IMBOLC

A hajnali égbolt valamivel korábban világosodik, a sötétség csendje lágyan kitárul.  A Nap elmozdul a mély tél mozdulatlan pontjáról.  A sövényekben és a földön új élet ébred, a nedv felszáll, a rügyek megduzzadnak.  Korábban felébredünk álmunkból, elkezdünk nyújtózkodni és nyitunk az új napra.  A körülöttünk lévő finom eltolódás bennünk is érzékelhető.  A fűzfa borongós virágzata színesíti a sövényeket, a mogyorógallyak apró, lángoló virágokat raknak, a hóvirág penge alakú levelei átszúrják a kemény talajt...

Imbolc, az első tűzünnep, a tél tavasszá alakulásának ünnepe. A nap lassan, de biztosan visszatér, és mindennap néhány perccel tovább van világos.  Lassacskán a hó és a jég is elolvad.  Az első napsugarak és vízcseppek felébresztik hosszú álmából az anyatermészetet .  A tavasz visszatérte közeleg, eljött a gyógyulás és újjászületés ideje.

Habár a wicca hagyományok szerint február 1-én van, az Imbolc ünneplése január 31-től február 2-ig tart.  Ennek a boszorkányszombatnak a fő motívuma a tej, mivel az év ezen időszakában van a ellési időszak.  Az Imbolc másik neve Oimelc, vagyis "anyajuh tej ". Az Imbolc pedig azt jelenti , hogy a "hasban", ami a juhok és tehenek vemhességére utal.  A betakarítás során elraktározott ételek ekkorra elfogytak, így a tej tartotta életben a keltákat a tél végéig .



Ez a boszorkányszombat a kelta hármasistennő, Brigid ünnepe.  A név jelentése "a magasztos", ő hozta el a civilizációt, a tavaszt, a gyógyulást és a termékenységet. A kovácsok és a költészet védőszentje. Gyakran két lánytestvérével együtt ábrázolják, ezzel is hangsúlyozva hármas jellegét. A keresztények a Brigid istennő tulajdonságaival felruházott Szent Brigittát ünneplik ekkor.



Az Imbolc megfelelései

SZÍNEK 

Ennek az ünnepnek a színe a fehér és a piros.  A fehér a hó olvadását és a juhtejet szimbolizálja, míg a piros a napot és a tüzet. 

 GYERTYÁK 

Az Imbolc egy tűzünnep, ezért a lángok nagy szerepet kapnak, hiszen a nap növekvő erejére emlékeztetnek.  

BRIGID - KERESZT 

Brigid istennő ősi és szent szimbóluma, amely egy gyékényből vagy szalmából font egyenlő szárú kereszt.  Oltalmazó szerepe van.  Úgy tartják, hogy megvédi a házat a tűztől.


MÁGIA 

Ez a boszorkányszombat a legjobban olyan mágiákra alkalmas, amelyek során megszabadulunk azoktól a dolgoktól, amelyek már nem szolgálják a javunkat.  Médiumi képességeid fejlesztésére ilyenkor érdemes gyakorolni a jövendöléseket, mert precízebb válaszokat kaphatsz.  

ÉTELEK 

Az Imbolchoz a tej és a tejtermékek kapcsolódnak.  Az emberek régen csak akkor jutottak hozzá, ha a tehén, a juh vagy a kecske szoptatta a kicsinyeit.  Imbolc időszakában készítették a sajtot és tejtermékeket, amelyeket az összes év többi részében is fogyaszthattak.  A juhok , tehenek és kecskék ábrázolása gyakori volt az év ezen időszakában.  Napjainkban növényi tejjel is szokták helyettesíteni az állati eredetű tejeket.


,

Hogyan ünnepelheted meg Imbolc ünnepét?

Rendrakás és takarítás

A ház kitakarítása és a felesleges dolgoktól való megszabadulás tökéletes módja annak, hogy felkészüljünk az előttünk álló év áldásainak befogadására, egyúttal a nemkívánatos energiáktól is megszabadulunk.

Gyertyagyújtás

Gyújts gyertyát minden szobában napnyugta után a nap halálának és újjászületésének tiszteletére!

Talizmán készítés

Nagyszerű időpont talizmánok készítésére, melyeket viselhetünk vagy elhelyezhetünk a ház különböző pontjain. Az egyik leggyakoribb Imbolchoz kapcsolódó  talizmán a Brigid-kereszt.

Jövendölés

Imbolc kiváló alkalom a jövendölés gyakorlására, főleg a tűzből és olvadó hóból való jóslásra. Médiumi képességeid fejlesztésére ilyenkor érdemes gyakorolni a jövendőmondást, mert precízebb válaszokat kaphatsz.

Sajtkészítés

A sajt-, joghurt-, kefír vagy vajkészités során mi is összekapcsolódhatunk őseink szellemével.

Folyóparti rituálé

Menj el egy közeli folyóhoz vagy patakhoz és hagyd, hogy a hömpölygő víz megtisztítson, átitasson és felélénkítsen az anyatermészet szent energiájával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése