Petri György horoszkópja - nyugati és kínai asztrológiai megközelítésben

 

"Az angyal a részletekben lakik"

Petri György (Budapest, 1943. december 22. – Budapest, 2000. július 16.) Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, műfordító, újságíró, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.

Petri Györgyhöz némi személyes kötődésem is van, azon oknál fogva, hogy egyik kedves ismerősömet családi kapcsolatok fűzték Petrihez. Másik vonal hozzá, hogy még régesrég tinikoromban hallottam egy versét megzenésítve (amelyet Tandori Dezspőnek írt) és ez aztán beragadt nálam évtizedekre...

 

Érdekes kérdés, hogy ha nem tudjuk a pontos születési órát, vajon mit lehet kihozni egy horoszkópból?

A nyugati képletkontúr egy részét biztosan, a kínai asztrológiában viszont majdnem teljes elemzés adható, kivéve a legbelsőbb viszonyulásait.

A költőnek nehéz gyermekkora volt. Szülei a mai Vajdaság területén ismerkedtek össze, hosszú éveken át, egészen 1941-ig Belgrádban éltek, majd a második világháború alatt Budapestre menekültek.

Fiatal korában romantikusan végletes érzelmek fűzték Kepes Sára költőhöz, aki azonban sokadik öngyilkossági kísérletében meghalt. Ezután feleségül vette Mosonyi Aliz költőt, újságírót, akitől Anna nevű lánya született. Második felesége Harsányi Éva volt, Petri Lukács Ádám újságíró édesanyja. Harmadik felesége a verseiben Mayaként megörökített Nagy Mária volt. Végakaratának megfelelően a dunaalmási temetőben mellette is helyezték örök nyugalomra.


1966-tól az ELTE magyar–filozófia szakára járt. 1974-től szabadfoglalkozású író. 1975–1988 között publikálási tilalom alá helyezték, versei szamizdatban és külföldön jelentek meg. 1981-1989 között a Beszélő című szamizdat lap szerkesztője volt, és fontos figurája a magyar demokratikus ellenzéknek. 1989-től haláláig a Holmi szerkesztőbizottságának is tagja volt. Ezekben az években Pap Máriával élt együtt.Első versei a Kortársban és az Élet és Irodalomban jelentek meg, majd évekre elhallgatott. Első kötete, a Magyarázatok M. számára sikert aratott.

Nézzük meg először egy déli 12-re állított horoszkópból mit olvashatunk Petri György életéről és irodalmi munkásságáról?



 

Domináns a Tűz és a Levegő elem: az életöröm és a kapcsolatok a legfontosabbak számára. A minimális Föld és Víz elem a gyakorlatiasság, pénzzel való bánásmóddal való problémákat jelez, a kevés Víz az érzelmek kifejezésének nehézségét mutatják.

Kevés Viz elem:

 Petri szerelemfelfogását az intellektuális kontroll racionalitása, „a bensőséggel szembeni mély gyanúper” (Radnóti Sándor) határozza meg....A kiábrándulás súlyát, belső tétjeit pontosan jelzi, hogy messzemenően nem valamiféle konkrét szerelmi csalódás(ok) következményéről van itt szó: a huszonéves költő józan, hűvös s főképp önmagával szemben kíméletlen racionalitással számol le végérvényesen avval, hogy a szerelem számára kitüntetett értékpreferencia legyen, amiben mindenkor és feltétlenül hinni lehet, ... Petri döntése, totális illúzióvesztése az idilli állapot helyett viszonyként értett szerelmet is a köznapi élettények szintjére, közegébe fokozza le, s csak ebbéli minőségében, a maga bonyolultságában, szellemi és érzéki, testi és intellektuális (!) összefüggésében tartja megközelíthetőnek. 

Dinamikailag: a kardinális jegyek ugranak ki nála, de ott vannak a nyomába a Szilárd és Változó jegyek. vagyis benne van a különböző dolgokba való beleugrás képessége, kissé el is sietheti a dolgokat, ám után van benne elég kitartás is, hogy megvalósítja az elképzeléseit, kitartson mellettük, ám a változó jegyekkel tud váltani is egy következő dologra.

Ha azt nézzük, szabadakaratos-e vagy determinált az élete, akkor a szabadakaratos része volt erősebb, sok lehetősége lett volna arra, hogy némi energiabefektetéssel megváltoztassa azokat a dolgokat amelyek nem működnek jól az életében. Elég kevés dolog lehettet a képletében ami annyira eleve elrendeltetett volt, hogy muszáj volt megélnie.

A jótevő és kártevők arányában ugyanolyan súllyal esnek latba vagyis hideget és meleget is kapott élete folyamán.

Akik szerdán születtek (a Merkúr napján): 

intelligensek, nyitottak és érdeklődőek. Szívesen és általában könnyen tanulnak új dolgokat. Hajlamosak azonban a szétszórtságra, a kapkodásra és bizonyos helyzetekben az őszintétlenségre.

Nézzük eztán a képlete legerősebb bolygóit:

Napja triplicitása van a Nyilasban


Ideái és eszméi vezérlik, energiájáit is belőlük, illetve a tanulásból, utazásokból, erkölcsi és etikai törvényekből nyeri. Képes saját lelkesedését másokra is átragasztani, könnyen motiválja környezetét, de a tettek helyett inkább az elvek embere, a gyakorlati kivitelezés nem az erőssége. Kioktatóvá, gőgössé válhat. Férfiképe  a bölcselkedő, idealista, eszmék vezérelte kalandor, az új élményeket kereső utazó bölcs, apaképe elvont, moralista, de nem gyakorlatias. Főnök szerepben remekül képes beosztottait motiválni, buzdítani.

Holdja peregrin a Mérlegben

Harmóniára és békére törekszik párkapcsolataiban, családjában is, ennek érdekében együttműködő, alkalmazkodó és diplomatikus. Szüksége van a folyamatos visszajelzésekre, mindig meg akar felelni, a konfliktusok elkerülése érdekében megalkuvásra is hajlandó. Bizonytalan, kooperatív, érzelmi biztonságra törekszik. Gyerekként gyámoltalan, kreatív, nőképe kedves, simulékony.

A Vénusza triplicitásban majd exilben van a Skorpióban

 A szerelemhez is egzaltáltan, fanatikusan viszonyul, birtokolni, irányítani, manipulálni akarja partnerét. Szélsőséges érzelmek jellemzik, szenvedélyes és magával ragadó. Szexuális vonzerejét eszközként használja, mellyel rabul ejti az ellenkező nem tagjait. A harmónia és az egyensúly helyett a végzetes szenvedélyek uralkodnak életén. Szexualitása is szélsőséges, túlburjánzó, érzéki, és extremitásokkal teli, de bármikor képes teljesen lemondani róla, ha valami hátsó szándék vezérli. Fiatal nő szerepe: femme fatale, a végzet asszonya.

Szaturnusza triplicitásban vannak az Ikrekben

Szaturnusz az Ikrekben: Legnagyobb problémája felületessége, amely gyakran okoz gondot tanulásában, ismeretei megszerzésében. Meg kell tanulnia felelősségteljesen felhasználni, közvetíteni ismereteit, őszintén és nyíltan, hátsó szándékok nélkül bánni az információkkal, melyekhez könnyedén jut hozzá. Életfeladata a becsületes, igazságos és őszinte kommunikáció elsajátítása, közvetítése, mellyel kivívhatja mások elismerését és megbecsülését is. Karmikus vétke a tudásával való visszaélés.

Merkúr (mint íráskészség a Bakban peregrin)

 Életében és gondolkodásmódjában is a szabályok, a törvények dominálnak. Rugalmatlan és merev, nehezen viseli az újdonságokat, megszokott dolgaihoz görcsösen ragaszkodik. Fontos számára a hagyományok tisztelete, a korlátok, szabályok betartása. Céltudatos, praktikus és kitartó, tanulmányaiban következetes és magával szemben is kíméletlen. Kapcsolatai nem érzelmi alapúak, legtöbbször valamilyen érdek vagy praktikum húzódik meg mögöttük. Gyermekkora gyakran rideg, érzelemmentes, ami koraéretté, koravénné teszi.

Mivel nem tudjuk a születési órát, ezért pont az Ascendenst a külső megnyilvánulásokat a személyiséget magát nehezen tudjuk megfogni. 



A kÍNAI ASZTROLÓGIAI KÉPLETBEN VISZONT PONT EZEKET A MOMENTUMOKAT TUDJUK MEGFOGNI.



Az év oszlopa megmutatja hogyan viselkedünk a külvilággal, valamint a számunkra teljesen ismeretlen emberekkel. Itt mutatkozik meg az is, mit gondolnak rólunk az idegenek, illetve a gyerekkort is jelöli, meg a nagyszülőkkel való kapcsolatot is.

Yin Víz Kecske

A Yin Víz Férfiak esetében a Jin minőség inkább belső érzékenységben nyilvánul meg, tétova, művészi. spirituális, szétszórt de kedves, nagyon kedves. A Kecske ugyanis a Románc virága és a Művészetek csillaga is számára. Férfiak esetében udvarias és kedves alaptermészetet jelölnek, olyan embert, aki szereti a szépséget, minőségi dolgokat és élvezi a társasági életet. Szóval egy Yin Vizzel és Kecskével kifejezetten cuki  emberke volt. 

S bár kivülről nem egy szépségideál volt Petri megjelenése, mégis 3--4 nővel is komoly kapcsolata, házassága volt, élete folyamán, sőt hallottam egy előadását, ahol tényleg olyan kellemes bájjal szólalt meg, rögtön megnevettetve a közönségét, hogy  egyből látszott rajta ez a Yin Víz Kecske viszonyulás

Ráadásul  a Kecske a Segitő emberek csillag is ami azt jelenti, hogy rendkívül segítőkész és kreatív ember, aki minden helyzetben feltalálja magát. De nemcsak ő szeret segiteni másoknak, mások (akár idegenek is) is ugyanolyan készségesen állnak a rendelkezésére, ha szüksége van rájuk.

1979-ben egyik szervezője volt a Charta 77 vezetőinek bebörtönzése ellen indított aláírási akciónak. Emiatt elvesztette a korábban megítélt Móricz-ösztöndíjat, ezt azonban barátai összeadták számára.

Művészetek Csillaggal pedig mélyebb rétegekben éljük meg a dolgokat, ezért minden amit teszünk fajsúlyosabbá, hitelesebbé és önazonosabbá válik. Nem adunk ki a kezünkből olyant, amiben nem hiszünk. Késztetéseink a lélek mélységéből indulnak, ami a világból tiszteletet és elismerést vált ki. Segítségével olyan pluszt tudunk belevinni az általunk képviselt dolgokba, amitől azok többek, jobbak lesznek, “élővé válnak”.

" Nemzedékéhez képest igen hamar nyílt meg előtte a publikálás lehetősége: első verseit a hatvanas évek legelején az Élet és Irodalom és a Kortárs közölte. Ezekkel a művekkel szinte már megjelenésük pillanatában elégedetlen volt (soha nem is engedte újraközölni őket), utólagos kommentárja szerint azért, mert úgy érezte, hogy József Attila nyomait követve olyan úton indult el, amely neki járhatatlannak bizonyult."

A Jin Víz az érzelmesebb, titokzatosabb oldala a víz elemnek, maga az intuitív tudás. A fejében él, a gondolatai csapongóak, introvertált és hangulatember kifelé.

Gyermekként : Yin víz gyermek

Befelé forduló, érzékeny és intuitív gyermek, aki szívesen visszavonul a saját kis belső világába. Már egészen kiskorban megjelenhet egy ösztönös vonzódás a spiritualitás iránt. Sok figyelmet, törődést és szeretet igényel szüleitől. 

Másfél éves volt, amikor hivatalnok édesapját elvesztette, s ettől kezdve az irodalom iránt fogékony könyvelő édesanyja nevelte

Milyen volt a munkában, milyen volt a barátokkal?

Hónap YANG FA PATKÁNY

Hónap oszlop: Attitűdünk közeli kollégák, barátok, rokonok és szülők felé. Szintén itt találhatók a testvérek, barátok, közelebbi ismerősök, osztálytársak és kollégák is. Hónap oszlop: 17-35 év

Yang Fa 

Felülről nézni a dolgokat, egyben látja a nagy összképet, ezért időnként nehezére esik a részletekbe túlságosan is elmélyedni Szüksége van támogató háttérre, mert egyedül túl sok felelősséget vállalhat magára.  Munkájában megbízható, felelősségteljes,  Teherbírása nem ismer határokat, magánéletben és munkában is egyaránt sok ember támasza..

 A Jang Fa nem szívesen váltogatja a munkahelyeket, gyakori, hogy egész életét ledolgozza egy helyen. Igényli a saját teret , a pozíciót, valamint, hogy lássa maga előtt a fejlődési lehetőséget. Ezen szempontok mellett az anyagiak sokszor másodlagossá válnak. Olyan helyen érdemes dolgoznia ahol kiélheti a kreativitását és megmarad alkotói szabadsága

 Patkány : ÜRES elem

 Általánosságban elmondható, hogy az adott területet, amihez az Üres elem kapcsolódik, “ajándékba megkapjuk”, de ez nem igazán elégít ki minket. Érezzük, hogy ami körülöttünk van, csak egy díszlet. Egyszerűen nem találjuk a helyünket, annak ellenére, hogy látszólag minden rendben van az életünkben. Folyamatos elégedetlenséget érzünk, mely kiterjedhet úgy általánosságban mindenre - a privát életünkre, munkánkra, vagy párkapcsolatunkra is .

 "Hogy az élet nem valamire való, és nem kell életcélt kitûzni. Mert az ember, ha él, akkor valamit úgyis csinál, különben elunja magát. Nem kell egy ilyen finalitást adni az életnek, hanem csak úgy élünk."


Milyen az igazi személyisége, milyen a párkapcsolata?

Nap oszlop: A személyiség eszenciája, ezek vagyunk mi magunk.

Nap oszlop: A saját személyiség jelölője, de az oszlop Földi Ága utal a mindenkori társunkra ill. a párkapcsolaton belüli elvárásainkra is.

Nap oszlop: 35-60 év

YANG FA TIGRIS

 

Kötődik a múlthoz, családjához, esetleg kis falujához, ahonnan indult, és minden elszakadás nehezére esik. Mindenkori társához is erős kötelékek fűzik. Az erős gyökér, jó párkapcsolatot és az anyagi biztonságot jelenti számára (főleg Jang Fa férfiak esetében). Ő lesz az, aki még az utolsó erejével is megpróbálja megmenteni kapcsolatait. Ha a Jang Fánál mégis szakításra kerül a sor, olyan, mintha a gyökereit vágnák el. Nagyon hosszú időre lesz szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon.

 A Jang Fa megjelenésében már az első pillanatban is érezhető valami tiszteletet parancsoló, megingathatatlan kisugárzás. Erős, egyenes, őszinte jellem.



Forrás:

PETRI György / FORGÁCH András
„igyekeztem szembenézni a saját múlandóságommal”
(beszélgetés 1999/2000 telén)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése