Pedagógusnapra

A pedagógusnap változó ünnep, mozgó ünnep: minden év júniusának első vasárnapján köszöntjük a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. Így a pedagógusnap 2023-ban június 4-re esik.

A pedagógusnapot Magyarországon 1952 óta ünnepeljük.

Ahogy megtartjuk a gyermeknapot, anyák napját, apák napját, nőnapot, stb., úgy gyermekeink életének meghatározó szereplőiről sem szabad megfeledkezni. A pedagógusok a tudás mellett erkölcsi tudnivalókat is igyekeznek átadni a gondjaikra bízott gyermekek számára, ápolják lelküket, összetartó közösségeket formálnak és vezetnek. Mindenképp emlékezzünk meg róluk pedagógusnap alkalmából!

 Kos tanár

Pattogós, lelkes, kiáradó és mindig az élre áll. De határozott elképzelései vannak a tananyagról és annak előadásáról. Biztos, hogy nem ül a fenekén egész órán, hanem járkál a padok közt (a gyerekek legnagyobb rémületére) és lelkesen magyaráz. Néha azonban goromba is lehet.


Bika tanár

Szépen kényelmesen bejön, leül, kipakolja a nasiját az asztalra, és csak aztán méri fel a helyzetet. Lezser a kinézete, és mivel ő is a kényelmet szereti, ő az aki megengedi, hogy az óráján egyenek, igyanak nem szereti a konfliktust, nehéz felidegesíteni, de ha sikerül, meneküljön, ki merre lát!

Ikrek tanár

Izgő-mozgó, szeret magyarázni, információt cserélni. imád beszélgetni a tanítványaival, nem bánja ha valaki okosabb nála, amennyiben érdekes infókat oszt meg vele. Ő az aki profin használja a digitális segédeszközöket és a tanítványait is erre biztatja. 


Rák tanár

Először mindenkit körbekérdez, hogy van, nincs-e valakinek valami baja, óhaja-sóhaja. Ha minden rendben csak akkor kezd tanítani, de ő az akinél bármikor ki lehet kéredzkedni, vagy elmondani neki a problémákat mert imád gondoskodni és lelkizni a tanítványaival.


Oroszlán tanár

Számára minden óra egy színielőadás. Fellép a pulpitusra, akarom mondani katedrára. és megosztja az ifjúsággal a tudását. Szereti, ha értékelik szilárd véleményét, netán kifejezik elismerésüket felé a nebulók éppúgy mint a szülők vagy a kollégák. Hízelkedéssel sok mindenre rávehető, persze csak ha ő is úgy látja jónak.



Szűz tanár

Pedáns, okos, kritikus. szabatosan fogalmaz, szereti a körülhatárolt tantárgyakat, témákat. Bár a saját véleményét ritkán hangoztatja, de belül nagyon is van véleménye mindenről. Nála tényleg úgy lehet megfelelni, ha az ember korrekten megtanulja az adott tárgyat. Nincs felmentés.


Mérleg tanár

Dekoratív kinézetű, kedves, megközelíthető érzelmes tanártípus. Szeret barátkozni, társalogni, társasági életet élni, ő az a tanár aki ott van az iskolai bulikon, vagy elviszi tanítványait megünnepelni ezt azt, de néha csak úgy beül velük valahova enni és beszélgetni is. A konfliktust viszont ő sem szereti, ha probléma van, nyílt állásfoglalást ne várjunk tőle.

Skorpió tanár

Félelmetesebb a hire mint amilyen. Nehezen kiismerhető, mert magába húzódó és nagyon mélyen átéli a dolgokat de ezt nem mutatja kifelé Szóval nem az ő vállán fogjuk kisírni magunkat. És annyiban vigyázni kell vele, hogy szilárdan megjegyzi az érzelmi dolgokat. Elég egy személye ellen irányuló kritika vagy bántás, és az a gyerek örök időkre elvágta magát nála, nincs bocsánat. Emellett elég szúrós és bántó is tud lenni a modora vagy éppen szélsőséges, egyik nap ilyen másik nap olyan. Tartsuk tiszteletben a magánéletét és a rögeszméit, akkor ki lehet vele jönni.

Nyilas tanár

Laza, játékos, bár kicsit bizonytalan. Szivesen megy kirándulni az osztályával avagy egyéb kimozdulós programokra, ő sem szereti a négy fal közé zártságot a tanévben. Szereti a filozofálgatást vagy éppen a bő lére eresztett meséket, színesen beszél , jóindulatú és elfogadó.


Bak tanár

Szigorú és céltudatos. ha így vagy úgy döntött nehéz megingatni. Jópofizással semmire nem megyünk nála. Az engedelmességet és a fegyelmet mindennél többre becsüli. Ha a gyereknek határozott céljai is vannak, már megnyerte a szívét. A lógást, a szabályok kijátszását viszont ki nem állhatja


Vízöntő tanár

Egyfelől merev és szigorú és monomániás bizonyos dolgokban, másfelől viszont lehetnek meghökkentő, nem szokványos, különc húzásai. Szereti a modern technikát és az ősi tudást egyaránt, mindennél többre becsüli az észbeli képességeket. Mindenről is tud, és mindezen információkat szívesen megosztja tanítványaival - némelyek szerint egy kicsit túl részletesen is. De valószinüleg ő az, aki felkarolja az egyedi képességű gyerekeket, hiszen maga is ilyen volt egykor.


Halak tanár

Hát őt aztán a gyerekek az ujjuk köré tudják csavarni. Érzelmes de vacillálós, bizonytalan lélek, tele álmokkal, színes fantáziával. Néha nem is a földön jár. a gyerekek vagy titokban nevetnek rajta a háta mögött, vagy rohannak és odabújnak kedves, meleg ölelésébe. Fantasztikusan tud mesélni, a világot varázslatosnak festi le a gyerekek szemében, sokan ezért is kedvelik. De gyakorlati dolgokban való eligazodást pl. osztálypénz kezelést, szervezést, adminisztrációt ne nagyon várjunk tőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése