Kérdezz-felelek játék

A mostani rendhagyó bejegyzésben egy Kérdezz-Felelek játék kérdéseire fogok őszintén válaszolni. :) A játék lényege, hogy írók tesznek fel egymásnak izgalmas kérdéseket, melyekre a kérdezettek egy blogbejegyzésben felelnek.

Aki kérdezett: Bogár Erika (Végtelen Mezők Vándora)


1. Abban a műfajban írsz, amit egyébként olvasni is szeretsz, vagy különbözik a kettő?



Elvileg persze különbözik, mivel én szakkönyveket írok egyelőre, de azért mégsem annyira, hisz a szakmámban is igyekszem minden könyvet elolvasni.

2. Mennyire tartod fontosnak, hogy a szerző tisztában legyen például bizonyos tudományos kérdésekkel vagy elég a fikció?




Engem idegesíteni tud, ha egy tudományos vagy technikai kérdésbe hülyeségeket mondanak, ez az ún, techno-blabla (tipikus példa: "fordítsuk meg a polaritást"). Az, hogy ha a tudományos alapoktól elrugaszkodva és megindokolva továbblép az oké. A jó sci-fik is ezt csinálták régen, ma már sajnos legtöbbször csak hetet-havat összehordanak.

3. Fontos számodra a személyes visszajelzés az olvasóktól vagy elég a fogyásjelentés?

Ki ne szeretné a könyvét ért dícséreteket? Fogyásjelentést meg általában úgysem kapunk :)


4. Szerinted mennyire fontos, hogy az író szeresse / pozitívan értékelje a témát, amiről ír?

Hát nem árt, különben miért ír róla? Akkor az bértollnokoskodás vagy szellemíróság...

5. Ha nem találsz megerősítést valamire, hogy valóban helytálló-e, de te igaznak érzed beleírod a munkádba vagy kihagyod? 



Nem tudom itt mire gondoljak, mi helytálló? Ha egy elméleről van szó, miért ne  lenne helye egy amúgyis fikciós műben. Szakkönyvben pedig el tudom dönteni, mi az ami szerintem megállja a helyét, bár persze ettől még jöhet kritika, mint ahogy jött is szakmabelitől, de abban épp nem ingatott meg.

6. Van művész / szakember akinek a főszereplésével, vagy dokumentumfilmben a tolmácsolásában szívesen látnád a munkád?

Attól függ, a szakkönyvemet nem adnám ki a kezemből :) az egyéb írásaimnál nekem is mint mindenkinek megvan a szereplők megfelelője.

7. Lehet úgy alkotótevékenységet végezni, hogy a környezet (rokonok, munkahely) nem támogató?

Elég nehéz lehet, de ha igazán akarja az  ember, akkor is megcsinálja, sok nagy mű született így is. Szerencsére nekem ezzel nincs problémám, a férjem még bele is segít a szakkönyveimbe.

8. Van író / szakember, akivel szívesen részt vennél közös író-olvasó találkozón?


Biztos lenne, de most kivételezés lenne ha neveket mondanék.

9. Hogyan reagálnál ha valaki felajánlaná, film készülhet a munkádból vagy felhasználnák forrásként, természetesen a neved megjelölésével?

Fikciós műveimnél örülnék, pláne ha jól fizetnének, de valószinüleg sose nézném meg, mert úgyse olyan lesz, amilyet én magam
ban elképzeltem.

10. Kaptál már olyan kritikát, amitől úgy érezted, feladod? Ha igen, hogy sikerült túllépned rajta? :)

Nem kritikától éreztem úgy, hogy feladnám legszívesebben, hanem a kiadó kritikán aluli hozzállásától. De ez is elmúlt. A legerősebb kritikát eddig szakmabelitől kaptam, részben igaza volt, részben pedig nem, mert fenntartom magamnak, mint mindenki,  a saját véleményalkotás jogát.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése