A hónap istene: Heka


Heka,  az ókori egyiptomi vallásban Re-Atum teremtő isten egyik attribútumának megszemélyesítése;  a kifejezést általában "varázslatnak" vagy "mágikus erőnek" fordítják, bár pontos jelentése a kultusz gyakorlatára is vonatkozik.

Ezt az istent sok sír falán és sok műalkotáson ábrázoltak.  Az egyiptológusok sokáig nem értették, ki ő.  Annak ellenére, hogy némileg más istenekhez hasonlított, és mindenhol ott volt, úgy tűnt, nem viselkedett úgy, mint más istenek, a képe egy királyi ruhás férfié volt, kígyókkal a feje fölött, vagy a személyén egy bot körül.  


Mivel nem voltak templomai, ez az isten vagy a felajánlások meglehetősen szokatlannak és rejtélyesnek tűntek. Végül kiderült, hogy a titokzatos isten Heka, Heka pedig szó szerint varázslatos.  


A Heka egy erő, egy mozgalom, egy cselekvés: ha egy pap meg akart gyógyítani valakit, varázsigét kántált Hekához (az istenhez), hogy Heka (a mágikus erő) meggyógyítsa a beteget..  Heka hatalmas energiája felhasználható minden munkához. 

Gondoljunk csak bele, hogy Maat az igazságosság istennője, valamint az igazságosság tényleges ereje és maga az egyetemes törvény, amely mindenen áthatol, ami elméletileg közel áll Heka hatalmának gondolatához.  Az első teremtési mítoszokban Heka az energia és erő volt minden idők kezdetén és a világegyetem teremtésekor.  Ő volt az az erő, amelyet Anum isten rávett, hogy megteremtse a szervezett világot, miután kilépett a káoszból.  Heka áthatotta az egyiptomi élet minden aspektusát :a születés , a halál és az újjászületés, de olyan hétköznapi tevékenységek is , mint a gondoskodás, evés , főzés és takarítás .  Bár sokáig félreértették Hekaval most olyan energia érkezik hozzád, amely minden munkádban segíthet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése