HALLOWEEN 😈💀👻👽


Sokan összekeverik a mindenszentek napját a halottak napjával, pedig egyháztanilag nagyon is eltérő ünnepekről van szó. Ehhez jön az angolszász kultúrából eredő, egyre nagyobb teret hódító Halloween, ami kelta hagyományokra épül. 3 különböző ünnep, három különböző nap.



A katolikus keresztény világban mindenszentek november 1-je, az üdvözült lelkek emléknapja, míg a halottak napja keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekért, amelyet november 2-án ünnepelnek. Az ősi kelta hagyományokból kialakult Halloween mindkét ünnepet megelőzi: az angolszász országokban népszerű ünnepet október 31-én éjszaka tartják.
Halloween - a boszorkányok, kísértetek és démonok ünnepe
A mára többnyire Amerikában népszerű, de az angolszász területeken is egyre nagyobb teret hódító ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és démonok ünnepe, a samhain volt október 31-én, amely a druidák istenéből ered. Úgy tartották, hogy ez az óév utolsó napja, amikor a túlvilág és az evilág között eltűnnek a határok, és a holtak az élők között járhatnak. A Wikipédia szerint a Halloweenban idővel összemosódott a samhain, a római Pomona, a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe; a Parentalia, a holtak tiszteletének szánt nap; valamint a Lemuralia az ördögűzési rítusok napja.
Maga az elnevezés elnevezés valamikor a 16. századból ered: a kelták a mindenszentek előtti éjszakát All Hallows Even(ing) (Minden Szentek Estéje) nevezték, amit a skótok egyszerűen Halloweenre rövidítettek.


A jelképek, így a töklámpás is pogány eredetűek: a samhain idején a tűz és a máglya mind arra szolgált, hogy elijesszék az ártó szellemeket és a holtakat. A hagyomány szerint a halottak, mielőtt a túlvilágra távoznak, ellenségeiken még bosszút állhatnak. Az emberek, hogy ne ismerjék fel őket, maszkokat és jelmezeket kezdtek hordani. Később a tűz funkciója átértékelődött, és úgy tartották számon, mint ami utat mutat a halottak szellemeinek.
A töklámpásról több legenda is kering. A legelterjedtebb az angolszász országokban Jack O'Lantern legendája, aki egy részeges kovács volt, és megviccelte az ördögöt (hogy hogyan, erről több eltérő legenda is született). Jacket halála után az ördög nem akarta a pokolba engedni, de a mennybe se mehetett italozós élete miatt, így a lelke a két világ közé szorult. Az ördögtől kért egy lámpást, hogy bolyongása alatt legalább az utat lássa.
A Halloween tehát, bár nevében a Mindenszentekre utal, valójában nagyon is pogány ünnep.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése