Samhain/Halloween

A samhain (ejtsd: száuiny, vagy szaviny vagy szamajn) a gael nyelveken beszélő népeknél a november hónap elnevezése, valamint a kelta nyelvi-kulturális kör egyik legjelentősebb ünnepe, mely október 31-én sötétedéskor kezdődik és november 1-jén ér véget. Az ünnep megtalálható minden kelta népnél – igaz, különböző neveken. Különböző újpogány vallásokban (pl. wicca) szintén fontos ünnep.

Az óesztendő végét, az új év kezdetét jelöli. A kelták hite szerint ezen az éjszakán egészen könnyen átjárhatóvá vékonyodik a túlvilág és evilág közti határ, a külső valóságunk és belső világuk közti függöny könnyedén fellibbenthetõ. A halottak szellemei eljönnek hozzánk. Ezért gondoskodnunk kell szeretteink szellemérõl: megvendégeljük őket, őrájuk is gondolunk, külön terítéket szolgálunk fel számukra a vacsoránknál. Különösen azoknak, akik az elmúlt év során távoztak közülünk. 

Az írek régi hite szerint ilyenkor a föld alól is elõbújnak mindenféle jó, vidám, de ártó, gonosz lények is. Ez utóbbiaktól megóvhatjuk magunkat, ha ijesztő képűre faragott töklámpást állítunk az ablakunkba, udvarunkba, kertünkbe, amelynek belsejébe egész éjjel égő gyertyát állítunk. Ugyanezt a célt szolgálja a maskarás fölvonulás is, ez a szokás most is él az angolszász országokban, ahol leginkább Halloween néven ünnepelnek, és gyerekek is, felnőttek is ijesztő maskarákba öltöznek, (többnyire az épp aktuális horrorfilm hõsének képmását öltve), így ijesztgetve egymást és elűzve a rossz szellemeket. Az eredeti kelta szokás szerint csak a felnőttek mulattak ily módon.


A Samhain éjszakák hosszabbodnak, és a tél sötétje hívogat.  A természeti világ növekedése megáll, sok növény és fa elpusztul vagy lehullatja a leveleit.  A lecke annak elengedésében van, amire már nincs szükség. Így kezdődik az átalakulás folyamata.  Csontváz magfejek zörögnek, levéllenyomatok foltoznak a járdán... A növények energiát küldenek a gyökereikhez, biztonságos sötét teret a táplálék tárolására, amíg az új évszak fel nem ébred.  A szétszórt magvak kis lényeket tartanak fenn, vagy védve fekszenek a földben, amíg a Nap őket is fel nem hívja, hogy ébredjenek. 

Ne feledd, hogy az év kereke az évszakokhoz és ciklusokhoz, valamint ezeknek a földre gyakorolt ​​hatásához kapcsolódik, és őseink Halloweenkor élték át a tél első harapását.Minden kihalt volt és a mezők  parlagon hevertek hó és jég alatt. Akkor nem nőtt semmi, és a halál sok ajtón  bekopogott. A túlélésen alapuló létezés megteremtése valódi helyzet volt, míg az idősek és a betegek szenvedtek, ezért a Samhain a halál ünnepe lett - de a halál nem az élet körforgása része?



Beltaine, a termékenység és az élet ünnepének része, az Év Kerékén Samhainnel szemben áll.  A Samhain, az őseink varázslatával teli hatalmas idő, megtanít nevetni a halálon, és nem félni tőle, ezzel lerombolva utolsó társadalmi tabuinkat.  Mindig egy parlagot képzelek el magam elé: pihenek, várok és készen állok az új lehetőségekre, amiket be akarok ültetni.  

Samhain a boszorkányok újéve, ezért boldog új évet!  

Érdekes módon a déli féltekén élő pogányok a szokásos október 31-től eltérő időpontban ünneplik a Halloweent, mert ez a dátum szezonálisan nem a megfelelő időpont a világ másik felén élők számára.  elvégre tavasszal lennének, nem télbe utaznának. 

SAMHAIN ÜNNEPELÉSE 

Samhain egyik legnépszerűbb hagyományos tevékenysége a jóslás gyakorlása.  Az évnek két alkalommal van a legvékonyabb a fátyla e világ és a szellemvilág között (a másik Beltaine-nál van), ami azt jelenti, hogy a jó minőségű orákulumok könnyebben elvégezhetők, és könnyebben elérhetők a világos válaszok.  



A Halloween másik része az elhunyt őseivel és barátaival való kapcsolatfelvétel, szeretek egy csodálatos vacsorát rendezni, sok gyönyörű téli étellel és finom borral lakomázni.  A legtiszteltebb helyet, az asztalfőt hagyjuk el halott vendégeinknek, azoknak, akik ezen az éjszakán lélekben csatlakozhatnak hozzánk, és akikre emlékeznek majd.  az est minden aspektusában szerepel.  egy gyönyörű éjszaka a múlt hőseinek és hősnőinek tiszteletére, akiket megélt. Lelkük tovább él az emlékezéseden keresztül.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése