Itt az szarvasbőgés ideje...


A szarvasok nászát meglesni és meghallgatni az őszi szezon egyik legérdekesebb és legtartalmasabb programja. A természetbarátok jobb estben szervezetten, kisebb csoporttal vágnak neki az erdőknek, de a leleményesebbek maguk is elindulhatnak.



A bőgés idejét az időjárás nagyban befolyásolja, de általában augusztus utolsó hetétől október végéig tart. Mivel a koronás nagyvadak nem kedvelik a nyár végi hőséget, így a bőgés akkor kezd intenzívebbé válni, amikor már hűvösebbek az esték. Tapasztalt vadászok és természetjárók szerint, normál időjárás mellett szeptember 5-ike a főbőgés kezdete és általában szeptember 20-22. a befejező szakasz, de ettől jóval tovább is húzódhat. Jó tudni azonban, hogy a szarvasbőgés a tőlünk északra, északnyugatra eső helyeken körülbelül októberre esik.

A nász idején a kifejlett bikák bőgésükkel hívják fel a nőstények figyelmét. A bőgés ereje, hangmélysége a többi bika számára is fontos információkat közöl, ugyanis azok összefüggésben vannak a hang tulajdonosának fizikai erejével, korával, sőt vérmérsékletével is. A bikák agancsukkal csapnak össze, amelynek végén a vesztes fél kimerülten eloldalog, a győztes pedig elnyeri méltó jutalmát, vagyis a párzási jogot a tehenekkel.



http://www.vadaszmester.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2437:kezddik-a-szarvasbges&catid=35:napi-sajt&Itemid=92

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése