Októberi könyvajánló

Amennyire nem olvastam szeptemberben önsegítő könyveket, most annál több került a kezembe. Ime az októberi ajánlóm:

Dave Crenshaw: A kikapcsolódás ereje

Ez az önsegítő könyv azt tárgyalja, hogyan segíti elő a kikapcsolódás, szórakozás, pihenés az egyéni hatékonyságot. Azt bizonygatja, amit magunkon is tapasztalhatunk, hogy a kikapcsolódás nélküli folytonos erőfeszítés hogy vezet a kiégés sivatagába Könnyen emészthető, példákkal, kérdőívekkel, kérdésekkel, feladatokkal dúsítottan vezet végig az egyéni, családi és munkahelyi hatékonyság és kikapcsolódás összefüggésein, megmutatva, hogyan teremtsük meg a kis oázisainkat és hogyan védelmezzük őket., akár még válsághelyzetek közepette is. Sőt főleg válsághelyzetek közepette! Az biztos, hogy nagyon hasznos összefüggésekre világít rá, és elgondolkodtat életünk prioritásain.








Ez a könyv is Marie Kondo nyomdokain halad, de amíg az inkább a technikai részletekre összpontosít, addig ez inkább a rendrakás mélyén megbúvó lelki összetevőkre. Ugyanúgy végigveszi az egyes kiselejtezendő tárgytípusokat, de mindegyiknél a múlt feldolgozása és a lelki elengedés kerül előtérbe. Arra ad tanácsokat, hogyan is lehet ezt végrehajtani, milyen sorrendben és milyen hozzáállással, sőt milyen kérdéseket tegyünk föl magunknak. Szerintem aki tényleg teljes selejtezésbe fog, az Konmari könyvei mellett ezt is haszonnal tudja forgatni.




Margareta Magnusson: Végső rendrakás svéd módra


Na, ez meglepett, mert ne számítson senki egy svéd Marie Kondo-ra! Ez nem arról szól, hogyan tudunk véglegesen szép rendet rakni a lakásunkban. Hanem arról, hogyan készüljünk fel a halálunkra! És tényleg: egy majdnem 80 éves svéd néni mesél arról a számunkra kicsit talán furcsa racionális skandináv szemléletről, hogy halálunk esetén minél kevesebb gondot okozzunk szeretteinknek. És ebbe beletartozik a rendrakás is, azaz tárgyaink szortírozása és elpakolása, kiszelektálása halálunk esetére. Lehet, hogy van akinek ez már morbid, de bizonyos kor felett érdemes elgondolkodni azon, vajon mit hagyunk hátra, illetve, mit az amit nem kéne hátrahagynunk (bizalmas iratok, naplók, kínos dolgok stb.) és kinek mit szánunk örökségnek és mi az amitől meg kéne már szabadulnunk, hogy ne az örökösöknek kelljen kínlódni vele.


Lynda Balslev: A Fika kicsiny könyve

Kicsinynek kicsiny ez a könyvecske. Sok minden nincs benne, csak néhány jópofa idézet, egy -két recept, meg hangulat. Olyan kis ari könyv, hogy az ember mindenképp megtartja. Szóval fikázunk nyugodtan! :)








Robert Maurer: Kaizen


Imádtam ezt a könyvet! Végre egy olyan szemlélet amitől nem azt érzed, hogy tök jó, csak úgyse tudod megvalósítani. Hanem végre bátorítást kapsz hozzá, hogy bármiről is van szó, a tyúklépésekben való haladás néha tovább vezet, mint a hatalmas nagy ugrások. Nagyon jó példákat hoz és ad ahhoz, hogyan valósítsd meg e változtatásokat az életedben úgy, hogy ne essen nehezedre, mégis haladj szépen előre. Szóval egyike a legbátorítóbb önsegítő könyveknek ever!






Dan Ariely – Jeff Kreisler: A (túl)költekezés pszichológiája

Szuperzseniális könyv a pénzköltésről. Mármint arról, hogy milyen pszichológiai és manipulatív eszközökkel tudnak rávenni minket – és tudjuk rávenni saját magunkat! – arra, hogy még egy kicsit költsünk valami hülyeségre. Szóval nem arra akar rávenni, hogyan spóroljunk, hanem arra, hogyan figyeljünk a pénzmozgásra a kezünkben. Mindenkinek ajánlanám akár többszöri elolvasásra!








A harag apropójából elég sok mindent érint Liebermann a könyvében, az egomentes kommunikációtól, a jövőképünkig próbálja megfelelő perspektívába helyezni a dühünket kiváltó tényezőket és a dühkezelési technikákat. Szerencsére már leszámolt a „számolj el tízig, üss párnákat” és hasonló bárgyú technikákkal. Inkább a félelem, harag és szenvedés fokozatait és összefüggéseit magyarázza el - enyhén kísértet Yoda szelleme :D  -, és hogy akkor mégis hogyan és milyen technikákkal tudjuk elkerülni az azonnali haragra lobbanást, és az ezzel járó kellemetlen következményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése