Az Évkör ünnepei - Mabon

Mabon (ejtsd= "méjbon") ünnepén, Ostarához hasonlóan, az élet egyensúlyát ünnepeljük. Ám ekkor a sötétségé a főszerep, mivel Mabon idején a nappal egyre jobban visszahúzódik, hogy átadja a helyét az éjszakának.


Mabon a második betakarítás ünnepe. A falevelek kezdenek aranybarnává válni, ekkorra már az összes gabonát learatták. Leszedjük a nyár utolsó gyümölcseit, és aszalva eltesszük télire. A legelőn tartott állatokat is behajtják a hideg elől. Megkezdődik a vadászidény. A Mabon név a walesi mitológiából, a Mabon ap Modron kifejezésből ered, amelynek jelentése : az anya fia. Az elnevezés  Aidan A. Kelly, az Istennő szövetség alapítója vezette be a 70 - es években.


A Mabon megfelelései 

SZINEK 


A mabon színei - a barna, a sötétvörös és a krém - az ősz eljövetelét hirdetik. 

ALMA 


Magházában a magok ötágú csillagot formálnak. Ha megeszünk egy almát, az univerzumba egyensúlyt hozó öt elem előtt tisztelgünk, A kertbe ültetett almafával megvéded otthonodat a gonosztól. 

GRÁNÁTALMA 

Ez az őszi gyümölcs is kapcsolódik Mabon ünnepéhez, mivel formája és sok-sok magja a Földanya gyümölcseit szimbolizálja. A gránátalma Perszephoné mitológiai istennővel is kapcsolódik az ünnephez, akinek az alvilágban gránátalmát adtak, ezzel ítélve arra, hogy fél életét Hadésszel töltse. Amikor Perszephoné minden évben visszatér az alvilágba, édesanyja, Démétér, a föld termékenységi istennője olyan szomorú lesz, hogy ilyenkor semmi sem terem. Eljön az ősz és a tél. 

DIÓFÉLÉK 

Elkezdődik a diófélék begyűjtése. Dió, fenyőmag, makk - ezek a legnépszerűbbek. A diófélékben sok a kalória, amivel nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a régi idők emberei túléljék a telet. 

KORNUKÓPIA 


A kifejezés a latin cornu copiae kifejezésből ered, jelentése bőségszaru. Ez egy gyümölcsökkel, diófélékkel és virágokkal megtöltött szarv. A görög és római mitológiában is találkozhatunk vele, az aratás istennőjéhez kötik, a bőség és jószerencse szimbóluma. 

MÁGIA 


Itt az ideje elengedni mindazt, ami már nem szolgálja javunkat, egyben remek időszak a hála gyakorlására is, vagy a védelemmel és bőséggel kapcsolatos varázslatokra. 

ÉTELEK 


Ekkor szüretelik a szőlőt, ekkor készül a bor. Dió, alma, tök, őszi bogyósok mind mind megtalálhatók az őszi asztalon, ahogyan a kukoricakenyér és a különféle piték is.

Tevékenységek Mabon idején

FÜGGŐDISZ SZÁRAZ LEVELEKBŐL 


Az ősz üdvözlésére készíts függődíszt különböző színű levelekből.  A tartósság érdekében  mártsd őket méhviaszba  vagy paraffinba.

LÉGY HÁLÁS 


Hálád jeléül tőgy felajánlásokat Földanyának mindazért, amit értünk tesz. Tölts meg egy kosarat gyümölcsökkel és más finomságokkal - legyen ez a felajánlás. Hálaadási kört is készíthetsz, tegyél felajánlást mind as öt elemnek. 

ALMASZÜRET 


Az áldásos hatású almának fontos szerep jut ezen a boszorkányszombaton. Ha te magad szeded le, még nagyobb szerephez jut varázslataidban. Készíthetsz belőle pitét, dekorálhatsz vele, a magjait védelmi varázslatok során használhatod, de fel is ajánlhatod őket. Az almafaágak varázspálcának is kiválóak.

 ÉTELTARTÓSÍTÁS 


Itt az ideje a téli eltevésnek. Többféle eljárás közül választhatunk : befőzhetjük, aszalhatjuk őket, lekvárt vagy savanyúságot készíthetünk az alapanyagokból.

ÉTELOSZTÁS 


Régi hagyomány, hogy a zord hideg közeledtével ételt adományoznak az embe rek. A szükséget szenvedőknek befőtteket és szá ritott ételeket adtak, hogy átvészeljék a telet. szeleteld korral tett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése