Litha ünnepe - az év leghosszabb napja

  

Az év leghosszabb napján a természet diadalát ünnepeljük , amelyet a zöld ember vagy a tölgykirály testesít meg. A meleg napsugarak átszűrődnek a zöld faleveleken. Az év legfényesebb napja ez, egyben a hanyatlás kezdete is.

Szent Iván-nap, Szent Iván-éj, Keresztelõ Szent János napja, "virágos" Szent János napja, nyári napforduló.

A Lithát általában a szabadban ünnepeljük. A nap melege és fénye olyan áldásos hatással van ránk, mint a földeken növő termésre. Ez a legjobb időszak a vásárokra és az ünnepségekre. A Litha és a Beltane között találunk némi hasonlóságot, elsősorban a tündérek és a tűz miatt. A Litha tulajdonképpen a nyári napforduló, a keresztények pedig Szent János- vagy Szent Iván - éjjelének nevezik.

Az év leghosszabb napja, a föld bõsége, szépsége, ereje teljében. Csúcspont. Ettõl kezdve rövidülnek a napok, míg Yule napján újra meg nem fordul a Nap járása. E nap alkonyán, akárcsak Samhainkor, megnyílnak a világok közti kapuk, és a tündérnép átjön a mi világunkba. Fogadjuk õket szeretettel, lássuk õket vendégül, meghálálják! 

A dolgok ma ellenkezõjükre fordulnak, megkeverednek (Shakespeare: Szent Iván-éji álom). Ez a nap a kívánságok ideje.

LITHA: Liða: szász gabonaistennõ ~ Ceres, Démétér (a szó jelentése: Hold). Az angolszász naptár hatodik és hetedik hónapja: aerra Liða (Litha elõtt);  aefterra Liða (Litha után) (nagyjából június, július megfelelõje).

Vetés és aratás közti idõszak. Jegyváltás, házasságkötés kedvelt idõszaka június (június egyik neve: Honey-moon, így lett a nászút elnevezése. Egyébként a mézgyûjtés idõszaka ez a hónap, erre utal eredetileg a név) Másik nevei: Mead-moon, "mézsör-hónap"; "páros hónap"; "Szeretõk hava".

Május, azaz Beltane hava az Istennõ és az Isten szent házasságkötésérõl, a Természet nászáról szól. Ezért az emberek házasságkötését ezzel egyidõben szerencsétlennek tartották. Erre a június hónapot tartották fönn.


Tölgykirály - Magyalkirály: a Nap két megnyilvánulása. Ekkortájt a Magyalkirály legyõzi a Tölgykirályt, akinek lelke Caer Arianrhod-ba száll alá, hogy megújuljon, a Magyalkirály pedig elkezdi félévig tartó uralkodását az év "hanyatló" felében, miközben a sötétség egyre nõ. E napon a pozitív energia a föld, az anyag dolgok felé irányul. Kulcsszó: személyiség, egyéniség.


LITHA szimbólumai:

SZÍNEK 

Az összes meleg szín a sárgától és pirosig a nyár melegét jelképezik. Az ég kékje és a levelek zöldje miatt ez a két szín is dominál ezen az ünnepen. 


TŰZ 

Fáklyákat és tábortüzeket gyújtunk, ezzel erősítve a napot, a melegét és fényét. Az elemek egyensúlyban tartásáról a víz elem gondoskodik az ünneplés során. 



GYÓGYNÖVÉNYEK 

A boszorkányságban használt gyógynövényeket ilyenkor kell betakarítani. A hosszú, forró napok ideálisak arra, hogy megszárítsuk és eltegyük őket. 



TÜNDÉREK 

Ebben az időszakban a tündérek még aktívabbak, mint Beltane-kor voltak. Egyes boszorkányok ezen a napon hívják be őket, hogy megnyerjék jóindulatukat. Ne feledd, hogy a tündérek ingatagok. Lehet, hogy segítség helyett megviccelnek . 



MÁGIA 

A Litha mindenféle nappal kapcsolatos mágiának kedvez. Ilyenkor szokás ismét megerősíteni azokat a célkitűzéseket, amelyeket Yule idején tettünk.


ÉTELEK 

A nyári bogyósokat és a mézet is ekkor kell betakarítani, mostanra beértek a zöldségek és a gyümölcsök. Remek alkalom arra, hogy süssünk egy finom gyümölcs- vagy méztortát .


Rituálék

LYUKAS KÖVEK KERESÉSE 

Keress természetes módon lyukassá vált köveket. Vízpartokon járhatunk szerencsével. Azt mondják a tündérek birodalmába pillanthatunk be, ha átnézünk a lyukon. 




A MÚLT ELÉGETÉSE 

Gondolj egy olyan élethelyzetre, amelyet lezárnál, vagy magad mögött szeretnél hagyni. Ird fel egy papírra, és égesd el Litha tüzében még a tűzugrás előtt. 


MÁGLYAUGRÁS 

A hagyományok szerint tűzgyújtással és tűzugrással kérjük az anyatermészet áldását. Kitűzünk egy célt erre az évre, és az ugrással pecsételjük meg. A tűzszertartásokkal mindig legyél nagyon óvatos!



ZENESZÓ 

Úgy tartják, a tündérek szeretik a zenét, muzsikával tehát boldoggá tehetjük őket. Litha ünnepén napfelkeltekor és napnyugtakor ütőhangszerekkel szoktunk zenélni, dicsőítve a nap járását.



TŰZKERÉK 

Ez egy szimbólumgazdag rituálé: a napot jelképező kereket beleteszik a tűzbe, majd legurítják a dombról. Ahogyan az égő kerék lefelé robog, a lángok egyre kisebbek lesznek, ami a napok rövidülését szimbolizálja. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése