz elemével (csak transzcendens bolygók állnak Víz jegyekben), kihívást jelenthetettt, feszültséget okozhatott egész életében. Nem véletlen, hogy sokszor volt kétségbeesésre hajlamos vagy kissé búskomor.



Ha a jegyek dinamikáját nézzük, a legtöbb bolygója Változó és Szilárd jegyekbe esik. Azaz a kezdeményezés nehezére eshetett, de a más által kipróbált, kitaposott utakon szívesen járt, kitartó volt, de adott esetben a váltás  sem esett nehezére egyik dologról vagy témáról a másikra.

A házak tekintetében a legnagyobb hangsúly a sarokházaira esik, amely azért szerencsés esetében, mert anélkül is felfigyeltek volna rá, hogy ezért olyan nagy erőfeszitéseket tett volna, bár olyan is volt, amikor maga küzdötte ki a sikereit, eredményeit. Viszont kevéssé érezhette hogy a sors dobálja kénye kedve szerint.

"1824. december 20-án letette az ügyvédi vizsgát, de nem ügyvédkedett. Ezidőtájt ismerkedett meg Zádor (Stettner) Györggyel, aki aztán meghitt barátja lett; ő ismertette össze Fáy Andrással, s elvitte hozzá a Vadász Kürtbe, ahol lakott Deák Ferencet. 1825-ben már országos híre volt és bár szűkös körülmények közt élt, 1826 augusztusában, befejezvén tanítványainak nevelését, elhatározta, hogy az írói pályán marad."


"Költői hírnevét a Zalán futása című, 1825-ben megjelent honfoglalási eposza alapozta meg. A nemzet ébresztője nevet kapta érte."

  "A Magyar Tudományos Akadémia 1830. november 17-én alakuló gyűlésén második fokozatú rendes taggá és néhány nappal utóbb az elhunyt Kisfaludy Károly helyébe első fokozatúvá tette, 500 pengőforint fizetéssel." - ekkor még csak 30 éves volt!



Amúgy egy kiegyensúlyozott alkat lehetett, inkább fordult szívesen mások felé, érdekelték mások dolgai. A nyugati féltekéhez fejlett felelősségtudat társult. Amennyiben a planéták java része a jobb oldalon található, a szülött kivárja a kedvező alkalmakat. Inkább alkalmazkodik a körülményekhez, és ritkán kezdeményez. Az ilyen alkat gyakran állítja képességeit embertársai szolgálatába. Másokkal együttműködve adja tudása legjavát

Emellett segítőkész alkat volt. talán legjobban háttérből szeretett segíteni, támogatni másokat, de az se volt ellenére, ha ezért kiemeltők és megdícsérték, elismerték az erőfeszitéseit. A horoszkóp második negyede az alkotókészségé. Ha valakinek sok planétája gyűlik ide, az azt jelenti, hogy az illető termékeny és gyakran művészlélek is. A lényeg az, hogy létrehozzon valamit, legyen szó otthonról, családról, irodalmi műről vagy bármi másról. A munka szintén fontos ennél a típusnál. Hangsúlyos második kvadránssal bízvást munkamániás is lehet az illető. A szülött gyakran segítő foglalkozást űz, lehet például szociális munkás vagy egészségügyi dolgozó.

Horoszkópjának mintázata : Foltmintázat

Kulcsszavak: sokoldalúság, széles látókör

Jellemzője: a planéták egyenletesen oszlanak el a horoszkópban

Ilyenkor a legtöbb állatövi jegy foglalt. A foltmintázat olyan emberre utal, aki sok minden iránt érdeklődik, számos tevékenységet folytat egyszerre, nyitott gondolkodású, és általában foglalkoztatja a filozófia vagy a spiritualitás. Kalandos természetű, aki képes az elvont gondolkodásra. Nemritkán azok horoszkópjában fordul elő ez a mintázat, akik adnak valamit az emberiségnek, például nagy tudósoknál, prófétáknál, zeneszerzőknél vagy akár politikusoknál.



Ha azt nézzük, mennyire volt szabadakaratos vagy determinált, akkor a szabad akarat inkább dominált az életében. Több minden függött tőle és a döntéseitől, mint amennyi eleve elrendeltetett volt az életében.

"1848-ban Eötvös József vallás- és közoktatásügyi miniszter felajánlotta neki a pesti egyetem irodalmi tanszékét, de ő nem fogadta el." 

Alapvetően szerencsés életutat mondhatott magáénak, hiszen a jótevő bolygói (Jupiter, Vénusz) 150% -on működtek, míg a kártevői csak 125%-san. Vagyis volt küzdés az életében, lehettek szerencsétlenebb életszakaszok, de ezt mindig kiegyenlítették a szerencse felvonásai (hol nyomorgott, hol több évig kitartó pénzösszegeket kapott fizetés gyanánt vagy pártfogóktól). 

"A világosi fegyverletétel után hosszabb ideig bujdosnia kellett. Majd (1850) Pestre ment, és föladta magát a katonai törvényszéken; kikérdezték, és elítéltetéséig szabadlábon hagyták. Májusban házat és földet vásárolt a Fejér megyei Baracskán. 1850 nyarán Haynautól kegyelmet kapott, és családjával Csépre, neje szülőhelyére költözött; de ott nem tudott megszokni." 

"Boross Mihály kieszközölte, hogy a főúr a Baracskával határos szentiványi pusztáján a csinos tiszti lakot kétholdnyi kerttel Vörösmarty élete tartamára 1 forint bérért átadja. Baracskán köztiszteletnek örvendett, és családja legkisebb nélkülözést sem szenvedett, mert a baracskai urak elhalmozták jótéteményeikkel. Kertészettel foglalkozott. 1853 tavaszán szülőföldjére, Kápolnásnyékre költözött. Mind a két helyen jól érezte magát..."

Ráadásul a Szerencsepont még ott is áll a napja mellett. a 7.házban azaz nemcsak a párkapcsolat hanem az elismertség a nyilvánosság, a népszerűség házában. És ez a Nap az 5.házának a művészetek, alkotás és életörömök területének a jelölője is is.


Vörösmarty Ascendense Ikrek (Trentai Gábor nyomán), Napja Nyilas. Az Ikrek jegye mint Asc Levegős, azaz meleg-nedves: kifelé áradó, kapcsolatteremtő, aki befogadja és átengedi magán az információkat, a gondolatokat. Ezt azt jelentheti, hogy sokan hatnak rá, de mivel változó jegy, vacillálós, bizonytalan is lehetett sok helyzetben. A Merkúr, mint születési uralkodója a Nyilasban romlásban volt. Azt mondták róla, hallgatag volt, nem jó szónok, bár elvileg a Nyilas Merkúr szeret mesélni, de Vörösmarty 3.háza a Rákban egy vizes, néma jegyben volt. Szerintem szeretett ő beszélni, de inkább csak baráti körben ill. a költeményeiben.

Valószinüleg az Ascendensét azért pár fokkal odább kéne tologatni, mert így pont a Jupiter terminusába esne az Ascendense, ami sokkal kerekdedebb alkatot adott volna neki, pláne idős korában, miközben Eötvös Károly 1855-ben, halála évében történt személyes találkozásuk alapján így írta le a költőt: „Középtermetű, nem kövér és nem sovány, bajusza és torzsolt szakálla szürkülni kezd, de még nem fehér. Keveset és csöndesen beszél szép tiszta hanggal. Lassan sétálgat társaival. Két szemöldöke közt mélyebb redő, s két szemöldöke tiszta, fényes szemekre vet árnyékot. Szép összhangzatos napbarnított piros arc. Rövid kézfején jó vaskos ujjak.”

A lassú, kényelmes tempója jól illik az Asc-nél levő Holdra. Amúgy teliholdkor született és rá is jellemző lehetett az ilyen születésűek örökös feszültsége és problémái.

Összességében azt mondhatnánk róla, elégedett élete volt, bár időnként küzdelmes, de ez sokszor elhomályositotta a látásmódját és szerencsétlenebbnek érezte magát mint amilyen volt, hiszen  valahogy a szerencse mindig megsegítette.

Igaz saját pénze sose volt valami sok: peregrin Ikrek Hold jelezte az Ascendensen. De a pártfogók időnként felbukkantak hogy fentebb is lehetett olvasni és kisegítették amikor legnagyobb bajban volt (11.h. egzaltációs ura a Vénusz recepcióban van az Asc-en álló Holddal) illetve a 11. házban a barátok, pártfogók házában áll a Felszálló Holdcsomópont is amely pozitiv energiákat hoz erre a területre.

Érdekes módon a politikai pálya sem nem vonzotta, sem különösebben sikeres nem volt benne (9-10.h.ura ugyanaz a Szaturnusz, ám az exilben áll a az Oroszlánban).

"Politikával nem foglalkozott, de Széchenyi reformmozgalma lelkesedéssel töltötte el, és lírája hol előhírnöke, hol kísérője lett a nemzeti küzdelemnek. "

"1848. június 9-én Bács-Bodrog vármegye almási kerülete egyhangúlag képviselőjévé választotta; a képviselőház leghallgatagabb tagja volt. Nem volt jó szónok. 1849. június 15-én, a Habsburg-ház trónfosztása után a kegyelmi törvényszék közbírájává nevezték ki évi 4000 forintos fizetéssel. Július 10-én – Kossuth ajánlására – a bácsalmási választókerület országgyűlési képviselővé választotta. Követte a kormányt Debrecenbe, Szegedre és Aradra."

Tulajdonképpen csak egy bolygója áll jó méltóságokban ez pedig a Jupiter, vagyis a Jupiter által jelölt területek hozhattak neki vagy hozhatták volna ki az igazi sikereket: ez pedig a 3-4-7-11.h. vagyis pont az előbb tárgyal pártfogók (és ha szabad akaratából jobban rájuk támaszkodott volna, sokkal többet is elért volna! Szintúgy a közösségek, barátságok adták vagy adhatták volna a legtöbbet az életében:

"Színikritikusként 1837-ben lépett a közönség elé. Kritikái közelebb hozták a színészekhez és drámaírókhoz, akik játék után örömest siettek a „Csigába”, ahol az írók vacsorázni szoktak. A „Csiga” vendégei később annyira megszaporodtak, hogy az első emeletet kellett kibérelniük, s ebből keletkezett később a Nemzeti Kör, majd az Ellenzéki Kör. Vörösmarty volt a központi alakja, egyszersmind első elnöke. Nőtlen volt, itt töltötte esténként üres óráit. Megjelent néha Széchenyi István és Batthyány Kázmér estélyein is."


A 3.h.mint az írás és az írók háza természetszerüleg kiemelt nála, és talán ennek  két jó méltóságban is álló Jupiternek köszönhetjük a Szózat megszületését is. A 4.h. a család a haza, és a szűkebb szülőhelye szintén jó hatással volt rá mindig.  A 7.házzal pedig egy sikeres házasság látszik, ahol ő szerette a feleségéét, talán az asszony nem annyira foglalkozott vele, de ez már egy másik történet és másik kor szokásai is.

Igaz ez a Jupiter retrográd és a Mars is támadja, de élete során ezek a hatások csökkenőben voltak, és jótevő bolygóként annyit jelezhetett, hogy amit megad jót az egy idő után elenyészik, vagy szakaszosan jelenik csak meg az életében nem folyamatosan. Ha ezzel tisztában lett volna a Változó jegyes elég nagy dominanciájával könnyebben alkalmazkodik a természetszerű változásokhoz és hullámvölgyekhez. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése