TI KÉRTÉTEK - David Lynch

David Lynch 1946. január 20-án született.
Arany Pálma díjas amerikai filmrendező, filmproducer és vizuális művész. A Veszett a világ, a Radírfej, a Kék bársony és a Dűne című filmek rendezője, a Twin Peaks televíziós sorozat megalkotója.
Lynch Bak férfiú Skorpió Ascendenssel. Születési uralkodó Marsa valószínüleg a 8.és 9.ház határán a Rákban, együttállásban a Szaturnusszal, ami erőteljesen lesújtja. Emellett hiányzik belőle teljesen a Tűz elem életöröme. Nem véletlen hát a sötét, bizarr világlátása l. Twin Peaks, Radírfej, Elefántember. 


Ráadásul a Mars/Szaturnusz együttállása oppozícióban van a Nap/Vénusz együttállásával. Ahogy ő maga fogalmazta:
"A düh, a depresszió és a bánat gyönyörű egy történetben, de a valóságban a filmrendezőre vagy a művészre méregként hat. Satuba szorítja a kreativitást."


A 9.házas hatás abban jelentkezik hogy immár évtizedek óta a transzcendentális meditációt műveli:

"Mielőtt meditálni kezdtem, sok mindentől féltem, sokat szorongtam. Depressziós és dühös voltam. (…) Ezt a depressziót és haragot hívom a Rossz Érzések Fullasztó Bohócmaskarájának. A maskara fullasztó, s a gumi, amiből készült, büdös. De ha elkezdesz meditálni és lemerülsz a mélybe, a bohócmaskara fokozatosan leolvad rólad. Ekkor döbbensz rá, milyen undorítóan büdös volt korábban. Mikor teljesen eltűnik, szabad vagy."
Bár két lábbal a földön áll, lévén a Föld jegy domináns nála, de az érzelmi átélés is erős, l. Víz jegyek (pl. Kék bársony).

Emellett erőteljesen magával foglalkozó alkat (ezért mondott nemet a Jedi visszatér-re anno), inkább a saját vizióit viszi vászonra, nem véletlen, hogy ízlése nem mindig találkozik a közönségével, bár ekkor is utólag sikert arathat (l. Dűne, Twin peaks - Tűz jöjj velem).

"A film nagyon is hasonlít a zenéhez. Lehet nagyon absztrakt, de az emberek érteni szeretnék, értelmet akarnak neki adni, amit szavakkal ki tudnak fejezni. És amikor ez nem megy, csalódottak."

Miután születési uralkodója egyezik az 5.házának urával, ezért sem meglepő, hogy a szórakoztatóiparban találta meg az útját. Közönsége is megtalálja, elvégre a 7.h.ura rajong érte (egzaltálja a Vénusza a Marsát), és egyben bűvkörébe is vonja az arra fogékonyakat (Nap, az 5.h.ura elvakítja a Vénuszt mint közönséget).

"Lynch előszeretettel ténykedik azon a titokzatos mezsgyén, amely a hétköznapi valóságot elválasztja a képzelet és vágyódás fantasztikus birodalmától, és olyan dolgokat vesz célba, amelyek dacolnak a magyarázattal és a megértéssel. Azt akarja, hogy a filmjeit érezze vagy megtapasztalja az ember, nem azt, hogy világosan megértse."
Viszont a a 10.háza a Szűzben kezdődik, és benne áll egy triplicitásban levő Hold, amely hozza neki a sikereket (l. Mulholland Drive, Aranypálma-díj) és bizonyos fokú elismertséget. Ám a Merkúr, mint a ház ura peregrin, így lehet, hogy mindeddig a Golden Globe és Oscar jelöléseiből egyet se tudott valóra váltani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése