A hónap istennője : Európé

 

Európé mítosza furcsa és vitatott, de maradandó öröksége, hogy Európa kontinensét róla nevezték el.  Azt mondták, hogy Europé egy gyönyörű föníciai hercegnő volt, aki kecses és szép arcú.  Egy éjjel azt álmodta, hogy két nő veszekedett miatta,  és megértette, hogy valójában nem nők, hanem a föld kontinensei.  Az egyik, Ázsia, azt mondta, hogy mivel Európé föníciai volt, hozzá tartozik, a másik pedig, akinek nem volt neve, azt mondta, hogy Európé múltja már nem fontos, és egy hatalmas isten új földet ad neki.  


Másnap egy gyönyörű nap volt és Europa és hölgyei úgy döntöttek, hogy kimennek piknikezni a tenger mellé.  Étkeztek és virágkoronát készítettek, élvezték a napsütést.  Európé nem tudta, hogy Zeusz látta őt, és a magáénak akarja. Tudta, hogy Európé egy félénk és tapasztalatlan fiatal nő, aki kétségtelenül visszautasítja, ezért dicsőséges fehér bikává változtatta magát. A fehér bika odatévedt a nőkhöz,  és olyan volt a szokatlan izzó szépsége, hogy az asszonyok nem féltek, és közeledtek hozzá.  Zeusz mint bika gyengéd és ragaszkodó volt, az asszonyok virágfüzérekkel borították be, etették és játszottak vele.  A bika leereszkedett, és hátát nyújtotta Európának, aki elbűvölödött és felszállt a hátára.



Zeusz lovagolni kezdett, közelebb került a tenger hullámaihoz, és hamarosan átúszott a habokon, Európával a hátán, a többi nőt a parton hagyva.  A bika tovább úszott, tengeri nimfákkal és delfinekkel körülvéve.  Európé rájött, hogy ez nem egy közönséges bika, és Zeusz elmagyarázta, ki ő.  Elutaztak Kréta szigetére, ahol Európé királynővé vált, és Zeusznak olyan híres fiait szülte, mint Minosz és Rhadamanthus. Idővel Európé mítoszai és imádata egyre inkább a holdciklushoz és az élelem (táplálék) termesztéséhez kapcsolódott.  A bőségszaru jelképeit a róla készült művészi ábrázolásokban kezdték elkészíteni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése