Máj.4. Star Wars nap

 

Május 4-e nemzetközi Star Wars-nap. A Csillagok háborúja filmsorozat rajongói pontosan tudják, miért ezt a dátumot ünnepeljük a sok közül. Obi-Wan Kenobi jól ismert mondata, „Az Erő legyen veled!”, eredeti nyelven „May the Force be with you!”, szállóigévé vált. Az angol szöveget könnyen „May the fourth be with you!”-nak, vagyis „Május negyedike legyen veled!”-nek lehet érteni…


Nézzük meg a premier vetítés napjára felállított képletet, miről árulkodik nekünk! Mivel a pontos órát persze nem tudni, hogy az egyes mozikban mikor kezdték vetíteni a filmek, így egy általános, arra a napra szóló állásokat tudjuk csak elemezni.



Ami feltűnik az a Tűz jegyek túlsúlya: ez a film (és a későbbi franchise) tényleg a szórakoztatásról szól.Kisebb mértékben jelentkezik a Föld elem és a Levegő elem: a pénzcsinálás másodlagos szempont volt a bemutatókor ill. a közösségteremtő ereje is csak később bontakozott ki,

Viszont a Fix jegyek túlsúlya is látható, ami viszont garantálja a hosszabb időre is érvényesülést - hiszen most már  több mint négy évtizedes  évfordulóját ünnepeljük a filmnek. 

A házak hiányában csak a bolygókra, állócsillagokra támaszkodhatunk a megítélésben. A képletben a Mars áll a legjobb méltóságában: uralomban a Kosban.

A Mars analógiásan nem véletlen, hisz maga az egész film (sorozat) háborúról, háborúkról szól (eredeti címe: "Csillagháborúk"), illetve végig a Jó és a Rossz, a Fény és a Sötétség harcát követhetjük nyomon a (főleg) férfi főhősök által.

És talán ideköthető, hogy aránylag kevés női főhős szerepel a sorozatban (ami amúgy egyáltalán nem baj), talán Leiát, Padmét, Ahsokát és az újonnan beleerőltetett Reyt tudnánk említeni (hiszen a Vénusz csak egy arculatban található a Mars uralmában)..

A második legjobban álló bolygó a a Bika Merkúr, mert  hagyományos méltóságok szerint van egy terminusa és egy arculata is itt. Vagyis az értelem, a kommunikáció, a "mondanivaló" azért végig jelen van a filmekben, nem agyatlan öldöklés az egész. Sőt halhatatlan ikonikus mondatok, párbeszédek maradtak meg a filmből 40 év múltán is, sokszor beépültek a (pop)kultúránkba. L. A legjobb Star Wars-beszólások

Erről a Fix és Föld jegyben álló Merkúr gondoskodik, meg szerintem arról is, hogy bár az egész egy "mese" egy "messzi, messzi galaxisban" játszódik, szinte földközelinek érezzük, a hőseik velünk élnek, bármilyen fajtájúak is,.

A Jupiternek és a Szaturnusznak egy-egy terminusa van, de aztán romlásba fordulnak. Ez utalhat analógiásan arra, ahogy az eredeti trilógiában a zsarnokság (Szaturnusz) bukásának tanúi leszünk, míg a előzmény trilógiában éppen a rend, a bölcs Jedik és demokratikus Köztársaság (Jupiter) dől sírba politikai machinációk által.

Végül ahogy említettem, a Vénusznak csak egy arculata van és aztán szintén romlásba (exil) kerül. Ez nemcsak a női hősök korlátozott számát mutatja, ahogy fentebb emltettem, hanem talán azt is, hogy aránylag kevés női rajongója van, volt és lesz ennek a világnak. (Anekdotaszerű, pedig nem az: az évek során már jó pár férfi sóhajt hallottam: bárcsak találnának egy nőt akit úgy érdekel a Star Wars világa mint őket - rögtön elvennék feleségül!) 


Állócsillagok:

Ami szerintem a legjelentősebb, hogy a Hold együtt áll a REGULUS állócsillaggal. A Regulus a királyok csillaga, híressé tesz. Vagyis a Hold valószínüleg kiemelkedő helyen állna ebben a horoszkópban (ha tudnánk órát is kapcsolni hozzá):

Okkult érdeklődé, hatalmas barátok, nyereség spekuláció által (Lucas volt az első, aki nem fix fizetést kért a stúdiótól, hanem minden bevétel X %-át, innen eredeztethető hatalmas vagyona!), nyilvános hírnév nagy hatalom, jólét - de veszélyek ellenségek és hamis barátok miatt (ez utóbbira példa szerintem a Kathleen Kennedy által vezetett Disney-éra erősen mítoszromboló hatása).


Az ALDEBARAN pedig a Jupiterrel áll együtt. Tisztelet, ékesszólás, okosság, állhatatosság,, népszerűség, integritás, bátorság, köztisztelet, mások révén (pl.rajongók) hatalom és vagyon növekedése.Jupiterrel kifejezetten magas egyházi méltóság, katonai beosztás.

Ami érdekes és talán fura is, hogy egy kitalált világ kitalált "vallása" a Jedi rend, valósággá vált, hiszen Amerikában van ilyen bejegyzett egyház, sőt nálunk is sokan Jedi vallásúnak tartják magukat!

Ha mindezt összehasonlítjuk az alkotó George Lucas képletével:



azt láthatjuk, hogy a Hold a Regulus állócsillaggal együtt az 5. házába kerül: szórakoztatás, szórakoztatóipar, alkotóművészet, A Szaturnusz együtt áll  Lucas Plútójával, mintha számára ez valahol karmikus "feladat" vagy folyamat lett volna, ill. mutathatja a közös kollektív tudattalanból való merítést is,amitől ilyen tartós mítosszá vált ez a világ. 

Lucas Merkúr-Vénusz együttállásával együtt áll a film képletének Merkúrja. Igazából a filmen keresztül tudta "szavakba önteni" az elképzeléseit - a forgatókönyvírás maga és az egyéb ilyen dolgok elég nagy kínlódással jártak neki, erről a későbbiekben igyekezett is megszabadulni, és másokat fölfogadni ilyen feladatokra (l.12.házas együttállás). 

A film képletének Szaturnusza opponálja a Holdját és kvadrátolja a Vénusz-Merkúr együttállását. Ez is alátámasztja, hogy azért sokat kínlódott a filmek forgatásával,elég kicsit utánaolvasni, ill.  talán a végén már túl nagy tehernek érezte továbbvinni ezt az egész franchise.-t. L. Oliver Denker: Star Wars


Mindenesetre a legenda tovább él. és reméljük élni is fog még sokáig! 

May the Fourth be with You!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése