Zászlók és analógiák I.


A talizmánok aktív energiát bocsátanak ki (míg az amulettek inkább hárítják a negatív hatásokat, a kabalák pedig ötvözik ezt a kettőt). Egy jó talizmán állandóan sugározza a pozitív energiát  a hatókörében levők számára, mint valami mágikus erőmű, térben és időben messzebbre hat mint mondjuk egy kabala. A talizmánok legjobb példái az egész népeket, országokat áldásos erővel ellátó, jóllétüket, virágzásukat mágikus úton biztosító szent tárgyak. 
Az országzászlók és  címerek, királyi felségjelvények is talizmánok.


Az országzászlók pedig a színükkel hatnak, így most vizsgáljuk meg, milyen színek milyen asztrológiai összefüggéseket takarnak a színszimbolika szerint.

Évezredek óta használunk zászlókat arra, hogy jelezzünk egymásnak. megmutathatjuk melyik országból érkeztünk, vagy melyik csapatnak szurkolunk, de vészjelzésre és segítségkérésre is használhatjuk őket. Minden államnak saját zászlaja van. legtöbbjük azonnal felismerhető és ez teszi az adott ország identitásának legerősebb szimbólumává. 

A nemzeti zászlók a csatatereken vagy hajókon használ lobogókból alakultak ki. A 18.század nacionalista mozgalmai zászlókkal erősítették azonosságtudatukat. az új nemzeti zászlók sokszor a régi hadizászlók mintáin alapultak. Napjainkban pedig minden egyes ország saját, speciális zászlótörvény által meghatározott lobogóval rendelkezik.

Nézzük akkor a zászlók alapszíneinek asztrológiai összefüggéseit:

Nap - sárga, narancssárga

Hold - fehér

Merkúr - szürke, tarka

Vénusz - zöld 

Mars -. piros

Jupiter - kék, lila, bordó

Szaturnusz - fekete

Uránusz - elektromos kék, neonszínek

Neptunusz - sötétzöld

Plútó - sötétvörös/fekete



Ezekből a színekből a zászlókon főleg a sárga, fehér, zöld, piros, kék, fekete és esetleg sötétzöld színek jelennek meg, úgyhogy az ezeknek megfelelő bolygókat  és azok szimbolikus értelmezéseit fogjuk csak figyelembe venni.

Nap = hatalom, tekintély, csillogás 

életerő, vitalitás,
aktivitás,
teremtés, alkotás

Hold = anyaság, gondoskodás, változékonyság

lélek, érzések,
befogadás

Merkúr = kommunikáció, közvetítés

tudat,
konkrétság

Vénusz = szeretet, nőiesség, szépség, művészet, pénz

érzelem

Mars = férfiasság, harc, vér, háború

energia, impulzus

Jupiter = törvényesség, gazdagság, bőség, szerencse

kiterjedés

Szaturnusz = szűkölés, fegyelem, szabályzás, szegénység

struktúra, gátlás, ellenállás, idő, összehúzódás

Neptunusz = homály, illúziók, csalódások

előtérben álló konkrét dolgok feloldása, ködösítés, tudattalan


KÉTSZÍNŰ ZÁSZLÓK

Nézzük is meg az első sorozatot, amely a fehér szín (Hold) köré épül. 

a legkedveltebb összeállítások a  fehér-piros, fehér-kék zászlók, bár ritkásan de találunk fehér-bordó, ill. fehér-zöld vagy fehér-fekete országzászlókat is,


FEHÉR- PIROS


Ilyen színű zászlaja van pl. Kanadának, Dániának, Törökországnak, Japánnak, Lengyelországnak, Indonéziának, Bahrainnak, Grönlandnak, Monaco-nak és Ausztriának is, Nézzük, csak mit üzennek ezzel a világ többi részének, illetve milyen értékeket, energiákat sugároznak ki.






A fehér mint mondottuk a Holdhoz tartozó szín, a piros meg a Marshoz, a Hold a lélek szimbóluma a Mars az energiáé. A Hold a gondoskodás a Mars a háború, a harc színe. Mit üzennek ezzel? Az állampolgárainkról, országunk lakóiról gondoskodunk (Hold), de az atrocitásokat (akár véresen is) megtoroljuk (Mars). Fontos az ilyen országokban a család, az édesanyák (Hold), emellett azonban a férfias értékek is (Mars). Érzelmes (Hold) ám energikus, előretörő, hódító (Mars) országokról van szó.

Gondoljunk bele: Lengyelországban tűzzel-vassal védik a családi értékeket (l.abortusz törvény), Ausztria egykor európai nagyhatalom volt, a kanadaiak csatákat vívtak a függetlenségükért, Törökország (egykori oszmán birodalom maradéka) pedig ma sem a békés megoldásairól híres, Japánról nem is beszélve, ahol a szamurájszellem és a hagyományos családi értékek máig meghatározóak.



FEHÉR - KÉK


Ilyen színű zászlaja van pl. Argentinának, Görögországnak, Finnországnak, Hondurasnak, Izraelnek, Szomáliának, Mikronéziának, Nicaraguának, El Salvadornak.

 fehér mint mondottuk a Holdhoz tartozó szín, a a kék viszont problémásabb, mert a többi színtől eltérően a kék különféle árnyalatai jelennek meg az egyes országok zászlajain: a világos, égkéktől a sötétkékig. Igy a ezeket a kékeket ha pasztell árnyalatú akkor a Vénuszhoz, ha élénkkék, akkor inkább az Uránuszhoz soroljuk, míg a királykék egyértelműen a Jupiterhez tartozik. 

 Mit üzennek ezzel? Görögországra pl. jellemző lehet a művészetek bölcsője is, így a vénuszi értékek, hiszen egyese vélemények szerint  a zászlón található kereszt melletti kilenc váltakozó kék-fehér sáv  az ókori görög mitológia kilenc múzsáját is jelképezheti.


Másfelől viszont az Uránusz, mint a kontinuitás megszakadásának analógiája is jelen lehet pl. Izrael zászlajánál, hiszen a semmiből, mesterségesen teremették meg Izrael államot 1948-ben. De több államnál jelen lehet ez a törés valamikor a történelme folyamán.



Emellett azonban a család és az érzelmek (Hold), a törvényesség és a rend és a bővölés )Jupiter) gazdasági és szellemi értelemben nagyon fontos értékeke ezen államoknak




FEHÉR  - ZÖLD

Emellett Ez egy ritkább párosítás talán mert a fehér és a zöld a Hold és a Vénusz túl nőies értékeket képvisel, nehéz megállnia a helyét hódítóbb országok mellett. Pl. Nigériának van ilyen zászlaja

A két nőies bolygó a termékenységet is szimbolizálja, és valóban Nigéria a több mint 170 millió főnyi lakosával a legnépesebb afrikai ország. A zöld sávok a zászlón Nigéria földjét és természeti forrásait szimbolizálják. A középen látható fehér sáv pedig az országon átfolyó dús, és zöld termőföldektől övezett Niger folyó jelképe. Ezenfelül a Hold a lelkiséget és a családszeretetet, az anyaságot és a gondoskodást képviseli, míg a Vénusz a nőiességet, az érzelmeket, de a pénzt is. 
Érdekes módon még Szaud-Arábiának van ilyen színpárosítású zászlaja és az Afrikai Uniónak. A pénz, a remény, a szerencse a gondoskodás de a nagyratörő  illúziók is szerepet játszanak ezen analógiákban.




FEHÉR - BORDÓ

A fehér (A Hold) mellett a bordó inkább a Jupiterhez tartozik (bár egy kis marsikus beütéssel).  Ilyen zászlaja van Katarnak  és Lettországnak is, 
A Jupiter a törvényesség, gazdagság, bőség, szerencse kiterjedés jelölője, míg a Hold a gondoskodásé, az érzelmek és a családé.  Elmondható, hogy ezek az országok családszeretőek és nagyra tartják a törvényes rendet, de szívesen terjeszkednének is, ha lenne rá lehetőségük.




FEHÉR - SÁRGA

Végül, átvezetésként, nézzük meg az egyetlen fehér-sárga (arany) zászlót amely a Vatikáné.




Vatikánváros címere a zászlón is megjelenik. Az egymást keresztező arany és ezüstszín kulcsok  Szent Péter kulcsait jelképezik. Ezzel rá is játszik az alap analógiákra, hiszen a fehér/ezüst a Hold színe, míg a sárga/arany a Napé. Itt tehát a holdi gondoskodó érzelmes, családszerető vonások mellett megjelenik a hatalom, a tekintély, csillogás az életerő és a vitalitás analógiák is. És azért ha jól megfigyeljük a címert icipici pirosat is találhatunk benne, azaz a marsikus (hódító, férfias) erények is számítanak.

Cikkünk következő részében a sárgával képzett kétszínű lobogókat vesszük szemügyre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése