Zászlók és analógiák III.

 

Az országzászlók a színükkel hatnak, így most vizsgáljuk meg, milyen színek milyen asztrológiai összefüggéseket takarnak a színszimbolika szerint.


HÁROMSZÍNŰ ZÁSZLÓK


 PIROS FEHÉRKÉK

A legnépszerűbb összeállítás a piros-fehér-kék zászlók. Ilyen zászlója van az Amerikai Egyesült Államoknak, Angliának, Kubának, Franciaországnak, Hollandiának, Oroszországnak, Ausztráliának, Új-Zélandnak, a volt Jugoszláviának, Észak-Koreának, Thaiföldnek, Libériának, Horvátországnak, Csehországnak, Izlandnak és Norvégiának is. Már a felsorolásból is látszik, hogy rengeteg ország használja ezeket a színeket nemzeti identitásának kifejezésére. 

A piros szín a Marshoz tartozik = férfiasság, harc, vér, háború, energia, impulzus
A fehér a Holdhoz tartozik =  anyaság, gondoskodás, változékonyság, lélek, érzések, befogadás, nép
A kék pedig a Jupiter színe = Jupiter = törvényesség, gazdagság, bőség, szerencse, kiterjedés

 Mit üzennek ezzel? Az állampolgárainkról, országunk lakóiról gondoskodunk (Hold), de az atrocitásokat (akár véresen is) megtoroljuk (Mars). Mindezt azonban igyekszünk törvényes keretek közt tenni (Jupiter). Fontos az ilyen országokban a család, az édesanyák (Hold), emellett azonban a férfias értékek is (Mars) plusz a terjeszkedés a és a gazdagság is (Jupiter).  Érzelmes (Hold) ám terjeszkedő (Jupiter) és energikus, harcias, hódító (Mars)  országokról van szó.

Néhány példa:



Az amerikai zászlóban A vörös a bátorság jelképe (Mars), a fehér az erkölcsiségé (Hold) és a kék az igazságosságé (Jupiter). A neve "Old Glory" az "öreg dicsőséges".  Motívumai: az amerikai zászló  50 fehér csillaga  az USA 50 tagállamát, míg a 13 vörös és fehér sáv azt a 13 brit gyarmatot jelképezi, amelyek 1776-ban kinyilvánították  a Nagy-Britanniától való függetlenségüket.

Kuba


Kuba zászlaját 1902.máj.2-án vonták fel először, jelezve, hogy a sziget függetlenné vált Spanyolországtól. Neve: La Estrella Solitaria a "magányos csillag". A zászlót a spanyolok kubai fennhatósága ellen harcoló venezuelai Narciso Lopez  tábornok terveztette 1850-ben. A kék sávok az akkoriban 3 részre szakadt  Kubát jelképezik A csillag arra utal,  hogy Lopez az Egyesült Államok  tagállamaként képzelte el Kuba jövőjét!

Anglia

Elnevezése: Union Jack.  A Szent Görgy kereszt mögött egy Szent András és egy Szent Patrik - kereszt található.  A kék alap Skócia jelképe. A vörös kereszt Anglia, a Vörös  andráskereszt Irország jelképe (ez utóbbi ugyan már jó ideje független saját zászlóval, de a motívuma megmaradt an angol zászlón). 

Az első brit zászlót 1707-ben vonták fel amikor Anglia és Skócia királyságainak  egyesüléséből megszületett Nagy-Britannia, az új zászló a két  ország lobogójának a mintázatát egyesítette Miután 1801-ben Irország is csatlakozott az ír zászlót is belevonták  nagy-Britannia lobogójába és a zászló elnyerte mai formáját







Franciaország



A trikolór 1794-ben a régi királyságot megszüntető francia forradalom idején vált az ország nemzeti zászlajává. 
Neve: La Drapeau Tricolore (a háromszinű zászló). A színek eredetileg  a királyságot és Párizs városát jelképezték, ám napjainkban  már Franciaország nemzeti mottóját jelentik. Vörös: a szabadság jelképe, fehér: az egyenlőség jelképe, kék a testvériség jelképe.

Hollandia



Habár a holland zászló csak 1937-ben vált hivatalossá története 1572-ig nyúlik vissza. ez a világ legrégebbi trikolórja.  Három azonos méretű vízszintes sáv alkotja  Érdekes módon a holland királyi család, amely 1815 óta van jelen Hollandia élén az Orániai (Oranje - Nassau) ház. Színük a narancssárga nincs jelen a zászlóban, ám az évenként megünnepelt Királyság napján narancsszin árbócszalagok lengenek a nemzeti zászlók mellett, és a lakosok is narancsszínbe öltöznek. Narancs = Nap hatalom, tekintély, csillogás, életerő, teremtés

Oroszország


Az Oroszországi Föderáció 1991 óta használja  a trikolórt. A zászlót elsőként I. Nagy Péter cár vont fel 300 évvel ezelőtt, az 1917.évi orosz forradalomig a cári Oroszország hivatalos lobogója volt.

Thaiföld


Története 1907-ig nyúlik vissza A kék sáv (Jupiter) a thai királyi családot jelképezi. Vörös sávok (Mars) a népet jelképezi. neve: Thairanga (a trikolór). 


Ausztrália


A hivatalosan 1908-ban elfogadott zászló felső rúdoldali sarkában a brit zászló látható. Ez annak jele hogy az ország uralkodója a mindenkori brit korona. Kék mezőben a Dél keresztjének öt fehér csillaga valamint a Brit Nemzetközösséget szimbolizáló hétágú csillag. A brit zászló a túloldali felső címernegyedben láthatók 

A Dél keresztje (Crux) a legkisebb  a 88 számontartott csillagkép közül Mivel könnyen felismerhető a déli féltekén hajózó tengerészek hozzá igazították a navigációt. Ha tetejéről az aljáig húzott vonalat 4 és 1/2-szer meghosszabitjuk a vonal vége pontosan megjelöli a déli irányt.


Új-Zéland


A Dél keresztje Új Zéland zászlaján is feltűnik, ám az ausztrál zászlótól eltérően itt csak a csillagkép négy fő csillaga látható. Habár a zászlót 1869-ben vonták fel először, 1902-ben vált hivatalossá. A rúdoldali felső címednegyedben pedig a brit zászló látható- 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése