100 éve született Madách Imre


Sztregovai és kiskelecsényi Madách Imre (Alsósztregova, 1823. január 20. – Alsósztregova, 1864. október 5.) magyar költő, író, ügyvéd, politikus, a Kisfaludy Társaság rendes és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja.

Sajnos nem egyszerű pontosítani a képletét, mert Janák Lajos 21-re tette este 6 órára a születés időpontját, miközben Szabó Zsuzsanna kiderítette, hogy igazából jan.20-án született. Ezért én nem kísérlek meg igazságot tenni, hanem megnézzük, ennyi adat birtokában mit tud mondani Madách személyiségéről a nyugati és a kínai asztrológia.


Ha megnézzük a képletkontúrját, ami szembeötlő, hogy a Föld elem dominál nála.

A Föld jegyű szülöttek gyakorlatiasak, és elsősorban az élet testi és anyagi vonatkozásaival gondolnak. Csak annak hisznek, ami többszörösen bebizonyosodik, és nem egykönnyen változtatják meg a véleményüket. Ők adják meg az alapot bármiféle teljesítményhez. Türelmesek, felelősségteljesek és kitartók. Bárhol van a horoszkópban föld jegy, dolgos és óvatos a szülött, és nehezen vállal kockázatot.

"A családi birtok jövedelme biztosítani tudta taníttatását. Húszévesen már királyi táblabíró volt Nógrád vármegyében. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt a közigazgatást szervezte. Tevékenyen részt vett a nemzetőrség felállításában, bár egészségi állapota miatt katonai szolgálatot nem tudott vállalni."




Ehhez nála még társul a Levegő elem. A Levegő jegyek a szellemi síkot és a tudást képviselik. E jegyek szülöttei örök kíváncsiak, és nem szűnő tudásszomj hajtja őket. Hűvösnek látszanak, mert inkább elemző értelem, mintsem érzelmek jellemzik őket. Bárhol van levegő jegy a horoszkópban, fontosnak tartja a szülött az új információkat, élvezi a tartalmas eszmecseréket, és mindig szívesen gyarapítja tudását.

 Ez  két elem együtt nagy objektivitást ad, de az érzelmi kifejezés vagy a lelkesedni tudás, az élet élvezete hiányzik a szülöttből. 

"Az anyanyelve mellett hat idegen nyelven (német, francia, szlovák, angol, latin, ógörög) tudó Madách 1837 őszén került a Pesti Egyetemre. Az első két szemeszterben bölcsészetet, majd a harmadiktól jogot hallgatott. "


Ezenkivül a szilárd jegyek túlsúlya is jellemző rá.  A fix jegyek, a szilárd jegyek a stabilitást, a változatlanságot jelölik, ők azok, akik ha elkezdtek valamit, akkor azt végig fogják csinálni, viszont nagyon-nagyon nehéz elindulniuk és nagyon-nagyon nehéz változtatniuk, ha nincs egyéb jelzés a képletben. Bele tudnak ragadni a jóba ugyanúgy, mint a rosszba is. A változáshoz nagyon nem jók az ilyen jegyek, viszont a kitartáshoz, az alapossághoz igen. 


Ha azt nézzük, szabadakaratos-e vagy determinált az élete, egy kicsivel több a determinál jegyben levő bolygója, így tény és való, voltak az életében olyan dolgok, történések, amelyeket sorszerűen meg kellett élnie, és nem sokat tehetett ellene vagy érte.

A jótevő és kártevők arányában a jótevők egy picikét nagyobb súllyal esnek latba, szóval arányaiban szerencsésen alakul az élete.

Madách hétfői napon született. Akik hétfőn születtek: érzékenyek, fogékonyak és nagyon intuitívek. Érzékenységük miatt azonban könnyen megbántódnak, és hajlamosak az érzelmi manipulációkra.

Mivel nem tudjuk a születési órát, ezért pont az Ascendenst a külső megnyilvánulásokat a személyiséget magát, nehezen tudjuk megfogni. A kínai asztrológiai képletben viszont pont ezeket a momentumokat tudjuk megnézni!




Az év oszlopa megmutatja hogyan viselkedünk a külvilággal, valamint a számunkra teljesen ismeretlen emberekkel. Itt mutatkozik meg az is, mit gondolnak rólunk az idegenek, illetve a gyerekkort is jelöli, meg a nagyszülőkkel való kapcsolatot is.

Yang Víz Ló

 Bár a felszínen “fodrozódó hullámként” egy könnyed személyiséget látunk, a valóságban nagyon is komoly dolgok foglalkoztatják. Filozófia, szellemiség, spiritualitás - mind ott rejlik a Yang Vízben, de mindemellett van egyfajta racionális világlátása is. A Yang Víz, mint elem az információkon alapuló tudást jelöli, valamint a racionális bölcsességet.

A Ló jegyében született személyek lendületesek és anyagiakban bővelkednek. Emellett a Ló a Tűz elemet képviseli a Víz és Tűzt pedig gőzt eredményez. vagyis Madách kifelé a külvilág felé sokkalta inkább tűnt forrófejűnek, érzelmileg telitettnek és szubjektiv alkatnak mint amilyen valójában volt.

"Élete nagy részét Alsósztregován töltötte, és még ifjú volt, amikor apja meghalt, de a családi birtok jövedelme biztosítani tudta taníttatását."

Emellett számára a Ló Románc Virága csillag is volt, azaz bár talán nem hinnénk róla, de igenis volt szexszepilje és felfigyeltek rá a nők, mivel ez férfiak esetében udvarias és kedves alaptermészetet jelöl, olyan embert, aki szereti a szépséget, minőségi dolgokat és élvezi a társasági életet. 


Több nagy szerelmét is ismerjük az irodalomtörténetből:Lónyay EtelkaCserny Mária, Losonci Gyürky Amália, Fráter Erzsébet, Veres Pálné(Beniczky Hermin) Schönbauer Karolina (akitől gyermeke is lett), ill.  utolsó szerelme Borbála.

Ezekkel a csillagokkal az emberek kedvesek, barátságosak, nyitottak és könnyen ismerkednek. Jól tudnak bánni másokkal és idegen társaságban is feltalálják magukat, ezért rendszerint széles ismeretségi körrel rendelkeznek

"Ki-kiújuló betegségeinek ellenére diáktársaival együtt kéziratos lapot (Mixtura) szerkesztett, úszni, vívni, festeni, zongorázni tanult, részt vett az egyetemi ifjúság báljain, kirándulásain, színház- és koncertprogramjain, megismerkedett az Ifjú Magyarországgal, a radikális fiatalok csoportjával, és ezen kívül a faeszterga használatát is elsajátította."



Gyermekként: Yang víz gyermek

Kedves, barátságos, csacsogó gyermek, aki önállóan gondolkodik és rendkívül erős az akarata. Hihetetlen erős ambíciója van, már egészen kiskortól úgy érzi, mindenben a legjobbnak kell lennie. Ha mégsem tud a legjobbak közé kerülni, ez csalódást és mély frusztrációt okozhat. Szülőként önbizalmát erősítve arra kell figyelnünk, hogy gyengébb teljesítmény esetén is szeretetünkről biztosítva sugározzuk felé: az élet nem csak az örökös bizonyítással való versenyfutásról szól

"Gyermekkorát szüleinek kastélyában töltötte külön nevelők (Kovács József és Osztermann Ernő) vezetésével. A családi körön kívül alig volt társasága, s ez okozhatta azt, hogy mindvégig zárkózott maradt. Félénk, magányos, törékeny alkat volt, élete végéig sokat betegeskedett. Szívbaj, tüdőbaj és köszvény is kínozta.[4] Tanulmányait magánúton végezte, vizsgáit a Váci Piarista Gimnáziumban tette le, az I–IV. grammatikai osztálybelieket 1830–34-ben, a humaniórákat 1835–37-ben."

"1834. január 3-án elveszítette édesapját, ami annyira megviselte, hogy leginkább csak könyveiben lelte örömét. Komoly tudásra tett szert, autodidaktaként fejlesztette magát. Wielanddal foglalkozott, és az Abderiták szellemében írt verseket. Első szerelmével, Cserny Máriával 1836 körül ismerkedett meg. Az 1830-as évek élénkebb szellemi mozgalmainak hatása alatt mint 15 éves gyermek 1837 nyarán kéziratos hetilapot indított négy évvel fiatalabb öccsével, Pállal együtt, Litteraturai Kevercs címmel, melynek olvasói kisebb testvérei, anyja és a nevelő voltak, tartalma pedig kis értekezések és ismeretközlő cikkek."

Milyen volt a munkában, milyen volt a barátokkal?

Hónap: Yin Víz Bivaly

Hónap oszlop: Attitűdünk közeli kollégák, barátok, rokonok és szülők felé. Szintén itt találhatók a testvérek, barátok, közelebbi ismerősök, osztálytársak és kollégák is. 17-35 év kor közötti időszak.

Yin Yíz a munkában

Egyedi és újító meglátásai vannak, de kell körülötte egy csapat, aki megvalósítja
elképzeléseit. Jó ha a hosszú távú terveket apró részfeladatokra bontja, így könnyebb a határidőket is megtartania.
A munkahelyén is aktuális hangulata elragadja könnyen, és minden belső folyamat erősen kihat a teljesítményére. A jó napokon szárnyal, a rosszabb időszakokban viszont kevésbé produktív. Munkatársakkal kedves, ha teheti egyenrangú kapcsolatokra törekszik.
Egyedi ötleteivel képes inspirálni embereit. Teljesítménye akkor tud szárnyalni igazán, ha a körülötte lévők közül mindenki egyformán osztozik a lelkesedésében.
Munkahelyén fontos a mozgalmas, és változatos munka elosztás, de ha teheti az idő legnagyobb részében inkább visszavonultan és egyedül dolgozik.
A Jin Víz az érzelmesebb, titokzatosabb oldala a víz elemnek, maga az intuitív tudás. A fejében él, a gondolatai csapongóak, introvertált és hangulatember kifelé.

"1843-ban Nógrád megyében mint tiszteletbeli aljegyző közpályára lépett, 1843. január 9-én iktatták be a Nógrád megyei ügyvédek sorába. Hivatalában azonnal feltűnt korrekt fogalmazásával és a gyűléseken előadásának tartalmasságával. "

A Bivaly megbízható és nyugodt természetű, mindig megtartja ígéretét. Szereti a békét és a nyugalmat. Terveit szilárd talajra építi, az ábrándok nem ragadják el. A dolgokat logikusan közelíti meg.


Mivel a Bivaly nála  a Művészetek csillaga is, a Művészetek Csillaggal pedig mélyebb rétegekben éljük meg a dolgokat, ezért minden amit teszünk fajsúlyosabbá, hitelesebbé és önazonosabbá válik. Nem adunk ki a kezünkből olyant, amiben nem hiszünk. Késztetéseink a lélek mélységéből indulnak, ami a világból tiszteletet és elismerést vált ki. Segítségével olyan pluszt tudunk belevinni az általunk képviselt dolgokba, amitől azok többek, jobbak lesznek, “élővé válnak”.

Milyen az igazi személyisége, milyen a párkapcsolata?

Nap oszlop: A személyiség eszenciája, ezek vagyunk mi magunk. A saját személyiség jelölője, de az oszlop Földi Ága utal a mindenkori társunkra ill. a párkapcsolaton belüli elvárásainkra is. 35-60 év közötti időszak.


Yin Föld Kakas

 

A Yin Föld - tekintve, hogy a föld elem fennhatósága alatt áll - nem szereti a változást. Ha teheti megszokott időbeosztását követi, mindent csak kényelmesen, a maga tempójában… Nem szívesen lép ki a saját komfortzónájából.

Rendkívül empatikus jegy, aki elfogadja az embereket olyanoknak amilyenek. Megértő és együttérző. Mivel az érzelmi motivációkat könnyen leveszi környezetéről, ezért nem esik nehezére különböző álláspontokkal is azonosulnia. Éppen emiatt időnként nehézséget okozhat a kemény döntések meghozatala, hiszen mindenkit megért. Nem szívesen konfrontálódik. Könnyen összehozza az embereket, képes csapatot kovácsolni. Bármilyen társaságba hamar beilleszkedik.

  Elfogadása és alkalmazkodó képessége miatt ritkán fordul elő, hogy egy Yin Földet szívből utáljanak. Önbizalma nem túl erős. Ahogy a föld mélyére is le kell ásni a kincsekért, a Yin Földben is mélyen szunnyadnak a képességek, hosszú ideig tart, míg felszínre tudja hozni.

"1843 elején írta Férfi és nő című drámáját, amelyet 1843 márciusában benyújtott a Magyar Tudományos Akadémia drámapályázatára, de nem nyert vele díjat. "

Általában nincs tisztában saját értékeivel. Arra vár, hogy valaki “előkészítse” a terepet, mielőtt belekezdene dolgokba. Minden Yin Földnek van valamilyen különleges képessége, vagy egy olyan terület, ahol jóval az átlag fölött tud teljesíteni.

"1861. július 20-a után magával hozta a fővárosba nagy művét, Az ember tragédiáját is, hogy kikérje róla Arany János véleményét. Arany 1861. szeptember 12-én írt első levelében a művet kiemelkedőnek tartotta, és felajánlotta segítségét kisebb nyelvi és verselési kérdésekben."

Kissé idealista. Mindenkiről a jót feltételezi, és időnként oda kell figyelnie, hogy az elképzeléseit összehozza a realitással.

Yin Föld a párkapcsolatban


Elfogadó és megbízható társ. Meghitt, békés, a klasszikus értelemben vett családi életre
vágyik. Társával nem szívesen konfrontálódik, törekszik a kiegyensúlyozott
megbízhatóságra. Szeret gondoskodni a másikról, és fontos számára, hogy úgy érezze
szükség van rá. Párválasztásánál fontosabb szempont, hogy legyen közös érdeklődés,
terv, és jövőkép, mint a lángoló érzelmek. Hűséges és kitartó (ez általában minden föld
elemre jellemző), de alacsony szinten hajlamos a birtoklásra. Párkapcsolatban bár nem
törekszik az irányító szerepre, de azért szeret tudni mindenről. Igényli a világos kereteket,
pontosan megfogalmazott elképzelése van arról, mi fér bele neki egy kapcsolatba és mi
nem.

"A költő anyja nem is annyira titkolt ellenszenvvel viselkedett a feleségével szemben. Ez meglátszott családi életén, hiszen a két asszony sokszor egymás ellen hangolta a férfit, aki mindkettőjükhöz a végtelenségig ragaszkodott. A családi konfliktusok miatt sokszor az írásba menekült."


A Kakas évében született személy imád kakaskodni: bátor, büszke, feltűnő és szókimondó. Emellett precíz, munkamániás és gondoskodó alkat is. Amennyiben elégedetlen a körülményeivel, elég harcias is tud lenni.

"Madách ezután anyjának közelében élte le hátralevő éveit. Keserű csalódása érzékenyen hatott lelkére, csaknem a kétségbeesésig. Szívbaja is erősbödött, de eltitkolta anyja előtt. Gyötrődéseit újabb (főleg történelmi és filozófiai) tanulmányokkal, munkával igyekezett leküzdeni."

Kakas: Akadémikus Csillag




Az Akadémikus Csillaggal rendelkező emberekről általánosságban elmondható,
hogy a megszokottnál magasabb IQ-val rendelkeznek, önállóan gondolkoznak és
könnyedén meglátják az összefüggéseket ott is, ahol mások nehezen
 Az Akadémikus Csillagok kompetenciát mutatnak választott szakterületünkön.
Segítségével átlátjuk a magasabb szintű rendezőelvet, így képesek vagyunk akár olyan előremutató, akadémikus ismereteket is “lehozni”, vagy közvetíteni, ami mások számára tananyaggá válhat. Hatását azonban nem csak az akadémiai területeken érezzük, mert az éles elme, és az információ átlátásának képessége éppúgy megjelenik a hétköznapi életben is. A hivatásban például szakmai tekintélyt és elismertséget jelöl, amihez sok esetben hivatalos előmenetel is társul. Így aktiválódásakor jó eséllyel számíthatunk előmenetelre, előléptetésekre, akadémiai teljesítményre, vagy tudományos sikerekre.

"1862. január 12-e környékén látott napvilágot Az ember tragédiája első kiadása, mely nem került könyvárusi forgalomba, akárcsak a Lant-virágok. A Kisfaludy Társaság pártoló tagjai kapták meg a kötetet a tagdíj befizetésének fejében. A mű megjelenése után a Kisfaludy Társaság 1862. január 30-án rögtön tagjává választotta. A Társaságba történt bevezetésekor (Arany vezette be) nagy tapsvihar köszöntötte, ez volt az egyetlen nyilvános ünneplés, amelyben a költő életében részesülhetett. Székét 1862. április 2-án Az aesthetika és társadalom viszonyos befolyása című értekezésével foglalta el."

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 
21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a 
figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.



Források:

*Kép:Készítette: Gusztáv Morelli (1848–1909) - Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben (1887–1901), Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2781635
*Joann Hampar: Asztrológia
*Nők Lapja Ezotéria XVi. évf.1.sz. Dr.Janák Lajos:Madách Imre csillagsorsa
*Szabó Zsuzsanna: Madách Imre horoszkópja (Asztropáholy)
“Nem adhatok mást, csak mi lényegem” (Cultura.hu)
*Nagy Melinda - kínai asztrológiai jegyzetek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése