Ma ünnepli születésnapját Evgeni Plushenko

Ma 36 éves Evgeni Plushenko (Jevgenyij Pljusenko).

Olimpiai bajnok orosz műkorcsolyázó, 4x olimpikon, 3x világbajnok, 7x Európa-bajnok, 4x Grand Prix bajnok és 10x országos bajnok.  Ilyen eredményeket és karriert kevesen mondhatnak magukénak. Főleg a műkorcsolyában, ahol elég hamar (huszonévesen) "kiöregszenek" már a versenyzők. Én pont akkor kezdtem a műkorcsolya iránt érdeklődni, amikor 2004-ben nálunk versenyzett az Európa-bajnokságon. Bár itt nem nyert, de olyan fantasztikus programot mutatott be, amivel örökre elnyerte a szívem (a Nyizsinszkij- kűr). Ezért is izgatott már azóta, vajon mi lehet ennek a Skorpió fiúnak az Ascendense. Mára megtudtam a választ....

3 November 1982  6:59 AM
DzhamkuSolnechny DistrictKhabarovsk KraiRussian 

Plushenko Skorpió Nappal és Skorpió Ascendenssel született Szibéria egy távoli tartományában.


Ahogy gondoltam is, a Marsa, mint születési uralkodója a Bakban található egzaltációban. Na ő aztán az a sportoló volt, akit kevesen tudtak befolyásolni!  Hányszor volt hír arról, hogy Pushenko versenyidényben elment revüzni (ami szigorúan tilos) és emiatt figyelmeztetéseket, kizárásokat kapott. De ez sem érdekelte, jó kis egzaltált Marsként mindig ment a saját feje után. Ezt alátámasztja a K-i térfél kíméletlensége a képletében: magával foglalkozik, akár az önzésig elmenően is. De mindeközben nagyon sokat megtudhat önmagáról és hihetetlen magasságokba fejlődhet, ha akar. Ő volt az első a sportágban aki már legfiatalabbként 14 évesen elhozta a Junior Világbajnokság díját majd rá egy évre 15 évesen már bronzérmes volt a felnőtt Világbajnokságon! És ő volt azt hiszem az első aki az addig csak nők által művel híres Biellman-forgást férfiként megcsinálta, és akkor az ugráskombinációiról nem is beszéltünk még!


Dinamikákban a kardinális és a szilárd jegyek jellemzőek rá, a változó jegyek teljesen hiányoznak nála. Ettől még konokabb és hajlíthatatlanabb lehet, kevéssé tud alkalmazkodni másokhoz vagy a változó körülményekhez (nem véletlen, hogy a pályáján jószerivel egyetlen edző kísérte végig Alekszej Mishin (aki érdekes módon Halak jegyű).

Pedig a kemény, elszánt külső mögött tényleg érzékeny művészlélek lakozik, ezt nyugodtan mondhatjuk a képlete alapján. Domináns a Víz jegy nála, azaz érzelmes, mindent az érzelmein keresztül él meg, de ez általában nem látszik rajta. Sajnos Tűz jegye egyáltalán nincs, ezért a lazítás, az élet élvezete nehezére esik, mindig is a munkájában találta meg az örömét, azt gondolom.

Ráadásul a Holdja is egzaltált ugyan a Bikában, de a 8.házának küszöbén áll. Sokszor kínozhatja szorongás lelkileg, a veszteségektől való félelem.
Nem is véletlenül, hisz amikor Mishin anno felfedezte elég korán el kellett szakadnia a szüleitől, akik Volgográd környékén dolgoztak, míg neki Szentpétervárra kellett költöznie, ha korcsolyázni akart.

Amúgy már 4 évesen korcsolyázni kezdett, amire az anyukája (aki 3 éve halt meg) azért íratta be, mert elég gyengécske volt és nehezen bírta az ottani hideg klímát (szül.uralkodó a Merkúr terminusában  = vékonyka, fiatalos alkat). Persze az Ascendense meg a Mars terminusában van (a terminus szerinti méltóság a kinézetet mutatja meg) és elég férfias, izmos fiatalemberré fejlődött aztán a sport révén.

Az első házában láthatjuk a Vénuszt, a Napot és a Jupitert.  A Vénusz egyrészt a VII.házának az ura, és mutatja így a népszerűséget ami övezte (hányszor tapsoltak neki felállva és őrjöngve a versenyeken, tisztára mintha egy koncerten lettek volna!) Karizmatikus Skorpió egyénisége majdnem mindenkit magával ragadott. Plusz ez a Vénusz jelzi a művészi irányultságát is, híres volt a  művészi átéléssel előadott kűrjeiről mint a híres "Tribute to Vaslav Nijinsky" kűrje (Edvin Marton zenéjére, amire  az adható maximális pontszámot kapta) vagy a Carmen, a Tosca, vagy a Holdfényszonáta,stb. 







Sajnos ezt a Vénuszt kombusztává teszi a Nap (ami egyben a X.házának az ura is), gyaníthatóan a szigorú versenykövetelmények sokszor keresztbe tettek művészi törekvéseinek, ezért is revüzött annyiszor, ahol kiélhette magát. Ezzel együtt Plushenko mindig szinte táncolt a jégen, azt a kecsességet kevés maszkulin sportoló bírta elérni azóta is. 
De a Jupiter is ott figyel az I.házában habár nem túl nagy méltóságban, de hozta magával a humort is. Gondoljunk csak a Sex Bomb vagy az Asisay c. "transzvesztita" gálaszámára! :)






Érdekes módon akkor nyert olimpiát, 2006-ban, Torinóban, amikor pont Jupiter visszatérése volt az I.házában. legnagyobb szerencsémre ott lehettem a barátnőmmel és végigizgulhattuk is (ismét) csodálatos programját.

Személyiségére ugyanúgy jellemző a rivalizálás, mint a nagylelkű barátság. Alekszej Jagugyinnal való rivalizálásuk hírhedt volt, ami akkor kezdődött, amikor mindketten még Mishinnél voltak - aztán Jagugyin el is ment Taraszova edzőnőhöz.De Plushenko csak akkor nyugodott meg, amikor a 2002-es olimpia után Jagugyin visszavonult (VII.h.ura az I.házban).
Edvin Marton hegedűművésszel viszont híresen jó barátok lettek és Edvin több zenét  is komponált számára a programjaihoz éveken keresztül, sőt showt is csináltak együtt (11.h.ura az Asc.mellett).

Valószínűleg azok a tulajdonságok,amik a sportágában magasra emelték és legendává tették, azok a magánéletben nehezen elviselhetővé tették/teszik a személyiségét. Erről árulkodik két házassága, amelyből az első csak három évig tartott. Mindenesetre két fia is született két feleségétől, akik közül a fiatalabbik már lelkesen követi őt a jégen. Az viszont látszik, hogy a házastársai szerelemből mentek hozzá (a VII.ház ura az I.házban, sőt a fiai is odavannak érte - 5.h. ura szintén az I.házban). 




A magával szembeni kíméletlensége odavezetett, hogy teljesen szétzúzta a térdét, az ágyéki izmokat, végül nemhogy a Biellman nem ment neki, de már az ülőforgások is nehezére estek. Ezért is a 2006-as dicsőséges téli olimpiai bajnoki címe után visszavonult, 2008-ig, de aztán újra bejelentette, hogy versenyezni fog. Hivatalosan azért mert az oroszok nagyon rosszul szerepeltek akkoriban, a pletykák szerint inkább csak azért mert (egzaltált Marsa) nem bírta elviselni a kihívások hiányát. 
Ezután (szokás szerint) újabb sikersorozatba kezdett pedig már 28 éves volt, ami ebben a sportágban már a visszavonulás időszaka. A 2014-es szocsii olimpián is részt vett, de már a bemelegítés során lesérült (hisz már veteránnak számított) de a csapatversenyben kapitányként így is elhozhatott egy aranyérmet.

Hivatalosan csak 2017.március 31-én vonult vissza, de legendája már örökre fennmarad, akárcsak Brian Boitano, Brian Orser, Jagugyin, Viktor Petrenko, Urmanov stb. neve.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése