"Az igazi bölcs ember tudja mi az, amin tud változtatni..." - interjú


Juhász Nóra beszélgetése Kálmán Eszterrel a kérdő asztrológiáról, jóslásról, determinációról és szabad akaratról

Itt ülünk egy kávézóban Kálmán Eszterrel, aki elsősorban kérdőasztrológusnak vallja magát. Mi már régóta ismerjük egymást, egy internetes fórumon ismertük egymást 12-13 évvel ezelőtt. 

Azt szeretném tőled megkérdezni, mikor kezdtél az asztrológiával foglalkozni, és mi vezetett el téged a kérdő asztrológia irányába? 




Egyszerűen elkezdett egyszer érdekelni az asztrológia, és az ember olvasgat róla és úgy alakult a sors, hogy egyszer csak bejött az életembe a megfelelő tanár. Anno az én első tanárom Kalo Jenő volt, akinél 1995-ben kezdtem asztrológiát tanulni, aki nagyon jól megalapozta a tudásomat azalatt az 5 év alatt amíg hozzá jártam. Azután később mikor megérett rá a helyzet jött a kérdőasztrológia, amit végül is iskolai keretek között 2009 és 2011 között tanultam. Ha jól emlékszem úgy kezdődött, hogy még a Jenő iskolájába jártam, mikor meghívta előadást tartani Kristina Waardahlt (a Klasszikus Kérdő Asztrológia a gyakorlatban c. könyv szerzőjét - szerk.), aki utána adta ki a könyvét, amit dedikált is nekem később. Az biztos, hogy már ekkor megérintett a kérdőasztrológia, de valamiért még váratott magára, hiszen csak 2009-ben fedeztem fel, hogy a horary létezik és tanfolyamot is indítanak és én végül elmentem oda. Már azelőtt is olvasgattam a témáról szóló könyveket, képleteket is állítottam fel és érdekes módon szinte mindegyik kérdésemre érvényes képletet kaptam. 

Mielőtt tovább mesélnél, tudnál-e egy rövid összefoglalót mondani róla, hogy mi is a kérdőasztrológia, ha még valaki nem hallott róla?

A kérdő asztrológia az az ágazata az asztrológiának, ami egy konkrét kérdésre válaszol, és nem kell hozzá születési adat. A képletet arra az időpontra és helyre állítjuk fel, amikor és ahol az asztrológus megértette a kérdést. Ez egy elég speciális ágazata az asztrológiának és emiatt sok dolgot másképp értelmez, mint a születési asztrológia (tradicionális vagy natális asztrológia szerk.), például plusz jelentéstartalmakat kapnak a házak és a bolygók. Nagyon jól meg lehet válaszolni olyan konkrét kérdéseket, amiket a születési képletből nem, mint például: "Milyen mobilt vegyek?" vagy "Hogy sikerül a nyaralásom?". Ezeket egy születési képletből nem lehet megválaszolni.





Valóban nagyon érdekes, amit mondasz. Mik azok a kérdések, amiket a praxisodban a legtöbbször kapsz a klienseidtől?

A sláger kérdések elsősorban a párkapcsolatra vonatkoznak: mindenféle típusú kérdés variáció van, hogy összejön-e vagy szétmegy-e vagy meddig tart egy kapcsolat például. A másik slágertéma a munka és anyagiak alakulása, itt pedig elsősorban azt tudakolják az emberek: felvesznek-e egy munkahelyre, váltsak-e munkahelyet, megkapom-e azt a munkát. Ez a két közkedvelt téma van, ahogy én eddig észrevettem. Második helyen sokan kérdeznek az egészségükre is, tehát hogy mi bajom van, kell-e műtét satöbbi.

A kérdőasztrológiával lehet válaszolni arra, hogy mi bajom van?

Igen, lehet válaszolni végül arra is, de ez nem helyettesíti az orvosi diagnózist! Igazából a folyamatra lehet jobban rákérdezni, hogy például kitör-e rajtam az adott betegség, mennyi ideig tart, meggyógyulok-e, súlyos-e, visszatérő betegség-e ami kiújul majd újra, avagy milyen orvost válasszak, jó-e a terápia, amit alkalmaznak rajtam, vagy másféle kellene? Ezekre az apróságokra mind rá lehet kérdezni, ugyanúgy, vagy akár a legsúlyosabb dolgokra ha oda kerül a sor.

Ha meg akarnánk fogalmazni, hogy mennyire jönnek be ezek a "jóslatok", mit mondhatunk a kérdő asztrológiánál?

A barátnőm statisztikáiból indulok ki, aki azt mondja, ha minden szabályt figyelembe veszünk az értékelés során - mert van olyan szabály is, ami letiltja vagy korlátozza az asztrológust a válaszadásban - ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor 99%-os eredményességet lehet elérni a válaszadás során. Van 1% ami viszont valamiért, nem lehet tudni miért, de nem jön be. Úgy látszik, az Univerzumnak is kell egy kis szabadság! Vannak bizonyos kérdések, amelyeknél a találati arány azért ennél lejjebb van, például a sportfogadási kérdések vagy terhességgel kapcsolatos kérdések, mert ezek csak 51-70%-ban jönnek be. Az is igaz, hogy valaki minél többet kérdez ugyanazon témára, annál kevesebb százalékban találja el, épp ezért nem érdemes túl sok kérdést feltenni. Meg visszajelzések kellenek. Az a baj, hogy sokan nem nagyon adnak visszajelzést, pedig jobb lenne, mert abból teljesen konkrétan leellenőrizhető a válasz minősége és lehetne százalékosítani az eredményeket.



Te hogy rendelsz, illetve hogyan folytatod a konzultációid nagy részét?

Mostanában eléggé online vagyok, ami azt jelenti, hogy skypeon vagy emailen vagy telefonon. Mindenképpen szeretem, ha előre kitalálják a kérdést, mert itt a jól feltett kérdés nagyon fontos! Néha rá kell vezetni a kérdezőt, mert legtöbbször ő csak elmondja a problémáját, de az nem működik, hogy én ragadok ki belőle egy kérdést, mert nem az én kérdésemnek kellene lennie! Akkor el kell az ügyféllel beszélgetni, ami azt jelenti aránylag sok egyeztetés is lehet azelőtt, mielőtt maga a kérdés megszületik. És akkor a fenti online módokon lehet válaszolni. Lehetne személyesen is, de nem feltétlenül szükséges, mert energetikai vagy spirituális dolog nincs ebben a fajta konzultációban, mint például egy kártyavetésben, tehát ilyen szempontból ez mechanikus.

Miért érdemes a kérdő asztrológiával foglalkozni? Mitől más vagy érdekesebb ez számodra vagy miért ajánlanád az embereknek?



Ahogy beszéltük az elején, a Kalo Jenő féle iskola valahol középúton van a régi és a modern asztrológia között, ezt hívják tradicionális asztrológiának. Egyébként ez is egy bizonyos irányzat, ami a németektől jött át Magyarországra. Ami a nagy különbség a régi és a modern asztrológia között, hogy a modern asztrológiában elhagynak dolgokat, lecsupaszítják az asztrológiát. A kérdő asztrológiában nagyon sok dolgot felhasználunk az ókori és középkori asztrológia tudásából. William Lilly ( 1601-1681 szerk.) volt a prominens képviselője a kérdő asztrológiának, aki az 1600-as években élt Angliában, de sokan mások is foglalkoztak vele.
Amiket mi tanultunk az elején az asztrológiáról, azok igazából receptek voltak és azt látom ha az emberek modern asztrológiát tanulnak, akkor igazából recepteket próbálnak gyártani és keresni. Ha bele gondolunk van 12 jegy meg 10 bolygó meg 12 ház, ha összeszorzom akkor ez 1440 féle variáció és akkor még a fényszögekről nem beszéltünk. Na most ezt mind valakinek betanulni 1440 féle receptet, sablont, háát... és akkor még kombinálni a többivel az teljesen lehetetlenség!
A kérdő asztrológia vagy annak az alapjai a középkori asztrológia ellenben egy olyan rendszert adnak, - aminek a szemléletmódját a születési-radix képlet elemzésénél is lehet használni- amit bármikor bármire fel tudok használni, és működik. Szabályok vannak és egy teljesen logikus rendszer, amire már egyéb kiegészítőket is rá lehet húzni. Nem azt mondom, hogy ragadjunk bele a Középkorban és a Lillithről vagy Chironról már nem is akarok hallani! Hiszen a modern asztrológia elemeit is bele lehet rakni, csak egy világos rendszerbe építsem akkor már bele, ne pedig azért használjam a Lillithet, mert úgy tartom hogy olyan szép, és mindent abból magyarázok. Én elsősorban ezért javasolnám megismerni a kérdő asztrológiát vagy annak az alapjait a középkori asztrológiát.
A mások ok amiért javaslom, mert a kérdő asztrológia egy nagyon objektív eszköz a válaszadásra. A kérdő asztrológia arra ad választ, ami mármegvalósult az anyagi világban, tehát materializálódott, illetve arra, ami megvalósulhat! Ami még nagyon kérdéses lehetőség, azt nem is fogja mutatni a képlet. Éppen ezért például egy párkapcsolati problémánál nem lehet mindennap rákérdezni: na és akkor hogy érez irántam a párom? Erre nem alkalmas a kérdő asztrológia. A kérdő asztrológia egy alapot fog megmutatni, hogy alapjaiban szeretjük vagy nem szeretjük egymást. Ha ezt mindennap meg akarom kérdezni, akkor tényleg vegyem elő a kártyát - például a tarot - és el lehet szórakozni vele mindennap. De a kérdő asztrológia meg fogja mutatni alapjaiban, hogy ez a párkapcsolat működőképes vagy nem működőképes.

Ha így nézzük, akkor a kérdő asztrológia egyfajta jóslás, és akkor sokan kérdezhetik: na de akkor hol van az én szabad akaratom?

Igen ez elő szokott kerülni. Jó értelemben vett jóslás, mert megmutatja az utat és a lehetőségeket, ha vannak, vagy megmondja hogy nincsen lehetőség, mert ez egy eldöntött dolog, akár akarom azt akár nem. A kérdő asztrológia használja a determináció és a szabad akarat fogalmát, mert vannak kérdések és válaszok is, amik szabad akaratosak avagy determináltak. Ez kétféleképpen nézhet ki: A válasz szabad akaratos – tehát megtehetek valamit vagy nem - avagy determinált – amikor semmit nem tehetek, bárhogy szeretném. De lehet a kérdés is szabad akaratos vagy determinált. Mert például az, hogy "Pistike szeret-e engem" ez egy determinált kérdés, mert vagy szeret vagy nem, de én azon nem tudok változtatni. Ám az a kérdés, hogy "Elmenjek-e Máltára nyaralni?" ez azonban sok tekintetben rajtam múlik: el akarok-e valójában menni, tetszenek-e a körülmények, amiket mutat a kérdőasztrológia, van-e rá elég pénzem, és utána eldöntöm, hogy valóban elindulok-e Máltára vagy inkább Spanyolországba megyek. Tehát a kérdés is, attól függően hogy teszem fel, és a válasz is, attól függően mit mutat a képlet, lehet szabad akaratos vagy determinált.
A régiek ezt teljesen a helyén kezelték, mostanság van csak erről nagy vita, mert manapság mindenki szereti azt hinni, hogy ő irányítja a világot. Olykor az egész emberiség ezt hiszi, hogy ő irányítja a Földet meg a világot, ami sajnos tudjuk hova vezet: nem túl szép eredményre! A régiek azonban tudták, hogy ez megoszlik és vannak dolgok amiket tudunk irányítani és van amit nem. Nekem tulajdonképpen ez tetszik.
Ezt már Konfuciusz is megfogalmazta: "Az igazi bölcs ember tudja mi az, amin tud változtatni, és tudja mi az, amin nem tud változtatni és a kettőt meg tudja egymástól különböztetni és nem keveri össze." Na erre tanít meg a kérdő asztrológia szerintem!

Ez egy jó végszó is volt, köszönöm a beszélgetést!

2014

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése