Jackie Chan születésnapjára

Ki hinné, hogy már 67 éves ez a harcművészeti csoda? Bruce Lee után talán a legismertebb ázsiai  harcművész-színész. Emlékszem még, amikor a "Részeges karatemester" c. filmjét néztük végig áhítattal vagy 50x és próbáltuk utánozni a barátnőmmel az addig számunkra elképzelhetetlen mozdulatokat. Végül az ő hatására, ill. a Karatekölyök c. film hatására mentem el anno kungfuzni, de ez már egy másik történet....



Jackie születési nevén Chan Kong-száng (Hongkong, 1954. április 7. –) Oscar-életműdíjas hongkongi színész, harcművész, harckoreográfus, kaszkadőr, komikus, rendező, producer, forgatókönyvíró, énekes és vállalkozó. Az 1970-es évek óta szerepel a filmvásznon, több mint 100 filmben játszott már, valamint számos képregényt és videojátékot is mintáztak róla. Leghíresebb filmjei közé tartozik a Részeges karatemester, a Rendőrsztori, a Balhé Bronxban és a Csúcsformában. 2010-ben A karate kölyök című filmjét vetítették a mozik. Hazájában bevétel szempontjából legsikeresebb filmje a 2017-ben bemutatott Kung Fu jóga.



Születési  adata ismeretlen forrású, így sajnos nem teljesen megbízható, ezért csak hipotézisnek fogadjuk el, s nézzük meg így mit tudunk belőle kihozni. Ezzel arra is próbálok példát hozni, milyen az, amikor el akarjuk dönteni, vajon helyes-e egy születési képlet vagy sem?

E szerint a képlet szerint Ikrekben lenne az Ascendense, és a Merkúrja a X.házban. Uralmi cserében a X.h.urával a Jupiterrel. Ez mondjuk alátámasztaná azt, hogy Jackie-nek mindig is a munka , a karrier volt a legfontosabb, érvényesülni akart, nemcsak tengeni-lengeni az életben.  Viszont így mind a születési uralkodó Merkúr, mind a karrier jelölője a Jupiter romlásba kerül (a Halakban és az Ikrekben). Kérdés, vajon egy aránylag szerény kínai családból származó szülött ilyen erősségű indíttatással eljuthat-e Hollywoodig és az Oscar- díjig?!

Talán magyarázhatjuk ezt az uralmi cserével, ami elvileg működhet úgy, hogy ha a két területet, a két bolygót (analógiásan ) együtt tudja működtetni, akkor úgy viselkednek, mintha uralmi lenne a két bolygó (bár őszintén szólva nekem meggyőzőbb lenne, ha a két nagyon jól álló bolygója, uralmi Vénuszának és egzaltált Napjának lenne köze a személyiségéhez és a karrierjéhez).

Viszont így mind az Asc-e mind a szül.uralkodója a Mars terminusában található, amely izmos termetet ad és fénykorában nagyon durván kidolgozott teste volt Jackie-nek,a hogy az alábbi ifjúkori képén is láthatjátok.   
Márpedig az biztos, hogy Jackie-t saját maga és a világban való megmutatkozás hajtja legerősebben. Hiszen mind a keleti félteke (ASC felé eső), mind a déli félteke (MC felé eső) kiemelten tele van nála bolygókkal. Mit jelent ez így együtt? Meg akarja mutatni magát a világnak, az eredményeit, elismerést akar értük kapni. Sok híres embernek, főleg a szórakoztatóiparban hasonló eloszlású képlete van, hiszen ez az egész ipar erről szól. 
Emellett Jackie-nek kiugró arányú a Levegő elem a képletében, azaz nagyon kapcsolatteremtő alkat, valószínüleg ez nagyban segítségére volt karrierje során, ill. a közönségével való kapcsolattartásban. 


Ehhez illően kiemelt lenne a  11.háza, azaz a barátok, pártfogók háza is, hiszen egy egzaltált Nap és egy uralmi Vénusz fémjelzi. Amely Nap és Vénusz pl. a 3.h. és  5.h.ura is, azaz az "iskolai" barátságai életre szólnak, testvérekké lesznek.

Amikor 1960-ban édesapja az ausztráliai Canberrába költözött, hogy az amerikai nagykövetség szakácsa legyen, a gyermeket beíratták Jű Cím-jűn mester bentlakásos Kínai Dráma-akadémiájába, a hírneves „Pekingi operába”. Jackie a következő tíz évet rendszeres edzéssel töltötte, színjátszással, énekléssel, harcművészetekkel és akrobatikával foglalkozott. 元樓 Jűn Lau (Yuen Lo) néven tagja volt az iskola legjobb diákjaiból álló, Hét Kis Szerencse nevű előadócsoportnak. Chan itt kötött barátságot Sammo Hunggal és Yuen Biaóval. Barátságuk nyomán a hármas később a „Három testvér” illetve a „Három Sárkány” néven lett ismert.
Chan régi iskolatársaival, Sammo Hunggal és Yuen Biaóval számos akcióvígjátékot forgatott. Először az A nagy balhé (Project A; ’A’ 计划’A’ Kaj vá) című 1983-as produkcióban szerepeltek együtt, ami a Hong Kong Film Awards Legjobb akció-koreográfia (Best Action Design) díját is elnyerte.[30] A hármas később újra együtt forgatott a Gördülő kung-fu és az eredeti Vigyázat nyomozunk!-sorozatban.1985-ben Chan elkészítette az első Rendőrsztorit, melyet az amerikai filmipar inspirált, és melyben Chan maga végezte az összes kaszkadőrmutatványt. Jackie Chan a rendezői képességeit is megmutatta a filmben. 

Chan első sikerét az 1978-as A kobra című alkotással aratta, melyet akkor forgatott, amikor kölcsönbe adták a Seasonal Film Corporation stúdiónak két film erejéig. Jűn Vó-pheng rendező irányítása alatt Jackie Chan szabad kezet kapott a kaszkadőrmutatványok kidolgozásában. A film létrehozta a komikus kungfu műfaját és a hongkongi közönség rajongott érte. Az igazi átütő sikert azonban a Részeges karatemester hozta meg számára.



A kungfu ill.az akrobatikus harcművészeti tudást és a humort ötvöző egyedi stílusa tetten érhető talán az Ascendensén álló Jupiterben (Jupiter a humor képviselője). Viszont itt nem nagyon látom őszintén szólva az 5.h. mint mozgás, mint "sport", azaz a a harcművészet és a karrierjének a kapcsolatát, hiszen az 5.h.jelölőinek (Vénusz, Neptunusz, Szaturnusz) és a X.h. jelölőinek (Jupiter, Merkúr) nem sok közük van egymáshoz. 

Az amerikai áttörést végül Amerikában az 1995-ös Balhé Bronxban jelentette, olyan ikonstátuszt hozva számára, mely igen ritka volt a hongkongi filmsztárok esetében.
Az első igazi kasszasiker filmje az Egyesült Államokban az 1998-as Csúcsformában lett, melyben partnere Chris Tucker volt.A film 130 millió dolláros bevételt eredményezett csak az USA-ban,világszerte pedig összesen 244 millió dollárt hozott. 2010 júliusával bezárólag a Csúcsformában a New Line Cinema kilencedik legsikeresebb filmjének számít (a Csúcsformában 2. pedig a negyedik legsikeresebb, A Gyűrűk Ura-sorozat három epizódja után).A film hollywoodi sztárt faragott Jackie Chanből, aki kapva az alkalmon megírta önéletrajzát "I Am Jackie Chan" címmel, mely Magyarországon "Íme, Jackie Chan" címmel jelent meg 1999-ben. 2018-ban pedig újabb életrajzi könyv jelent meg róla (vele) Csúcsformában címmel, amit magyarul is kiadtak.

Tehát a 90-es végek meghozták az áttörést Jackie-nek, amely a vagyonában is jelentkezett, de ebben a képletben az Ikrekben álló peregrin Holddal a 12.házban, mint a 2.h.urával, nem igazán látunk utalást.

Jackie Chan maga végzi a kaszkadőrmutatványok többségét a filmjeiben. Elmondta, hogy a komikus kaszkadőrmutatványok inspirálója Buster Keaton volt, akiről közismert volt, hogy maga végzi a mutatványokat. Az akció-koreográfiát a Jackie Chan Stunt Team készíti 1983 óta; Jackie minden filmjében ők szerepelnek, így könnyebb a koreográfiák készítése és kivitelezése, mivel minden kaszkadőr képességét jól ismeri.
Chan számtalanszor megsérült már a forgatásokon, e jelenetek egy részét a filmek végén meg is lehet tekinteni. Az Istenek fegyverzete forgatásán került a legközelebb a halálhoz, amikor leesett egy fáról és betörte a koponyáját. Szinte nincs olyan testrésze, ami ne sérült volna meg: sikerült eltörnie a medencéjét, az ujjait, a lábujjait, az arccsontját, a csípőjét, a szegycsontját, a bokáját és az összes bordáját, többször is.

Nos, talán a sorozatos balesetekre utalás lehet  a képletben,  a Mars, mint a 6.h.ura támadja oppozícióval a Jupitert az Ascendensen és magát az Ascendenst. Illetve a Szaturnusz (mint 8.h.halálház ura) és a Vénusz oppozíció.

Jackie Chan úgy alkotta meg filmjei fő karakterét, hogy válaszként szolgáljon Bruce Lee karakterére, valamint a számos Lee-imitátorra, akik már a sztár halála előtt is utánozni próbálták Lee-t a vásznon. A Lee alakította szereplők általában szigorúak, magas morális érzékkel rendelkező, túlzottan becsületes, ám agresszív, ideges és korlátokat nem ismerő, kegyetlen figurák voltak, ezzel szemben Chan a jóakaratú, kissé bolondos, átlagos ember megformálója, aki gyakorta függ családjától, barátaitól, szerelmeitől, de a végén minden akadály ellenére is győzni tud.


Ez mondjuk illene a romlásban levő, szerény kis szül.uralkodó Merkúrra, aki elevált (emelt) a képletben, azaz minden nehézség ellenére mégiscsak érvényesülni tud.

Chan belefáradt, hogy akcióhősként kategorizálták, így egyre több filmjében helyez nagyobb hangsúlyt az érzelmekre. Chan úgy érezte, eljött az ideje, hogy megújuljon és kipróbálja magát többféle műfajban is.

Hiszen láthatjuk, hogy mégiscsak a Vénusz, azaz a művészi érzék az erősebb nála, nem a terminus szerinti Mars, azaz a puszta erőszak vagy akcióhősség.
Ezt alátámasztja, hogy énekelni is szeret:

Jackie Chan az iskolai évei alatt énekórákat is vett. Az 1980-as években kezdett el lemezeket készíteni, melyekkel sikert aratott Hongkongban és Ázsiában. 1984 óta több mint 20 albumot adott ki, énekelt kantoni, mandarin, japán, thai és angol nyelven. Gyakorta énekel betétdalokat filmjeihez is. Első felvétele a Kung Fu Fighting Man volt, mely a The Young Master (1980) című filmje végén hallható. 

(Nekem sokáig megvolt egy albuma, ami szerintem egész jó volt, klassz, pörgős nótákkal)

Chan mindig is szeretett volna példakép lenni a gyerekek számára, ezért sokáig visszautasította a gonosz szerepét és szinte soha nem használ erős káromkodást a filmjeiben; a Csúcsformában című film rendezőjével például voltak vitái emiatt. Chan úgy nyilatkozott, a legnagyobb hiba, amit valaha elkövetett az, hogy nem helyezett kellő hangsúlyt a tanulásra. Emiatt oktatási intézményeket hozott létre szerte a világon, például a Jackie Chan Science Centre-t az Ausztrál Állami Egyetemen és számos általános iskolát Kína szegényebb tartományaiban.

Ezeket , és sok más kampányát mutathatják a 11.ház kiugróan erős bolygói, amelyekről már többször szó volt. Ráadásul a 11 házas uralmi Vénusz egyben az 5.h.ura is, ami a gyerekek háza. 


Neki magának is egy fia van. Jackie Chan 1982-ben vette feleségül Lin Feng-csiao (ismertebb nevén Joan Lin) tajvani színésznőt, akivel minden nehézség ellenére máig házastársak (A Jupiter mint VII.h.ura az Asc-en odavan Jackiért). Ugyanebben az évben született meg fiuk, Jaycee Chan, aki mára maga is színészettel és énekléssel foglalkozik. "Balkézről" született lánya Etta Ng Chok Lam viszont elég problémás életet mondhat a magáénak. A nehézségek látszanak Szaturnusz 5.házbeli helyzetéből. Illetve hogy ez a Szaturnusz támadja is az 5.h. urát a Vénuszt. 

Chan hét nyelven beszél – többek között thai,kantoni, mandarin és angol nyelven, illetve kisgyermekkorában még franciául is tudott – bár az olvasás és az írás nem az erőssége, ezért gyakran mások fogalmaznak helyette írásban. Ezt mutathatja egyfelől a 3.h.ura az egzaltált Nap, és a Szerencsepont a 3.h-ban, viszont a nehézségekre itt nem nagyon van utalás, az inkább a Merkúr mint az olvasás és írás jelölőjének romlásban levő helyzetéből következhet (Halakban exilben és fallban is van.)

Mindenesetre Chan elérte amiről álmodott, hollywoodi karrier, vagyon, saját vállalkozások, elismertség. A közönségének rajongását mutathatja, hogy a VII.ház ura a Jupiter odavan a Merkúrért (azaz Jackie-ért) az Asc-en állva. A díjak mellett 2008 júliusában Sanghajban elkezdtek építeni egy múzeumot a tiszteletére,mely The Jackie Chan Film Museum néven nyílt meg.
2015-ben pedig egy reklámfilmben általa használt felkiáltás alapján új szót, illetve írásjegyet alkottak meg a kínai internetezők. A tuang népszerű internetes mémmé vált Kínában.

És végül hadd valljon magáról, illetve a filmjeiről ő maga: Jackie Chan - Akcióban










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése