Radnóti horoszkópja

 

Radnóti Miklós

Ez a horoszkóp Trentai Gábor nyomán készült, aki előbb pontosította,  majd csak később olvasta  Radnóti "Csöndes sorok, lehajtott fejjel" című versét:


"Éjfélre szült az anyám 
hajnalra

meghalt, elvitte a láz"


Szül: 1919. május 5. éjfél, Budapest

Viszont Trentai Gábor 0:33-ra állította be a képletét, ami viszont május 6-i születésre anyakönyvezték volna a költőt. Úgyhogy szerintem ezek alapján csak azt fogadhatjuk el, hogy május 5-én éjfélig Radnóti (azaz Glatter) Miklós megszületett.



Érdekes módon Radnóti mint költő 
Bak Ascendensű, Bika Napú ember. Ami erős Föld elemet ad a jellemének, amit alátámaszt a Föld elem és a szilárd dinamika túlsúlya is. Vagyis befelé forduló, erős elképzelései vannak és kitartó a végletekig.

Okleveles magyar–francia szakos középiskolai tanárként végzett. Jellemző rá a tiszta műfajiságra való törekvés, illetve a hagyományos, kipróbált műfajok felelevenítése, ami teljesen megfelel a konzervatív Föld jegyek hangsúlyának (Bika, Bak)

A születési uralkodója a Szaturnusz a 3.h.csúcsán jelezheti az írás iránti eltökéltségét, hogy nem is akart mást csinálni. Illetve az ikertestvére, majd a féltestvére iránti ragaszkodását is.

1921-ben agyvérzésben meghalt édesapja. Radnóti csak ekkor tudta meg, hogy az őt felnevelő asszony nem az édesanyja, és testvére, Ágika, a féltestvére. Nagynénje nem tudta felnevelni, így anyai nagybátyjához, Grosz Dezső vagyonos textilkereskedőhöz került, akit a Budapest Főváros Árvaszék 1921. október 20-án nevezte ki gyámjának. Radnóti a kívánságára ment kereskedelmi iskolába, hogy cégét majd vihesse tovább, mikor nagybátyja már nem tudja.


Újabb három évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Radnóti azt is megtudja, hogy születésekor nem csupán édesanyja, hanem utónevet nem kapott ikertestvére, öccse is elhunyt. Ezt a traumát a költő élete végéig magában hordozta, több versében is megemlítette, az Ikrek hava című prózai munkájában írt róla.

Ez az összefüggés látható abból is, hogy a születési uralkodója a 3. háza urának uralma alatt van, míg a 3 .h.ura az I.házban található - uralmi cserében vannak egymással. Vagyis szorosan egymásra utalva, egymással együttműködve voltak ő és az írásai.

Első publikációját, egy prózai írást 1925. szeptember 15-én közölte az Új Századok című diáklap Mi szeretnék lenni? címmel. Ekkortájt már érdeklődött az irodalom iránt, költeményei különféle diákfolyóiratokban jelentek meg. Miután az Új Századok megszűnt, főként a Haladás című diáklapban publikálta munkáit. Tanárai azonban irodalmi érzékére nem figyeltek fel.

A természettudományi tárgyak iránt kevésbé vonzódott, matematikából korrepetálásra szorult.

Ez utóbbi momentum kicsit furcsa, tekintve a 3.h.csúcsán jól álló Szaturnuszt (vegyes triplicitás) ill. az uralmi Merkúr (absztrakt gondolkodás) szerepét. Lehetséges, hogy csak unta ezen tárgyakat, nem pedig azt, hogy teljesen tehetségtelen lett volna irányukba, Ezt alátámaszthatja a 3.h.ura a Mars, amely ugyan peregrin a Vízöntőben (I.házban), de mivel uralmi cserében van a Szaturnusszal, ezért rajta is múlott, hogy mi és mennyire érdekli, mivel mennyit foglalkozik a tanuláson belül.

Az is érdekes, hogy így az Asc környékére kerül az Uránusz. Ez nem feltétlenül jelent extravagáns megjelenést vagy ilyesmit, viszont ad egy erős  karizmát, illetve egy makacs, önfejű, szabadságvágyó attitűdöt, meg egyfajta "ki ha én nem" hozzáálllást. Ez alapján nem volt egy megalkuvó alkat néha túl vakmerőnek vagy túl a saját útján járónak tűnhetett a környezete szemében, pl. amikor zsidó létére katolikusnak állt, vagy lásd a szeretője Beck Judit, aki a felesége barátnőjeként volt a szeretője, és sokszor felvitte a lakásukra is, amit Gyarmati Fanni a felesége (látszólag) elviselt.


Gyarmati Fannit 1926-ban ismerte meg, aki akkor 14 éves volt csak. 1935-ben házasodtak össze, de Radnótit 1940-től már munkaszolgálatra vitték különböző városokba. Ezek a különválások tulajdonképpen "hasznára voltak" a kapcsolatuknak, mivel mindketten a másikért csak alkalmilag vagy a rövidebb intenzívebb együttlétek idején voltak oda igazán (Asc ura a VII.h. egzaltációs uráért van oda, míg a Desc ura az I.h. egzaltációs uráért). Ebből a hozzáállásból érthető, hogy Fanni a férje halála után özvegy maradt 70 évig (!) és a férje hagyatékát gondozta. mivel úm. egyfajta piedesztálra emelte a költőt (egzaltációs úr).

Nézzük most az arab pontokat


Ezek tkp. összefoglalják egy horoszkóp lényegét a képletet, mint a könyvet fülszövege. A 7 bolygóhoz rendelt érzékeny pontok rendszere az embernek azt a spirituális részét tudja megmutatni, amit a leszületéskor kvázi hoz magával a mennyei világból és ahhoz a tervszerűséghez való kapcsolódást  kell hogy megmutassa ami ebben a nagy Egészben szerepel és ennek be kell illeszkednie a radixba.

Szerencsepont (Hold)
Szellem pontja (Nap)
Szükségszerűség (Merkúr)
Szépség, szerelem (Vénusz)
Bátorság (Mars)
Győzelem (Jupiter)
Fogság ill. abból való szabadulás, sorsszerűség, nemezis (Szaturnusz)

A pontok értelmezéséhez még hozzávesszük Maniliusnak az Athla -körét is, amely a Szerencsepont jegyétől induló jegyházas rendszer. Itt az Szerencsepont jegye lesz az I.ház, a kiindulópont és a jegyek sorrendjében értelmezzük őket életterületenként: 

I. h. : otthon, háztartás, tulajdon, vagyon
2.h. : javakért folytatott küzdelem
3.h. : mindennapi ügyek
4.h. : jogi ügyek, pereskedés
5.h.: házasság, barátok
6.h.: boldogulás, jólét
7.h. : legfőbb veszélyek
8.h. : társadalmi rang, megbecsülés
9.h.: gyermekek, utódok
10.h.: jellemvonások, életmód, karakter
11.h.: egészség, betegség
12.h. : sikeresség az elérendő célokban



A Szellem pontja
, ami felé tart az élete (Rák 22°) VII.ház.

A jövőt mutatja. Ami a lélekhez tartozik, ami felé halad, amire vágyik, amerre a sorsa vezeti. Olyasmi vár rá, amit a ház képvisel, és a VII.ház nemcsak párkapcsolatot jelöli, hanem a nyilvánosságot is.  A ház ura a Hold az MC-n - munkája által szerez hírnevet magának, igazából sokkal nagyobbat és maradandóbbat, mint életében. 


A Szerencsepont, a "szerencséből részesülés pontja", a Pars fortunae a Rák 12°-ra esik ami még a 6.háza. A Szerencsepont a jelent mutatja, a fizikai világot, ahol érvényesülhet, amit felhasználhat. A jelen pillanat,  a fizikai test, amit ki tudok aknázni, amit megkapok. 

Érdekes módon ez a 6.h. a szolgálat háza, gyaníthatóan sokkal kevesebb maradandó verse maradt volna ránk, amennyiben nem tapasztalja meg a munkaszolgálat keserűségét. Ura megint a Hold és ha 2 pontot ugyanaz a bolygó ural, akkor együtt kell működniük a pontoknak hiszen egy a "főnökük".  

De azért a Rák 12°-a tkp. a VII.ház csúcsához közelít, így a fizikai szerencsefaktor a VII.házhoz is tartozhat, azaz a nyilvánosság és a házassága sokat segít is neki az életében. pl. amikor a 2.munkaszolgálata alól azért mentették fel, mert az irodalmi és kultúrális élet jeles képviselői kiálltak érte.

Vagyis a fizikai jelen és a jövője egy úton haladt a hivatásában öltött testet. Talán ezért lett ő is halhatatlan alkotónk.

Viszont a Szerencsepont jegyével szembenálló jegy a legrosszabb a szülött számára. Ez pedig a Bak jegye, amely őt magát jelképezi. Ebből valószinűnek tűnik, hogy önnön személye, makacssága és önfejűsége is elősegítette a végzetét  (a képlet alapján), pl. hogy eszébe sem jutott elmenekülni Magyarországról sem a zsidótörvények kezdetén, sem a munkaszolgálatok közt, pedig őt nem hurcolták lágerbe, mint a mostohaanyját és féltestvérét (Molnár Ilona és Erdélyi Ágnes mindketten Auschwitzban haltak meg 1944-ben). De akár valamilyen betegségét is kihasználhatta volna a menekülésre, akár még  végén Győrben is.

 A már járni sem tudó Radnótit a győri kórházba irányították. Mivel a várost a szövetségesek éppen szőnyegbombázták, így rengeteg súlyos sebesült és halálos áldozat lett a romok alatt. Emiatt az intézmény nem tudta fogadni, elküldték. A beteg munkaszolgálatosokat – köztük Radnótit – egyetlen győri kórház sem fogadta be.

Nem tudhatjuk, ha nem könyörög nekik, vagy nem tetteti magát még magatehetetlenebbnek, akkor nem fogadták-e volna mégis, de gyaníthatóan az Asc-en álló Uránusszal a "csakazértis" hozzáállással egy ilyen ember nem fog könyörögni külön ellátásért vagy kivételezésért....


Erósz pontja (Vénusz)
Halak 22° 2.h. = anyagiak, tehetség
/Athla köre : 9.h. gyermekek, utódok/
 = szeretet, szerelem, vonzás, szexualitás, művészet, de kicsapongás is. 

Győzelem pontja (Jupiter) Nyilas 4°   11.h. barátok, segítők
/6.h.anyagi eszközök, boldogulás, jólét/
= győzelem, hit, segítség, siker

Szükség pontja (Merkúr) Nyilas 6° 11.h. barátok, segítők
/6.h.anyagi eszközök, boldogulás, jólét/
= szükségszerűség, kényszer, örök szolga, alantas úton megszerzett tudás és, kiszolgáltatottság, fekete mágia, bejárás tiltott régiókba

A Szerelem pontja a 2.h.területén van amely tehetséget és a pénzt is jelöli, az Athla körében pedig az utódokat, és mivel gyermeket nem nemzett, ezért a tehetsége volt az öröksége.
A Szerelem pontjának és a 12.házának is ugyanaz a diszpozitora, ez is utalhat a (nem is annyira) titkos viszonyára felesége barátnőjével, Beck Judittal. Illetve emellett a Jupiter - Neptunusz kvinkunx, amely olyan élethelyzetet hoz, amit megbánhat, illúziókat, amik becsaphatják. 
 
Viszont a barátok és segítők sokszor segítettek neki munkához és anyagiakhoz jutni.
Grósz Dezső a nagybátyja pl. egész addig támogatta apanázzsal Radnótit, amíg az a katolikus vallásra való áttérése miatt le nem mondott róla.

A Szerelem,  Szükség és a Győzelem pont ura is ugyanaz a Jupiter, ami viszont nem áll jól a 8.ház csúcsán az Szűzben, romlásban van. Igy a győzelmek, a sikerek, a szerelem csak időleges volt, nem tudta igazán kihúzni a bajokból, inkább a szolgálat és kényszerűség uralkodott az életén, amely viszont hatalmas megélt tapasztalathoz és érzelmi mélységekhez segítette őt, amit a költészetében kamatoztatott. A 11.házas segítők területén levő Szükség pontjának romlásban levő diszpozitora is jelzi, hogy amikor a sorsa eldőlt, pont egy baráti segítség volt az, ami a rosszabb útra terelte. 

Két turnusban indultak haza a Lager Berlin munkaszolgálatosai, Radnótit eredetileg a második menetoszlopba osztották be, ám egy emberséges tiszt áthelyezte őt az első csoportba, amely korábban indult. A második csoportot a partizánok néhány nappal később felszabadították, mindenki megmenekült. 
Az első csoport létszáma is jócskán megfogyatkozott, mire a nyugati magyar határhoz értek. 

Halálának pontos körülményei nem teljesen ismertek, de egyes források szerint Marányi Ede honvéd alezredes parancsára, Tálas András hadapródőrmester négyfős kerete 1944. november 4-én vagy november 9-én Abda község határában, a Rábca partján lőtte agyon a végsőkig kimerült Radnóti Miklóst, 21 társával együtt.



Bátorság pontja (Mars) O
roszlán 23° 7.h. párkapcsolat, nyilvánosság
/2.h. háborúskodás, utazás külföldre/
= bátorság, vakmerőség, hősiesség, bűnözés, agresszió is

 A 30-as években Szegeden került kapcsolatba az illegálisan működő kommunista párttal is. Elkerülte a szegedi letartóztatási hullámot, ám a titkos nyomozati jelentésekben Radnótit mint a társadalomra veszélyes elemet említik

1937-ben Párizsba mentek Fannival Megismerkedtek Pierre Robin francia költővel. Részt vettek július 24-én a Spanyol Köztársaság melletti szolidaritás jegyében rendezett antifasiszta tömegtüntetésen. 


 És mivel a Bátorság pont diszpozitora a peregrin Nap az életvéget jelző IC-n áll, együtt a Megtorlás pont diszpozitorával a Vénusszal, nem tudhatjuk, nem-e rosszkor és rossz helyen akart-e bátor vagy vakmerő lenni, és ezért kapta a "büntetését", azaz mondjuk visszaszólt a fogvatartóiknak, netán menekülést kíséreltek volna meg....?

Megtorlás pontja (Szaturnusz) Mérleg 23°  9.h. hit vallás, külföld, tanulmányok, politika, jog
/4.h. jog, pereskedés, szónoklatok/
= nemezis, kemény, súlyos, szigorú, próbára tevő, büntetés, sorsszerűség ami bilincsbe ver, földbe rejtett dolgok, halál, eltűnés, karma, fogság , fogságból való szabadulás

Érdekes módon ez a 9.h. felől jön, azaz jogi vagy vallási megtorlásra számíthat esetleg külföldön. 

1931. december 8-án sor került verseskötete perére zárt tárgyalás keretében. A Töreky-tanács elsőfokú ítélete az Arckép és a Pirul a naptól már az őszi bogyó című verseiért vallásgyalázás miatt nyolcnapi fogházbüntetésre ítélte. A költő az ítélet ellen fellebbezett, ehhez Sík Sándor levelét is mellékelte. A szerzetes megvédte tanítványát a vallásgyalázás vétsége ellen, véleménye minden bizonnyal mérvadó volt, hiszen az 1932. május 19-i fellebbviteli tárgyalás során az ítélőtábla Gadó-tanácsa ugyan helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, a büntetés végrehajtását azonban egy év próbaidőre felfüggesztette. Sík Sándoron kívül Zolnai Béla is kiállt a költő mellett. Utóbbi éppen a peres ügy idején közölte egyik versét a Széphalom című szegedi folyóiratban.

A végső munkatáboros szolgálatát pedig, ahonnan utolsó végzetes útjára indult, Bor-ban végezte, ami az akkori Jugoszlávia területén volt, azaz külföldön.

 Viszont az is elgondolkodtató, hogy amíg nyíltan élte származását, azaz zsidóságát (bár az IV. házas kérdés, mint származás), addig ha vitték is ide-oda munkaszolgálatra, megúszta. Ám amikor 1942-ben nyíltan kitört a zsidó származása ellen, ill áttért a katolikus hitre 1943-ban, rá egy 1 év re úm."hirtelen" rosszabbra fordultak a dolgai.... Május 19-én megírta Töredék című költeményét, s ugyanezen a napon kézhez kapta újabb behívóját, amely már a harmadik munkaszolgálatára szólt. Május 20-án vonult be Vácra.


A költő már korábban is elhatározta, hogy a krisztusi korba érvén, harmincnegyedik életéve betöltése előtt felveszi a keresztséget. Ezen döntését nem befolyásolta politikai megfontolás, a zsidótörvények miatt már előnyben ezáltal nem részesülhetett, lelki igénye, meggyőződése okán döntött így. Tudta, hogy nagybátyja nem örül annak, ha felmenői hitét elhagyja, Radnóti ebből kifolyólag úgy érezte, hogy megkeresztelkedését követően nem tarthat igény a havi járandóságára. Grosz Dezsőhöz intézett levelében megköszönte addigi anyagi támogatását, amelyről a továbbiakban lemondott.

Nézeteit a zsidóságról Komlós Aladárnak, az Ararát című zsidó évkönyv szerkesztőjének címzett 1942. március 17-i keltezésű levelében ekképpen írta le: „Zsidóságomat soha sem tagadtam meg, »zsidó felekezetű« vagyok ma is (…), de nem érzem zsidónak magam, a vallásra nem neveltek, nem szükségletem, nem gyakorlom, a fajt, a vérrögöt, a talajgyökért, az idegekben remegő ősi bánatot baromságnak tartom és nem »szellemiségem« és »lelkiségem« és »költőségem« meghatározójának.”


Persze ez csak spekuláció, nem tudhatjuk, ha marad az izraelita vallásban, akkor mi történt volna vele: talán ugyanez, talán rosszabb, talán jobb. A Megtorlás pontja azt is jelképezi, hogy a sorsszerűségből való megszabadulás. Talán ezt akarta elérni Radnóti a katolikus vallásra való áttérésével. Viszont mivel a 8.h.ura a IV.házában áll,  a halál mégiscsak a származása miatt érte, és már hazai földön.

A Megtorlás pont ura a Vénusz az IC-én mint életvég, szó szerint leírja a pont jelentését: "földbe rejtett dolgok, halál, eltűnés". Radnóti holttestét halála után tömegsírba dobták (halál, földbe rejtett dolgok), és úgy összekeveredett a többi holttesttel, hogy az újratemetésekor a felesége Fanni, már egyáltalán nem volt benne biztos, hogy a férje maradványai vannak a koporsóban... (eltűnés).

Halála körülményei tisztázatlanok vagy nov.4-én vagy nov.9-én később lőtték le (de hogy mit csináltak 5 napig Győr környékén?!). Mindenesetre ezen időszakban látszik, a tranzitokban, hogy az életvéget jelző Vénusz éppen belépett a 12.házába, azaz a halála máig titok maradt.

1946. június végén exhumálták az abdai tömegsírt, ennek során személyi dokumentumok, levelek, fényképek kerültek elő. Noteszát, a bori noteszt is megtalálták, ez tartalmazta a bori verseket. 1946. június 25-én temették el a győri zsidó temetőben Radnótit huszonegy társával együtt, ez volt a költő második temetése. Szemenyei-Kiss Tamás az Ecce homo (Kanadai Magyar Hírlap, 2011) című művében leírja, hogy a győri (második) exhumálása idején Gyarmati Fanni már nem látta a férjét és több olyan tárgyat is mutattak neki, amelyek nem voltak soha Radnóti tulajdonában. Ezért aztán a harmadik eltemetésekor (a Fiumei Úti Sírkertben, augusztus 14-én) már nem volt biztos abban, hogy valóban a férje maradványait tartalmazza a gyalulatlan, zárt koporsó

A tranzit Nap-Mars együttállás az MC -ről éppen opponálta ezekben a napokban az IC-n levő Nap-Vénusz együttállását (ezért az agyönlövés valószinűsége). A Merkúr mint a 8.házának ura is a X.házában tranzitál, a Jupiter pedig a 8.halálházának másik jelölője a 8.házán vonult végig. Magán a 8.házas Jupiterén pedig pont rajta állt a Hold nov.9-én, szóval valószinűsíthetőbb a későbbi időpontja a halálának.  A Leszálló Holdcsomópont az Asc felé igyekezett a Szaturnusz pedig a 6.h. végén a Desc felé. (És ugye említettem, hogy a legnagyobb fizikai veszélyt a Szerencseponttal szemben álló jegy ura jelenti, így Radnótinál ez pont a Szaturnusz volt.) Viszont érdekes módon tranzitban a X.házban van a Szerencsepont is, amely nagyjából együtt áll a 8.házának urával vagyis valószinüleg a halál már kegyes megváltás volt neki a szenvedései után.

Forrás: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése