A hónap ünnepe: MABON

 

Mabon - az őszi napéjegyenlőség ünnepe szept. 23., 3:03 magyar idő szerint.

 A napéjegyenlőség az, amikor a világos és a sötét órái egyenlőek, ez az egyensúly évente kétszer fordul elő, és sok kultúra szent időként ismeri el.  Az egyensúly fogalma fontos volt az ókorban és talán még most is.  


MABON  ünnepén, az Ostarához hasonlóan, az élet egyensúlyát ünnepeljük. Ám ekkor a sötétségé a főszerep, mivel Mabon idején a nappal egyre jobban visszahúzódik, hogy átadja helyét az éjszakának.

Mabon a második betakarítás ünnepe. A falevelek kezdenek aranybarnává válni, ekkorra már az összes gabonát learatták. Leszedjük a nyár utolsó gyümölcseit, és aszalva eltesszük télire. A legelőn tartott állatokat is behajtják a hideg elől. Megkezdődik a vadászidény. 


A Mabon név a walesi mitológiából, a Mabon ap Modron kifejezésből ered, amelynek jelentése : az anya fia. Az elnevezést Aidan A. Kelly, az Istennő szövetség alapítója vezette be a 70-es években

A napéjegyenlőségek különleges helyet foglalnak el a szívemben, és ez, Mabon, hatalmas változásra hív.  Mabon az utolsó (vagy második) szüreti fesztivál, egy fontos fesztivál, amely tájékoztatta a földön dolgozókat, hogy közeleg a tél, és ez volt az utolsó lehetőség a betakarításra és a szikár időszakra való felkészülésre.  A magokat betakarították tavaszra, az élelmiszereket gondosan tárolták, és az otthonokat megjavították, hogy ellenálljanak a téli viharoknak. Csakúgy, mint az első szüreti fesztiválon, ez is egy társasági időszak volt, melynek során hírt cseréltek és bulit rendeztek.


MABON ÜNNEPELÉSE Ha van egy aratóünnep, hívd össze barátaidat, mert ez az, mert az egész az ünnepről és életed aratásának megünnepléséről szól.  Az mit jelent ?  Ismételten kifejezni a hálát azért, amink van, és annak elismerését, amit már elértél.  Megfontolható az egyensúly gondolata, hiszen az végül is napéjegyenlőség időszaka ez.  

Két végén égeted a gyertyád vagy nem vagy elég stimulálva?  

Egyensúlyban van a tested?  

Túl keményen dolgozol és nem szórakozol, vagy éppen fordítva van?  

A Mabon-oltár  mindig nagy és robusztus, frissen sült kenyérrel, diófélékkel és szezonális gyümölcsökkel.  Egy másik kedves ötlet, hogy az elemek egyensúlyát szimbolizáló kekszet sütünk, amelynek egyik fele sötét, másik fele világos.  A színek bronz, arany és gazdag barna.  

És egy emlékeztető a méhészeknek: ez egy remek alkalom a szezon utolsó kaptárellenőrzésére!



A Mabon megfelelései 

SZÍNEK A Mabon szinei - a barna, a sötétvörös és a krém - az ősz eljövetelét hirdetik 

ALMA Magházában a magok ötágú csillagot formálnak. Ha megeszünk egy almát, az univerrumba egyensúlyt hozó öt elem előtt tisztelgünk. A kertbe ültetett almafával megvéded otthonodat a gonosztól. 


GRÁNÁTALMA Ez az őszi gyümölcs is kapcsolódik Mabon ünnepéhez, mivel formája és sok sok magja a Földanya gyümölcseit szimbolizálja. A gránátalma Perszephoné mitológiai istennővel is kapcsolódik az ünnephez, akinek az alvilágban gránátalmát adtak, ezzel ítélve arra, hogy fél életét Hadésszel töltse. Amikor Perszephoné minden évben visszatér az alvilágba, édesanyja, Démétér, a föld termékenységi istennője olyan szomorú lesz, hogy ilyenkor semmi sem terem. Eljön az ősz és a tél.


DIÓFÉLÉK Elkezdődik a diófélék begyűjtése. Dió, fenyőmag, makk - ezek a legnépszerűbbek. A diófélékben sok a kalória, amivel nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a régi idők emberei túléljék a telet.


 KORNUKOPIA A kifejezés a latin cornu copiae kifejezésból ered, jelentése bőségszaru. Ez egy gyümölcsökkel, diófélékkel és virágokkal megtöltött szarv. A görög és római mitológiában is találkozhatunk vele, az aratás istennőjéhez kötik, a bőség és jószerencse szimbóluma. 


MÁGIA Itt az ideje elengedni mindazt, ami már nem szolgálja javunkat, egyben remek idő szak a hála gyakorlására is, vagy a védelemmel és bőséggel kapcsolatos varázslatokra. 


ÉTELEK Ekkor szüretelik a szőlőt, ekkor készül a bor. Dió, alma, tök, őszi bogyósok mind- mind megtalálhatók az őszi asztalon, ahogyan a kukoricakenyér és a különféle piték is.


TEVÉKENYSÉGEK

 FÜGGŐDÍSZ SZÁRAZ LEVELEKBŐL Az ősz üdvözlésére készíts függődíszt különböző levelekból. A tartósság érdekében mártsd őket méhviaszba vagy paraffinba. 


LÉGY HÁLÁS Hálád jeléül tégy felajánlásokat, meg egy kosarat gyümölcsökkel és más finomságokkal Földanyának mindazért, amit értünk tesz.  Hálaadási kört is készíthetsz, tegyél felajánlást mind az öt elemnek 

VESSZŐSEPRŰ Kör alakban köss gyógynövényeket vagy vesszőket egy fanyélhez. Tisztító és termékenységi rituálékon veheted hasznát egy ilyen seprűcskének. Elkészítésére, illetve a meglévő seprű karbantartására, javítgatására a Mabon ideje a legalkalmasabb. 


ALMASZÜRET Az áldásos hatású almának fontos szerep jut ezen a boszorkányszombaton. Ha te magad szeded le, még nagyobb szerephez jut varázslataidban. Készíthetsz belőle pitét, dekorálhatsz vele, a magjait védelmi varázslatok során használhatod, de fel is ajánlhatod őket. Az alma faágak varázspálcának is kiválóak.


ÉTELOSZTÁS Régi hagyomány, hogy a zord hideg közeledtével ételt adományoznak az emberek. A szükséget szenvedőknek befőtteket és szárított ételeket adtak, hogy átvészeljék a telet.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése