Október

MINDSZENT HAVA – ŐSZHÓ – MAGVETŐ HAVA

"A termést learatták, tarló a föld s kopár

A tél előre küldött pár jeges szélkatonát

Mint asszonyok kik félnek hogy vénségük közel

Arany-lángoló ruhába bújik a gyáva október" (ANNE MARY LAWLER )


Közel a vénasszonyok nyara, az indián nyár, amire inkább az érzékeink emlékeztetnek, mint a naptár. Végleg búcsút inthetünk a melegnek. Az ismerős környezet rozsdás külsőt ölt, és ékkőcsillogással, ragyogva hirdeti szépségét. Engedd októbernek, hogy elcsábítson bájaival. „Csábíts el hát, ahogy csak te tudsz – üdvözli a költő, Robert Frost a bőség eme hónapját. – Hullasd el egy leveled, amint felkel a nap.”



Hónapunk neve a latin October, „Nyolcadik” hónapnévből ered, mivelhogy a régi római naptárban az évkezdő márciustól számítva ez volt az év nyolcadik hónapja. Egyedül Domitianus császár tett kísérletet a név megváltoztatására, amennyiben önmagáról neveztette el. Rossz császár volt, a „domiciánus” hónapnév nem kellett senkinek.

Róma októberi ünnepei a márciusi jeles napok tükörképei. A földműves, a halász, a hajós és a katona a márciustól októberig tartó nyárias időszakban volt aktív. Márciusban tolta vízre a hajóját, vette elő a szerszámait, fényesítette ki a fegyvereit, és októberben vontatta partra, rakta el őket, illetve olajozta meg az utóbbiakat, hogy a téli nedvességtől be ne rozsdásodjanak.

Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium

(részlet) 


Örömteli, egyszerű dolgok októberre

💧Tervezz be egy kirándulást egy tökföldre vagy a termelői piacra. Válaszd ki a töklámpásnak való tököt, de vegyél pár kisebbet is, amelyekbe különböző mintákat faraghatsz: kockákat, szíveket, holdat és csillagokat… A sütőtökök tökéletesen alkalmasak mécsestartónak a lépcsőfokokra vagy a felhajtóra, az apró tököcskék pedig édes kis gyertyatartók lehetnek az ebédlőasztalon.

💧Készíts évszakasztalt. Különíts el egy kisebb területet, ahol létrehozhatsz egy őszi életképet. Legyen rajta búzakéve, tök, patisszon, kukorica, szárított virágcsokor és őszi levelek.

💧Az őszi levelek tartósítása a viktoriánus nők kedvenc időtöltése volt. Válassz nagy ágakat, amelyeken a levelek elsőként változtak vörösre, narancsra és aranyszínűre, épp mielőtt maguktól is lehullanának, ahogy a virágokkal is tennéd. Válaszd szét az ág tövét körülbelül nyolc centire az aljától, és tedd több órára egy meleg vízzel töltött vödörbe. Ha valamelyik levél elkezd felpöndörödni, azt vedd le. Készíts oldatot glicerinből (patikában kapható) és vízből egy rész glicerint adva két rész vízhez. Forrald fel, finoman gyöngyözve forrald még tíz percig, és hagyd teljesen kihűlni. Vágd le a szárak alját nagyon éles szögben, és finoman verd szét kalapáccsal a végeket; állítsd bele az ágakat a keverékbe, és tartsd a vödröt hűvös, sötét helyen, amíg teljesen felszívódik a glicerines oldat (ez körülbelül 7–10 napig tart). Amikor kis glicerines gyöngyöket látsz formálódni a leveleken, vedd ki az ágakat a vödörből, töröld le a leveleket egy nedves papírtörlővel, és jól szárítsd meg őket. A leveleid gyönyörűek és fényesek maradnak több évszakon keresztül.

💧A tök kiváló, tetszetős, természetes vázája lehet az őszi csokroknak. Kanalazd ki a közepét, mintha lámpást készítenél, és töltsd meg virágnak való oázisszivaccsal, amelyet már méretre vágtál. Rendezz el virágokat, tartósított leveleket és ágakat az oázisban: tartós dísze lesz a lakásodnak. Néha less rá az oázisra, hogy meg kell-e öntöznöd egy kicsit.

💧Halloween éjszakája hagyományosan a jövendőmondás ideje. Ennek ízletes módja a viktoriánus sorssütemény. Készíts fűszeres kalácsot, és helyezz ezüst talizmánokat a tésztába, miután beleöntötted a sütőformába. Amikor felvágják a süteményt, a felbukkanó talizmánok felfedik a jövőt: a harang esküvőt jelent; a gyűszű áldást hoz; a szerencsecsont egy kívánságot vált valóra; a pénzérme jólétet ígér; a patkó szerencsét biztosít; a gomb otthoni boldogságot. Jegyezd meg, hány talizmán került a süteménybe, és utólag ne felejtsd el ellenőrizni, hogy mind meglett-e… A (tizenkét év alatti) gyerekek számára ugyanennek a biztonságos alternatívája az, amikor a talizmánokat szalagokba kötik, és készen illesztik a sütemény alá. A talizmánjóslás a viktoriánus menyasszonyok találmánya volt. Látogass el a weboldalra, és nézd meg a gazdag kínálatot. A talizmánokat karácsonykor is használhatod.


💧Öltözz fel Halloweenre, de legalábbis viselj valamilyen szép álarcot, amikor ajtót nyitsz.

💧Ebben a hónapban kell kiültetni a sáfrányt, a nárciszt és a tulipánt, hogy jövő tavasszal legyen mivel büszkélkedned.

💧Ha négy évszakos éghajlaton élsz, vasárnap tegyél autós kiruccanást vidékre, és csodáld meg az anyatermészet buja, csinos ruháját. Csomagolj be a piknikhez. Legyél a szabad ég alatt, ameddig csak lehet.

💧A hétvégéken forralj cidert vagy bort, amellyel jólesik egy-egy őszi koccintás – főleg egy kis gereblyézés után.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése