A FÜGGŐLEGES VILÁGKÉP 2.

A csillagos ég kiválóan alkalmas arra hogy a valóság leképezésére használjuk, hiszen könnyen megfigyelhető és a bolygók mozgását időben előre és visszafelé is ki lehet számítani. Az ég mint a valóság egy vízszintes síkja ugyanannyitra alkalmas az ősprincipiumok képviselőinek a megfigyelésére mint bármely más földi sík (akár a közlekedési eszközök, akár az országok szintje). Elődeink egyszerűen a bolygókban ismerték fel az egyes ősprincipiumok megjelenési formáit.



Ezek az ősprincipiumok egymás mellett állnak és nem a mert szó köti őket össze hanem a mialatt vagy míg, amely időbeli párhuzamosságot jelöl, nem ok-okozati összefüggést. Ezt az időbeli párhuzamosságot nevezik szinkronicitásnak. Szinkronicitás akkor lép fel, amikor bizonyos megfigyelések nem véletlenül esnek egymás mellé, hanem bizonyos törvényszerűségek alapján "egybeesnek".





Az ezotéria egyik alapvető mondata így hangzik: Ahogy fent úgy lent. Ez a legtömörebb összefoglalása a függőleges, analógiás gondolkodásmódnak. A mondat nem véletlenül nem így szól: Amiért fent, azért lent. 
Mert nem ok-okozati összefüggés van, hanem időbeli/ v. jelentésbeli párhuzamosság, azaz szinkronicitás. A "fent" a "lent" mérőműszere.
Ez olyan mint amikor a benzintank jelzője a nullán áll és vörösen világít. Nem azért üres a tank, mert a mérőműszer világít, nem a mérőműszer okozza amit jelöl, ugyanakkor nem véletlenül jelez a mérőműszer amikor üres lesz a tank. Tehát az hogy a mérőműszer világít és hogy nem megy az autó, az egyik sem okozza, a másikat- mindegyik csak jelzik, hogy kifogyott benzin! Hát ilyesmi a szinkronicitás is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése