OSTARA márc.21.

Ostara: a fák ünnepe, a tavaszi napéjegyenlõség ünnepe. Az igazi tavasz elsõ napja. Március 19. és 21. közé szokott esni. Ekkor egyforma hosszú a nappal és az éjszaka - ezt már az ókori népek is megfigyelték. Minden természetvallás megünnepli ezt a napot, amikor a Természet felébred hosszú téli álmából, a Föld újra termékennyé válik - elkezdõdhet a vetés, az ültetés, kihajtanak az õsszel földbe rejtett magok. Ami most éled, annak gyümölcsét élvezhetjük késõbb. 


A termékenység szász istennõjét, Eostre-t, valamint a germán Ostarát köszönthetjük e napon. 

Némelyik wicca-hagyomány a Zöld Istennõt és a Zölderdõ Urát ünnepli ilyenkor. Az istennõ termékennyé teszi a Földet, felébreszti Õt mély álmából, az Istenség pedig segít fölnevelni, érlelni a termést. Járja a zöldülõ mezõket, öröme telik a természet bõségében.


Az ünnep katolikus egyházi megfelelõje a Húsvét: a napéjegyenlõségtõl számított elsõ telihold utáni elsõ vasárnap. Ekkor emlékszik meg a katolikus világ Krisztus feltámadásáról. Idõben ugyanekkorra esik a zsidó Peszách-ünnep is. A télvégi farsangi mulatságokat önmegtartóztató idõszak követi, a negyvennapos nagyböjt (Spanyolországban: Cuaresma, a németeknél Lenz, Itáliában Quaresima, angolszász Lent), valamint a nagyhét különleges szertartásai.


A katolikus egyház másik tavaszi ünnepe, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja még egyértelmûbb, félreérthetetlen kapcsolatban áll az õsi pogány ünneppel, amit a Fehér Istennõ tiszteletére világszerte megültek.


Ostarához kötõdõ tevékenységek

tavaszi nagytakarítás - kiváló alkalom megszabadulni a régi, elavult, megunt, értéktelenné vált, kiürült holmiktól, tárgyaktól, tisztaságot teremteni. Ajándékozd el, amire már nincs szükséged, de más még hasznát veheti (ruháid, személyes tárgyak, játékok, stb.)

tojásfestés

tojásos dekorációk, pl. tojásfészek, koszorú, ajtódísz, tojásfa készítése a lakásban

játékok tojással, pl. tojásjóslás, tojásvadászat

tojásos ételek készítése, fogyasztása

az Ostara-szimbólumok tudatosítása szeretteid körében (a nyúl, a bárány, a tojás szerepe)

kertészkedés, magvetés, palántázás. Válassz ki néhány magot, ezeket egy-egy kívánsággal együtt ültesd el, miután megáldottad õket. Ahogy a mag kihajt, úgy teljesül kívánságod is. A kertbõl a téli szemét eltakarítása, a komposzt beledolgozása a termõföldbe, vetés, ültetés - ha még nagyon hideg van, további ásás.

égess el egy festett vagy hímes tojást a kertedben a termékenység érdekében.

ha nincs kerted, sétálj a közeli parkban, ligetben, erdõben. Ha lehet, vegyél részt ezek takarításában, faültetésben. (Sok városban szerveznek ilyenkor akciókat, amikben bárki részt vehet.)

figyeld meg a természet ébredését, a frissen kihajtott füvet, a fák rügyezését, virágba borulásukat. Hallgasd a madarak énekét. (Ha télen gondoskodtál róluk, most "meghálálják", hûségesen visszajárnak és dalolnak. :-)

engedd, hogy átjárjon az újjáéledõ természet frissítõ ereje.

szedj virágot  - de csak miután megköszönted nekik, hogy föláldozzák magukat érted.

bármiképp kerülj kapcsolatba növényi alapanyagokkal, (gyógyítás, kozmetika, fûszerezés, virágkötészet, festés, rajzolás, hímzés, kertészkedés, virágszedés), érezd át erejüket, szépségüket. Lépj kapcsolatba energiájukkal, s ezáltal az egész természettel. Válj eggyé velük.

díszítsd fel környezeted élénk színû tavaszi virágokkal, rügyezõ ágakkal, friss zölddel.

vegyél föl zöld ruhát (akárcsak Szent Patrik napján), ezzel erõsítsd meg a természet és saját magad újjászületését. Öltözéked egyébként is legyen élénk színû, viselj élénk színû kiegészítõket, ékszereket is.

fogj valami új dologba.

a tavasz a játékosság jegyében teljen.

hajnalban gyújts új tüzet

csengõkkel köszöntsd a tavaszhozta új esztendõt



Ostara szimbólumai

Színei

fehér - a Hold tisztasága;

piros - az élet;

sárga - nap, virágok;

világoszöld - a növények új hajtásai

halványrózsaszín - egyes gyümölcsfák virágai.

Állatok

A bárány is az istennõ attribútuma.Európában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában egyaránt az õ szent állataként tartják számon. A nyúl nagyon termékeny állat, Diana/Artemisz attribútuma. A hímes tojást hozó nyuszi az újjászületés ajándékát hozza el nekünk. Kígyó, sikló, egyszarvú, pegazus.

Kövek

Akvamarin, rózsakvarc, holdkõ.

Növények

krókusz, jázmin, nárcisz, jácint, frézia, gyömbér.

Ostara fája a kõris, egyúttal Bran isten szent fája is, aki a monda szerint a Brit Szigetek patrónusa. A londoni Tower híres hollói Bran szent madarai, és azt mondják, ha a madarak egyszer elhagyják Britanniát, a sziget elpusztul. (Akár igaz a legenda, akár nem, a britek -- biztos ami biztos -- levágják a madarak szárnya végét, hogy véletlenül se tudjanak elrepülni a szigetrõl...)



Füstölõk

jázmin, tömjén, mirrha, sárkányvér, fahéj, szerecsendió, aloéfa, benzoégyanta, pézsma, afrikai ibolya, zsálya, eper, lótusz, ibolya, narancshéj, rózsa

(Nem muszáj ám mindet alkalmaznod, válaszd ki a neked legkedvesebbeket!)


Ünnepi menü

Olasz lencseleves

Fûszerekkel töltött tojás

Pásztorpástétom

Spenótos vagy brokkolis quiche

Gyömbérkenyér vagy mézes sütemény

A közös szertartások nélkülözhetetlen eleme az "együtt lakomázás", az ünnephez illõ eledelek elfogyasztása. Ne feledd, hogy ennek is van spirituális tartalma, áldást hozó ereje, feltéve, ha úgy készíted el és veszitek magatokhoz.


Ha minden évben újra meg újra átgondolod az ünnepi menüt, változtatsz legalább néhány elemén és örömmel, szeretettel készíted el, ez remek lehetõség kreativitásod kibontakoztatására is és áldást hoz a szeretteidnek.


Ostara ünnepi ételei:

magok, leveles zöldségfélék, fûszeres vagy virággal ékesített teasütemények, gyümölcs, keménytojás, mézes sütemények, a szezon elsõ gyümölcsei, zöldségei, retek, újhagyma, póréhagyma, hal, kétszersült, sajt, méz, sonka. Tavaszi ételek: sütõtök, napraforgó, szezámmag.Tavaszi hajtások, rügyek, virágszirmok (pl. ibolya).


A magok és a tojás termékenységszimbólumok.


Magok: gabonafélék, liszt, dara, gabonapelyhek, száraz hüvelyesek, szezámmag, fûszermagok, napraforgómag, tökmag, fenyõmag, dió, mogyoró, pisztácia.


Ostara-szertartások

Minden Sabbat szertartására igaz: legjobb, ha magad állítod össze, és évrõl évre másképp, más elemek hangsúlyozásával. Bízd magad a megérzéseidre. Számos forrás áll rendelkezésedre: könyvekbõl, folyóiratokból, az Internetrõl, levelezõlistákon találhatsz választ kérdéseidre. Még jobb, ha lakóhelyedhez közeli népszokásokat ismersz és azokat alkalmazod. A szertartások lényeges eleme, hogy NE a külsõdlegességek utánzásában merüljön ki, hanem belülrõl, a lelkedbõl fakadjon. Jó, ha van egy kis közösség, (család, barátok), akik együtt vesznek részt a szertartáson. Az összetartozást is erõsíti, a köztetek lévõ "szövetséget" megújítja. Ha ezidáig még nem voltak a Sabbatokhoz kötõdõ szertartásaid, most kiváló alkalom elkezdeni -- Ostara úgyis az új, a kezdés ünnepe.


A közös szertartások nélkülözhetetlen eleme az "együtt lakomázás", az ünnephez illõ eledelek elfogyasztása. Ne feledd, hogy ennek is van spirituális tartalma, áldást hozó ereje, feltéve, ha úgy készíted el és fogyasztjátok el.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése