Holdfogyatkozás a Bikában


 
Ma a teliholddal együtt teljes holdfogyatkozás is lesz. Holdfogyatkozás 2-3x van évente. Olyankor fordul elő, amikor a Hold a Földnek a Nappal ellentétes oldalán van, mivel ilyenkor tud ráesni a Föld árnyéka. Ezt nevezik árnyékmagnak, s ahogy a Hold keresztülhalad rajta, fokozatosan eltűnnek részei a Holdnak. Részleges fogyatkozásnál mindössze a holdfelszin egy részére borul árnyék, mig teljes fogyatkozásnál a Hold mintha gyorsan keresztülmenne a szokásos holdfázisokon, majd eltűnik, majd ismét előbukkan.

 Igaz általában nem szó szerint tűnik el, hisz még teljes fogyatkozásnál is valamelyest látható marad, mivel vöröses ragyogásba vonja a Földről visszaverődő fény. Egy holdfogyatkozás kezdetétől a végéig több óráig is eltarthat.

A je­len­ség a 136. Szár­osz-cik­lus 20. fo­gyat­ko­zá­sa.

Ptolemaiosz szerint annyi hónapig tart a Holdfogyatkozás hatása, ahány órán keresztül tartott maga a jelenség. Vagyis ez a fogyatkozás közel 5 órás teljes időtartamával majdnem egy fél évre fog hatást gyakorolni. A hatások az esemény után napokkal, esetleg hetekkel kezdenek jelentkezni és kb. fél év alatt bontakoznak ki teljesen.

A fogyatkozás - idegen nevén eclipse - elsötétedésként mutatkozik meg, tehát az az életterület, melyet érint egy kis időre "elsötétül", megfogyatkozik, visszaesik az intenzitása. Változást vetít előre a jelenség, kritikus fordulatokat, kihívásokat mutat. Arról, hogy ezek milyen jellegűek, jelzést kaphatunk a fogyatkozás előtti-utáni pár nap eseményei alapján. A fogyatkozás mindig csak arra a területre hat, ahonnan látszódik is!



Viszont a mostani fogyatkozás kezdete hazánkból nem fog látszódni! 

A napfogyatkozással ellentétben a holdfogyatkozás mindenhonnan látszódik ahonnan a Hold árnyékba került része is megfigyelhető. Új-Zéland, Alaszka, Kamcsatka, Japán vagy Hawaii területén élvezhető most a teljes fogyatkozás, Európához legközelebb Svalbard területéről látható az esemény. Ázsia keleti, és Amerika nyugati részéről csak részlegesen látható.

(Mivel a holdfénynek nincs szemkárosító hatása, így speciális szemüveg nélkül, szabad szemmel, sőt távcsővel is nyomon követhető! Próbálkozni lehet fényképezéssel, ha erre alkalmas a fényképezőgépünk.)

Ez a mostani jelenség az Bika (Hold jegye) és a Skorpió (Nap jegye) jegyeket köti össze. 

Az az életterület válik érintetté, amelyikre a születési horoszkópban az eklipsz esik. Például, ha valakinek Skorpió az Ascendense és igy Bika a Descendense, akkor a fogyatkozás a párkapcsolati életterületét érinti, komolyabb változásokra, esetleg új kapcsolatra vagy a régi kapcsolat teljes átalakulására számíthat. Mondhatjuk, hogy azok, akiknek Bika Napja vagy Ascendense van, esetleg valamelyik bolygója az Bika 16°-hoz közel áll, fokozottabban részesülnek a Holdfogyatkozás hatásaiban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése