Kölcsey Ferenc horoszkópja

Kölcsey Ferenc (Sződemeter, 1790. augusztus 8. – Szatmárcseke, 1838. augusztus 24.) magyar költő, politikus és nyelvújító, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, a Kisfaludy Társaság alapító tagja, a nemzeti himnusz költője.

A képletkontúrból látszik, hogy alapvetően egy tüzes, életigenlő alkata volt. Ezt alátámasztja, hogy Oroszlán jegyű volt, Nyilas Ascendenssel (mindkettő tüzes jegy).

 Viszont az Élet házaiban csak egy bolygója van, inkább a Vizes házai telítettek, azaz az élet a lelki átélésekre, a megpróbáltatásokat (szomorúságokat) esetleg, segítői, vallási megéléseket hozza neki. Ez már okozhat feszültséget egy emberben, hiszen alapvető hajlamait igen kevéssé tudja kiélni és mindig olyan helyzetekbe találja magát amit a háta közepére sem kíván.

Ezenfelül elég erős kardinális és szilárd jegy dominanciája volt, vagyis tudott és akart is kezdeményezni, és amibe belevágott azt végig is vitte.

Házakban inkább a követő házak telítettsége jellemző, azaz némi erőfeszítést kell tennie, hogy felfigyeljenek rá, nem magától emelték ki. De ha befektette az energiáit, kiváló eredményeket tudott produkálni.

Horoszkópjának a 3. negyede a telített és a déli félteke, vagyis szeretett kifelé élni, megmutatni magát a világnak de főleg csapatban szeretett volna működni. Szívesen "aláment" másoknak, szeretett segíteni, de úgy hogy ezt értékeljék, elismerjék is.

Mint politikus, a reformok híve volt; küzdött Erdély és a Partium visszacsatolásáért, az alkotmánynak a nép felszabadításával korszerű átalakításáért és a magyar nyelv jogaiért.




Ascendense a tüzes Nyilas jegyében egy kifelé áradó, de szilárd elképzelésekkel bíró személyiséget jelöl. Aki viszont elég szerény is volt, lévén a Jupiter a születési uralkodója a Szűzben romlásban, száműzetésben van. Az ilyen emberek szerények, alámennek, mások kívánságainak, és elég gyenge életerejűek, jobban kell vigyázniuk magukra mint másoknak.

 Jobb szeme világát gyermekkorában fekete himlő következtében elveszítette.

Utolsó nagy műve, Wesselényi Miklós védelme, melyet barátja hűtlenségi perében készített. E nagyszabású, valóban klasszikus politikai vádirat kimerítette erejét, bélgyulladásba esett.

Viszont ez a Jupiter a 9.h.csúcsán állva predesztinálta a jogi/politikai pályára.
Ám a stellium a 8.házában sok veszteségre utalhat az életben. 


Édesapját 6 évesen veszítette el, és 
11 éves volt, amikor anyja meghalt, és ettől kezdve a háztartást Panna néni, a család régi hű cselédje vezette, mind neki, mind három kisebb testvérének gondját viselte.
Erre utal a IV.h. csúcsán található romlásban levő Szaturnusz, is amely a családi dolgokban ad nehezítést. A Leszálló Holdcsomópont pedig a a gyerekek területét (5.h.) sújtja negatív energiákkal. 

Lemondott a hivatalbeli és tanári pályáról, melyre Debrecenbe hívták, és Álmosdra vonult, ahol kis birtokán gazdálkodva egyedül tanulmányai foglalkoztatták. Ezek mellett öccseinek gondozása is lefoglalta..

Nem véletlen talán, hogy nem lett saját családja, sem gyermekei, bár valószinűleg szeretett voln párkapcsolatban, házasságban élni (a születési uralkodó Jupitere odavan a 7.h.uráért).

Persze őt is megvádolták modern korunk trendjével, hogy biztos homoszexuális volt, ezért nem lett családja, de ez a képletéből tarthatatlan álláspont és több irodalomtörténész is ellenzi

Irodalomtörténészi vitát váltott ki 2013-ban, hogy Kölcseynek Szemere Pállal kapcsolatos érzelmeit Nyáry Krisztián irodalmi bulvár könyvében közzétett hipotézise mint beteljesületlen szerelmet értékelte. A hipotézis verselemzéseken és irodalmi levelek analízisén alapul, a szakkutatók azonban nem tartják megalapozottnak, és elvetik, mert figyelmen kívül hagyja az akkori irodalmi divatnak megfelelő, mások által is használt, szentimentális, érzékeny nyelvhasználatot.

Kölcsey képletében nyoma sincs semmilyen ilyen irányultságnak, mert bár nincsenek pontos szabályai, főleg az 5-12.h.kapcsolatát szoktuk nézni e tekintetben, illetve a Merkúr és Uránusz ezen házakhoz való kapcsolódását. Ha megnézzük Kölcsey képletét, semmi ilyesmi kapcsolódást nem látunk, szóval elég megalapozatlannak tűnik ez az állítás.

Na most, neki a 12. házának ura a Mars, az 5.házáé a Vénusz. Az igaz, hogy van köztük egy kvadrát de maga ez a 2 bolygó nem hajlamosít ilyesmire. Ezek igazából a normális szerelmi hajlamok jelölői. Van egy Merkúr/Uránusz együttállása a 8.házban, viszont ezeknek meg nincs köze akárcsak az 5.h-hoz is. És a Nap pedig égeti ezt az egész együttállást.
És mivel a Merkúr a 7.h.ura, inkább azt jelzi, hogy valamiért a rendes házasság lehetősége nem vált valóra számára. Talán a veszteségek, talán az aránylag szerény anyagiak (2.h.ura romlásban levő Szaturnusz!), amin csak az segít, hogy kölcsönös uralmi/egzaltációs kapcsolatba áll a IV.- X.házban álló Mars- Szaturnusz, vagyis a birtoka és a hivatása együttműködve segíthetett az anyagi helyzetén.


Az írás, a tanulás, a filozófia viszont mindig is vonzotta (l. Jupiter az ura a 3.házának is, és a 9.h.-ban áll). Híresen szépen szónokolt, ezt talán a 3.h.almutenje a a 2 kisebb méltóságban is álló Rák Vénusz mutatja (magától a ház urától az exil Jupitertől nem várhatnánk ilyet). Ugyanígy irodalmi alkotásaiból is ritkásan maradt fenn, ill. a leghíresebb a Himnusz, amelyet elég vonakodva írt meg, és annak is csak első szakaszát használjuk fel a magyar nemzeti himnuszban (ez is inkább az almuten működésére utal, nem a jegyúréra).
 Barátai, baráti  közösségei egyben szakmaiak is voltak, l. 11.h.ura az MC-n.

..miután szoros barátságot kötött Horvát Istvánnal, Vitkovics Mihállyal és főleg Szemere Pállal, egyedül az irodalom érdekelte...

Mint szónok, a magyar nyelv ügyében tartott beszéddel tűnt ki először és nemsokára jeles beszédeivel országos hírűvé vált. A parlamenti szónoklatot ő emelte irodalmi s művészi színvonalra; tőle tanulták ezt el az 1830-as és 1840-es évek szónokai: Deák Ferenc, Kossuth Lajos, Eötvös József és Szemere Bertalan.



Ami érdekes, hogy mivel a születési uralkodója romlásban van, nagyobb sikereket és elégedettséget inkább egy sikeresebb bolygójával érhetett el, és az egyik ilyen a Nap,a mely triplicitásban áll az Ascendensén és magában a képletben viszont uralmi helyzetű! És pont ez az a Nap, amely a 8.h. egyik ura ill. a IV. egzaltációs ura. És ez az a Nap amely égeti pl. a házasság lehetőségét is. Vagyis mikor volt sikeresebb? Ha pl. nem házasodik meg! Vagyis könnyen lehet ez alapján, hogy ha valaha is megházasodott volna, akkor lehet, hogy a Himnusz (Hymnus) sem születik meg a tollából! 

Plusz a munkájából kifolyólag adódott a halála is (Jupiter mint szül.uralkodó alárendelt a 9.házas Merkúrnak) IV.ház életvég ura Mars az MC-n. 48 évesen érte a halál.

Halála hirtelen következett be. Egy hivatalos útja alkalmával szekéren utazva viharos zápor érte, meghűlt és egyheti betegeskedés után  elhunyt. 

Érdekes módon Kölcseynek ma is élnek leszármazottai, ha nem is egyenesági, de unokatestvértől Kölcsey Jánostól származó ág, Kölcsey Szabolcs, az Acoustic Planet frontembere büszke származására.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése