Részletek a könyvemből 4. - Ősminőségek, elemek és dinamikák a jegyekben

Az ősminőségek az emberek alapvető élményeit adják vissza. Mik volt az embereknek az alapélményeik? Hideg volt vagy meleg volt, száraz volt vagy esett rá az eső, emiatt nedves, vizes lett. Ez a négy úgynevezett minőség alkotja az ősminőségeket: a hideg, a meleg, a száraz és a nedves. Ezekből épülnek fel a jegyek és tulajdonképpen a bolygóknak is a jellemzői. Átvitt értelemben a meleg a kiterjedéssel analóg, a hideg az összehúzódással, a száraz a strukturáltsággal, a nedves a képlékenységgel.

Ha ezeket nagyon jól megtanuljuk, akkor már nem kell találgatnunk, hogy egy jegy mitől olyan, amilyen, egy bolygó mitől olyan, amilyen, hanem tudjuk, hogy ezek a minőségek játszanak benne szerepet.
Nézzük akkor végig hogyan is áll ez össze. A meleg és a száraz az a Tűz lesz: ez logikus, ha egy tűzrakáshoz odaülünk, az bizony meleg lesz, ott minden kiszárad és emiatt száraz lesz. A hideg és a száraz – ha a szárazhoz hideget társítunk és nem meleget – a Föld lesz. Próbálj belemarkolni a földbe, úgy Isten igazából még a legmelegebb nyári napokon is elég hűvös az a föld, ami kipereg az ujjaid közül és elég száraz, ha csak éppen nem egy mocsárba lapátolsz.
Milyen lehet a hideg és a nedves? Az a víznek a jellemzője, annak az alkotóelemei. A nedvest azt nem kell magyarázni, a hideg pedig: azért most ne a folyóvízre, meg a csapvízre gondoljunk, hanem az ősibb emlékekre, azért általában a természetes vizek nem olyan nagyon melegek, kivéve egy-két hőforrást, de most itt az általános élményekről beszélünk. általában azért az eső is hideg és nedves, a Víz is, amiben gázolunk hideg és nedves, ez a víznek az alapélménye.
És maradt még egy kombináció: a meleg és a nedves, ami pedig a Levegőt alkotja ilyenképpen. Ha nagyon meg kéne magyarázni csak, hogy bevésődjön, akkor lehet arra gondolni, hogy ahol kialakult az asztrológia a mediterrán térségekben, ott a Levegő, a szél az meleget és nedveset hozott, meleg és nedves légtömegek áramlottak le-föl úgy nagy általánosságban, valószínűleg innen is ered az, hogy a Levegőnek ez a két ősminőség maradt.
De a lényeg az, hogy ezeket megjegyezzük, még egyszer: meleg és száraz – Tűz, hideg és száraz – Föld, hideg és nedves – Víz, meleg és nedves – Levegő.
Érdemes megnézni pld. egy képletben, hogy az Ascendens, amely a személyiséget jelzi (erről majd később még beszélünk, de azért már hallottatok ezekről), az Ascendensnek az ura, illetve a Hold, esetleg a Nap, melyik elemben foglal helyet és melyik elem felé billen el a horoszkóp. Miután elmondtuk, hogy az ősminőségek milyen elemeket építenek fel, ezekhez az elemekhez tartoznak temperamentumok....

Megtalálsz a Facebookon is, ezt a könyvem pedig itt veheted meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése