Részletek a könyvemből 8. - A bolygók esszenciális méltóságai

A modern asztrológiában általában egy vagy kettő méltóságot használnak, uralmit meg egzaltáltságot és esetleg még a romlásból megemlítik, hogy létezik az exil, meg a fall, de a régi vagy hagyományos, klasszikus asztrológiában öt darab méltóságot ismerünk, amely csökkenő mértékben fejezi ki vagy képviseli az illető bolygó minőségét és ezeket most szépen el is magyaráznám. A táblázatban, a könyv végén, meg is nézhetitek.

URALOM
Az első a legerősebb, az uralmi helyzet, amikor egy bolygó a saját jegyében áll – ezt azért mindenki ismeri, a Mars a Kosban áll, a Vénusz a Bikában, a Merkúr az Ikrekben vagy a Szűzben, stb. Ez mit jelent? Képszerűen olyan, mintha valaki egy király lenne, van egy királysága és ott uralkodik, vagy van egy háza, egy celsaládja és ő ott a családfő. Otthon van, így is mondhatjuk. Ez a helyzet egy óriási méltóságnövekedést ad, hogy ő a király – most akár kicsiben, akár nagyban gondolkodunk. Kiegyensúlyozott, övé a hatalom, tökéletesen jól érzi magát és azt is tudni kell, hogy a saját jegyében álló többi planétának is ő lesz a főnöke, de egy jó és erős főnök. Például a Nap az Oroszlánban uralkodik, és ha az Oroszlánban az adott képletben állnak még bolygók, pld. a Merkúr meg a Jupiter, akkor azoknak is az Oroszlán lesz a főnöke.



William Lilly így róla: „...olyan helyzetű embert jelez, aki ura saját házának, birtokának és szerencséjének, vagy aki nem vágyik nagyon az evilági dolgokra, vagy hogy ez az ember elégedett és jó állapotban van.”



Uralomban van:
Nap az Oroszlánban
Hold a Rákban
Merkúr az Ikrekben és a Szűzben
Vénusz a Bikában és a Mérlegben
Mars a Kosban és a Skorpióban
Jupiter a Nyilasban és a Halakban
Szaturnusz a Bakban és a Vízöntőben
Társuralkodók lehetnek a modern asztrológia szerint:
Uránusz a Vízöntőben
Neptunusz a Halakban
Plútó a Skorpióban

EGZALTÁCIÓ
A második méltóság az egzaltáció. Ezt sokszor úgy mondják, hogy emelt, vagy erőben van, ez egy elég félrevezető megnevezés manapság. Az egzaltáció ugyanis szó szerint azt jelenti, amit értünk rajta: egzaltált, felfokozott. Ezt jelenti, egy erőnövekedést. Tulajdonképpen látványosabb is, mint az uralom, egy plusz érzelmi tartalmat ad....




Megtalálsz a Facebookon is, ezt a könyvem pedig itt veheted meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése