Havi ajánló - Március

Ebben a hónapban az eddigiektől eltérően csak két önismereti, önfejlesztő könyvre jutott időm, de mindkettő elég jó választásnak bizonyult, úgyhogy megosztom őket veletek.


Mi ​nők

9 pszichológiai és spirituális eszköz, amire minden nőnek szüksége van


Ez egy elég komoly könyv volt. Tényleg. Nem az az átlag: „mosolyogj és szép lesz a napod” – típusú bölcsességekkel megpakolt mű. Gillian Anderson (Scully ügynök) és Jennifer Nadel (újságíró, jogász) igazából egy olyan könyvet állítottak össze, ami tele van feladatokkal, és egy nagyszabású életmód- vagy inkább életfelfogás-megváltoztató programot tartalmaz. Mondjuk ezt is fejezetenként kéne igazából olvasni és feldolgozni, de én az ilyeneket egyszerre szoktam elolvasni és ha kellően érdekes, akkor később visszatérek rá. És ez is olyannak ígérkezik, ami kellően alapos és érdekes ahhoz, hogy idővel visszatérjek a gyakorlataihoz. 


A szerzők a saját jó és rossz tapasztalataikat is megosztják velünk (mindketten többgyerekes, elvált családanyák is), és hogyan segítettek rajtuk ezek a gyakorlatok, mit várhatunk tőlük, hogyan csináljuk őket. Mindeközben mivel kifejezetten a nők a célközönségük, ezért jobban elkerülik az általánosítás csapdáit, mint a hasonló könyvek, kifejezetten a női lélek sebeit és berögződöttségeit veszik célba, kiemelten női témákról is beszélnek, sőt a végén a harcosabb (feministább) olvasókhoz egy úm.kiáltványt is intéznek, hogyan lépjenek fel együtt a saját jogaikért. Szerencsére ezzel együtt sem éreztem túlzónak a gondolataikat. Emellett erénye a könyvnek, hogy a végén csomó-csomó angol és magyar (!) weboldalt és szervezetet felsorol, amelyekhez fordulhatunk a könyv témáival kapcsolatban.




A ​csend öröme

Szerintem egy nagyon értékes és érdekes szakkönyvet tarthatunk a kezünkben. Ez a könyv kifejezetten az introvertáltaknak szól (akik a világ különböző tájaitól függően a népesség 30-50%-át is alkothatják!). Az írónő kötete elején link mutat egy egyszerű teszt kitöltéséhez, amiből megtudhatjuk, mennyire vagyunk intro-, vagy extrovertáltak (vagy éppen kiegyensúlyozottak e kérdésben). Mivel én kifejezetten introvertáltnak számítok a teszt szerint is, nagy érdeklődéssel olvastam végig a könyvet. Nagyon egyedi, spéci tanácsokat ad különböző helyzetekre, amikbe az intrók belekerülhetnek, és amelyek általában kellemetlenül érinthetik őket, és hogyan birkózhatnak meg a maguk módján ezekkel. Külön foglalkozik azzal is, hogyan emeljük ki az erősségeinket, ahelyett, hogy a hátrányainkon keseregnénk. Interjúkat is beidéz nevesebb, német, introvertált hírességekkel, akik a saját szemszögükből világítják meg a témát. Ami összességében legjobban tetszett benne, hogy elismeri a nyugalmas, szemlélődő, alapos és biztonságra törekvő intró élet létjogosultságát, és megmutatja hogyan élhetjük meg magunkat a legkényelmesebben és legjobban. Örülök, hogy kifejezetten erről a témáról is születnek ma már könyvek, nem csak a harsányságot és nyomulást erőltető módszerekről.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése