Gyereknapra

Apa-lánya kapcsolat

Elsőként mindig azt nézzük, hogy mit vár el a másiktól. Vagyis kielemezzük az 5. házát, a gyerek házát. Még mindig az ősbolygókat fogjuk használni, ne keverjük egyelőre bele a transzcendens bolygókat. Figyeljünk oda, mindig bolygókról beszélünk és nem jegyekről!




Az apa Márk, a lánya pedig Bogi. Nézzük meg először az apukát, Márkot, hogy milyen gyermeket szeretne. Az apa Bika Napú, Szűz Ascendensű férfi és a Bakban kezdődik az 5. háza. Szaturnuszi az 5. háza és a Szaturnusz a Vízöntőben van. Tehát erőteljesen szaturnikus gyereket szeretne, azonban a Hold is ott áll az 5. házában, az az igénye, hogy legyenek benne holdi vonások is. Egy nagyon fegyelmezett, érett, koránál idősebb gyereket tud elképzelni, akiben azért megvan az anyai érzékenység is és lelkizni is lehet vele.

Analizáljuk ki, hogy a kislány mennyiben tudja ezt teljesíteni. Bogi szintén Bika Napjegyű, ebben hasonlít az apjához, sőt együtt is áll a Napjuk (ezt majd a fényszögeknél megnézhetitek, hogy mit jelent). A kislány Oroszlán Ascendensű, a születési uralkodója a Nap, hoz egy nagyon Nap-szerű alkatot és mivel ez a Nap a Bikában van, a vénuszi vonások jönnek még hozzá.








Ez köszönőviszonyban sincs az apjának az elképzeléseivel. Ilyenkor kell megnézni, hogy van-e Szaturnusz és Hold fényszög az Ascendensre, az Ascendens urára, vagy esetleg az 1. házban állnak-e ezek a bolygók, amiket az apuka igényelne.
Ebben a képletben a Szaturnusz csak egy félfényszöget vet Bogi Ascendensére. A Hold viszont ott áll az 1. házában, így a Holdat, a gondoskodó anyai szerepet megkapja apuka a gyermektől.


Nézzük meg a születési uralkodóra vetett fényszögeket is. A Napnál keresgélünk, hogy a Napra vet-e a Szaturnusz vagy a Hold fényszöget a kislánynál. A Napra van egy kvadrátja a Holdnak, a Hold mindenképpen bejön a képbe, a Szaturnusz pedig egy trigont vet rá. Ilyen módon másodlagosan megjelenek ezek a tulajdonságok a kislánynál.
Vagyis alapjaiban nem nagyon stimmelnek, viszont ha egy kicsit mélyebbre megyünk, akkor felbukkannak a kislánynak ezek a vonásai is. Végül is meg tudja adni azt, amire az apjának szüksége van, csak az a baj, hogy maradnak szabad vegyértékei, a Nap és a Vénusz, ami az apját egyáltalán nem érdekli. Ilyen szempontból ezt nem tudja vele kiélni a kislány, sem a csillogásra, magamutatogatásra való hajlamát, sem a nőiességét nem értékeli az apja eléggé.
Nézzük meg fordítva, a kislánynak milyen apa lenne jó. Neki a 4. házát nézzük, a kislány 4. háza a Mérlegben kezdődik, egy vénuszi apuka kell neki, a Vénusz pedig az Ikrekben áll. Egy vénuszi és merkúri apuka, aki megfelelő neki, esetleg egy kis Plútóval fűszerezve, mert látjuk, hogy a 4. ház vége felé ott áll a Plútó. Ne felejtsük el, a 4. házában van egy bezárt jegy is, ami ilyenkor kiemelt fontosságot kap, bejön a képbe Mars, mint a Skorpió hagyományos ura. Amit a kislány igényel az apjától, az a Vénusz, Merkúr, Mars, Plútó.


Ha visszamegyünk az apuka képletére, akkor láss csodát, apukának az Ascendense Szűz, ami merkúri jegy, a Merkúr kipipálva. A Merkúrja pedig a Bikában van, az vénuszi jegy, Vénusz kipipálva. Még ott van a Plútó az Ascendensénél, a Plútó is kipipálva. Viszont a Marssal van egy kis gond. Ugyanis az apa képletében a Mars nincs az 1. házában, nincs fényszögben az Ascendenssel (vagy csak kvinkunxban, gyengébb félfényszögben) és az apuka születési uralkodó Merkúrjával sincs fényszöge. Vagyis a férfiszerep, a férfi-ideál, ami nagyon fontos egy kislánynak az apukájától, az szinte egyáltalán nem jön át. Magyarán a kislány nem kapja meg a szükséges férfimintát az apjától (tehát, hogy az apa udvarol az anyának, ő a védelmező, a kenyérkereső, a családfenntartó stb.), máshonnan kell majd azt pótolnia, és ez okozhat később bizonytalanságokat a párkapcsolataiban.
Magyarán a kislány majdnem mindent megkap, amit csak el tud képzelni az apjától, számára az apja szinte ideális. Tényleg, kisebb korában nagyon sokat lógott rajta, mindent neki mesélt el, teljesen apuci kislánya volt. Nagyon érdekes, hogy az is megnyilvánul, hogy apukának viszont hellyel-közzel elégíti ki a gyermekről alkotott elképzeléseit, így neki egy kicsit sok volt a kislány, sokszor nem tudott vele mit kezdeni, nem nagyon értette. Próbálta belepasszírozni abba a képbe, ami a kislányban csak másodlagosan élt, ezért valamennyire meg tudott neki felelni, ha nagyon igyekezett: De igazából az alap alkata egy Nap és Vénusz, egy csillogni vágyó nő. Azonban apuka egy érett, anyáskodó típust keres benne, aki róla is gondoskodik. Ha muszáj, a kislány meg is tudja ezt csinálni, de igazából nem ez az alapkaraktere.
A lényeg, hogy a kislány imádja az apját, míg az apukának azért vannak fenntartásai a kislánnyal kapcsolatban, nem mindent tud belőle befogadni. Itt vannak a gócpontok, amiket majd lehet tovább elemezni és csak ezek után érdemes megnézni a fényszögeket.

1 megjegyzés: