YULE

A Yule-t a téli napéjegyenlőségkor, az év legrövidebb napján ünnepeljük. De maguk az yule ünnepségek dec.21-től egészen jan.1-ig tartanak.

A leghidegebb napok közelegnek ekkortájt, de a napfény hamarosan legyőzi a sötétséget, hiszen a nappalok ettől kezdve egyre hosszabbak lesznek. A Yule a nap halálának és újjászületésének kettősségét képviseli.

Ilyenkor semmi nem növekszik a mezőkön, olyan , mintha a földek terméketlenek lennének. Az örökzöldek azonban emlékeztetnek minket arra, hogy mégis van élet a fagyos talaj alatt, és az élet tavasszal vissza is tér majd. Yule csendesen emlékeztet minket az élet megújulására. A hideg, sötét napok befelé fordulásra ösztönöznek, arra , hogy minél többet legyünk szeretteinkkel, gyújtsunk tüzet és díszítsük fel otthonainkat. Felhívja figyelmünket arra, hogy becsüljük meg azt, amink van, és osszuk meg azokkal, akik a legkedvesebbek számunkra. 


 A jul (német: Julfest; nyugati nyelvekben gyakran: Yule) az egykori germánoknál és más pogány népeknél tartott ünnep volt, a téli napforduló idején. Az újpogányságban ma is ünnep. Egyes európai pogány népek ez alkalommal három napon át áldozatokat hoztak, hogy az új év számára békét és termékenységet kérjenek. Ezért a január hó neve a gótoknál jiuleis, ó-izland nyelven: ýler volt; s Németországban is előfordult ily néven: Julmonat. A keltáknál az ünnep a fény visszatérését jelentette és az újjászületést állították a középpontba. Ilyenkor a fák körül énekeltek, fatuskókat égettek, és elterjedt az ajándékozás szokása. Ők úgy hitték, hogy a nap a tél közepén tizenkét napig áll, ezért farönköket gyújtottak meg, hogy meghódítsák a sötétséget, a gonosz szellemeket elűzzék és hogy szerencsét hozzanak az elkövetkező évre. A vikingek, ahol a kilencévente megrendezett jul ünnepsége kilenc napig tartott, férfiakat áldoztak fel isteneiknek. Ők is a nap újjászületését ünnepelték.A germán törzseknél az ünnep rituáléjához tartozott a közös lakomák rendezése, bőséges malachús és sör fogyasztásával. Amikor az európai népek felvették a kereszténységet, e pogány ünnep a karácsonnyal, s Krisztus születésének emlékeivel kapcsolódott össze. A mai európai karácsony-újévi szokások és hagyományok egy része a pogány jul ünnepségeiből származik. Svédül, dánul és norvégul ma is jul a karácsony neve. A jul ma már yule néven  a boszorkányszombatok egyike, a modern boszorkányok ekkor köszöntik az újjászülető Napot.

A Yule a napforduló ünnepe, ami azt jelenti, hogy megfigyeljük, hol tartunk a fény és a sötét körforgásában.  A fény visszatérését ünnepli az év leghosszabb éjszakája után, kiemelve a fény és a remény születésének gondolatát a sötétség felett, mivel ettől az éjszakától kezdve a nappali órák száma egy apró lépéssel nő minden nap, és a meleg visszatér a földre.

Miért ok ez az ünneplésre?  Képzeld el, milyen kemények voltak volna őseink a tél mélyén: nincs megbízható fűtés, nincsenek szupermarketek vagy bevásárlóközpontok, és szűkös élelmiszerkészletek - meleg és könnyű elvitel nélkül.  Képzeld el, mennyire várnád, hogy megkönnyebbülj a szűkösségtől és a nehézségektől a hosszabb nappali órákkal és több napsütéssel!

A yule megfelelései 

SZÍNEK 

A zöld, a piros és az arany, mivel ezek képviselik a természetet, a napot és a hosszabb, melegebb napok visszatértét . 


ÖRÖKZÖLD NÖVÉNYEK 

Az örökzöldek az élet örökkévalóságát hirdetik. Még ha nem is látjuk a kalászokat a mezőkön, vagy nincsenek levelek a faágakon, az életerő még létezik, csak éppen alszik, és várja a tavasz eljövetelét. Az örökzöldek közül meg kell említeni a fenyőtobozt, amely örömet hoz az otthonunkba, a védelmező fagyöngyöt, és a halhatatlanság szimbólumát a borostyánt.


GYERTYÁK 

A gyertyák fontos részét képezik yule hagyományainak, mivel fényt és meleget hoznak a sötétségbe. Hagyományosan a leggyakrabban zöld, piros és arany gyertyákat használunk, némi csillámmal, hogy még fényesebbek legyenek. Ezekben a modern időkben a gyertyák helyet egyre többen használnak fényfüzéreket.

MÁGIA 

A kerék új kört kezd, és így teszünk mi is. A sötét, hosszú téli délutánok tökéletesek a meditációra és arra, hogy átgondoljuk életünket. A föld pihen, pihenjünk mi is. Ideális időszak ez a tervezésre, következő évi céljaink meghatározására, és reményeink megújítására. 

ÉTELEK 

Régebben a téli ünnep idején nem álltak rendelkezésre friss gyümölcsök és zöldségek . Éppen ezért ezen a boszorkányszombaton többnyire húst, némi gabonát, szárított gyümölcsöket, bort és a betakarításkor télire eltett ételeket fogyasztották az emberek.

A Yule három maradandó szimbóluma van : a Yule fa ( magába hozva a természetet ) : ajándékozás - jelképezi a túlélés örömét egy másik évszakban, és a hálát a termékenység visszatéréséért, és a Yule napló  amelyet a jövőre vonatkozó kívánságok borítanak, és rituálisan elégetnek. A rendkívül varázslatos hamut az év későbbi szakaszaiban más munkákban is felhasználhatják. 


A YULE ÜNNEPELÉSE 

Sok boszorkány készít kézzel készített vagy kézzel termesztett ajándékokat családjának és barátainak.  Bájitalt, fürdősót és talizmánt készítenek, mágikus hangolással és hálával a szeretteinek.  Az oltárokat zölddel és aranyakkal díszítik sok csillogó gyertyával és édes füstölővel,, mint például tömjén, fenyő és mirha. Erőteljes fűszeres forralt bort és Yule sütiket készítenek, amelyek aljára  apró jókívánságokat írnak.  A fontos Yule rönk lehetőleg egy faág vagy fadarab legyen, amit egy fa ledobott magáról, de ha van tűzifád, válassz egy szép darabot.  Készíts néhány kis  papírt magadnak és vendégeidnek, hogy ráírják reményteli kívánságaikat.  Tényleg alaposan fontold meg ezeket, mivel ez egy erősen varázslatos éjszaka a kívánság megnyilvánulásához.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése