Hírességek horoszkópjai - Agatha Christie

Agatha Christie  1890. szeptember 15-én született az angliai Torquay városában. Agatha a család harmadik, legfiatalabb gyermeke volt. 


Agatha Christie egy Szűz Napú, Szűz Ascendensű hölgy volt. A Merkúr, mint születési uralkodó a Mérlegben adja a kellemes külsejét és szépérzékét. Amúgy Ascendense és születési uralkodója a Merkúr és a Jupiter terminusában hol vékony, hol kissé termetesebb alkatot adott neki.



Első házában a Szaturnusz kissé félénk, szégyenlős megnyilvánulásokat adhatott. Barátságos (szül.uralk.a Mérlegben) távolságtartással (Szaturnusz 1.h.) kezelhetett mindenkit, beleértve a férjeit is, nem csoda, hogy szegényt többször megcsalták élete folyamán. Plusz a Föld-Levegő túlsúlya egy roppant tárgyilagos, objektív  szemléletet (férfias gondolkodást) adott neki, ami nagyban segítette az írásban, ám nem sok szenvedélyt hozhatott neki a mindennapokban. A 7.h.változó jegyben (Halak) jelzi a több házasság lehetőségét. Agatha Merkúrja triplicitásban tartja a 7.h.urát a Jupitert, azaz eléggé fontos volt neki a házasság és a házastárs, de inkább baráti módon. Ehhez képest a férjek/partnerek kifejezetten szerették és támogatták (volna) Agatha személyiségének megnyilvánulásait (Jupiter a Szaturnusz uralma alatt, a Merkúr triplicitásában és terminusában).



Amúgy is egy inkább otthonülő, kicsit befeléfordulóbb személyisége volt, önmagával foglalkozó, önmagára figyelő, nem az a tipikus áldozatos feleség és családanya típus. Szenvedélye, ha volt ilyen az írás és a pénz volt, tekintve, hogy a szül.uralkodó Merkúr a 2/3.h határán áll. Ez a Merkúr triplicitásban áll, így volt ereje kivívni írásaival az elismertséget. A 3.házban még ott áll a terminusban levő Vénusz és az Uránusz is. Jó stílusban, szépen, gördülékenyen írt, műfaj újító egyedi stílusban: tárgyilagos, nem érzelmes, inkább finoman csipkelődő az írásmódja. Főleg detektívregényeivel vált ismertté, amely köszönhető a 3.h-ban álló Vénusznak a Skorpióban,  ill.a  X.h-ban álló Plútónak, mint a rejtélyek szeretetének és a gyilkossági esetek élvezetének. A regényeiben főleg a mérgezési esetekben elég nagy szakértelemről tett tanúságot, mivel az I.világháború alatt önkéntes ápolónőnek jelentkezett, később gyógyszerész-asszisztensként szolgálta hazáját. A második világháború alatt, immár sikeres íróként ismét önkéntesként dolgozott egy patikában, (ezt jelzi a 6.h.ura a Szaturnusz az I.házban), szabadidejében pedig írt.

Ám a X.házban ott áll a Neptunusz is, a Merkúrja pedig a romantikus Mérleg jegyében, ezért első regénye a Snow Upon the Desert (Hó a sivatagban) című romantikus történet volt.  Írt továbbá hat szépirodalmi - olykor romantikusnak tartott - regényt is, melyek borítóján a Mary Westmacott név volt olvasható  (Neptun a X.h-ban). Sokáig csupán Agatha egyik barátnője volt az egyetlen személy, aki tudta, hogy kit rejt az írói álnév. Azonban neki sem Agatha fedte fel a titkot (Plútó = titkolózás), egyszerűen felismerte barátnője írói stílusát. Később egy újságíró is fényt derített az igazságra és napvilágra hozta azt.


Élete egyik legnagyobb élményének tartotta, hogy 1971-ben személyesen is találkozhatott II. Erzsébet brit királynővel, akitől megkapta a lovagi cím női megfelelőjét. Innentől megillette a Dame Agatha megszólítás. a siker mértéke jól látható a X.h.helyzetéből. X.h.urai Vénusz + Merkúr, amelyek terminusban plusz triplicitásban állnak, amik így összesen 100%-os sikert adnak ki a szakmájában. A X.házban ott áll a  Plútó + Neptun + Felszálló Holdcsomópont, amik nem szokványos karriert jeleznek, pozitiv energiákkal, sikerrel megspékelve. A  4.h. és a 9.h. ura egyaránt a  Mars, vagyis külföldön is otthon volt, sokat utazott. 
A Christie házaspár 1922-ben Archie munkájából kifolyólag világ körüli utat tett. Az út során Agathának lehetősége nyílt kipróbálni a szörfözést, így az első szörföző britek közé sorolhatjuk.1930-ban magányos utazást tett a Közel-Keletre, ahol ismét rátalált a szerelem. Egy ásatáson megismerkedett a nála 14 évvel fiatalabb régésszel, Max Mallowannel. Max lett Agatha második férje, Agatha pedig  gyakran elkísérte régész férjét az ásatásokra is. Ilyenkor is folytatta a bűnügyi regények kieszelését (pl. Lord Edgware meghal), ugyanakkor a régészeti munkákból is kivette a részét: megtanult fényképezni, több leletet is lefotózott. 



2.h. Merkúr tripl. volt saját vagyona az írásból (egy-két mélypontot kivéve: l. peregrin Nap, arculat szerinti Hold a 2.házban). 2.h.ura a 3.h-ban írásból volt pénze. Az írást kezdetben még pénzkereseti lehetőségnek tekintette, akkoriban nem gondolta magát hivatalos írónak

A szül.uralkodó Merkúrja triplicitásban: volt ereje kivívni az ismertséget. A 7.h.ura a Jupiter vegyes triplicitásban a  a Vízöntőben - elég közönsége is volt hozzá.

A krimiírói hírnevet az 1926-os Az Ackroyd-gyilkosság c. regény hozta el a számára. A harmincas és negyvenes évek igazán mozgalmasak voltak Agatha számára. Voltak esztendők, melyekben több kötete is megjelent. Leghíresebb nyomozóival, Poirot-val, Miss Marple-lel, valamint Tommy és Tuppence Beresforddal is találkozhatunk az ekkoriban született történetekben.  Talán a Tíz kicsi néger, a Gyilkosság az Orient expresszen és Az ABC-gyilkosságok tekinthetők Agatha leghíresebb regényeinek, mindhárom krimit a harmincas évek alatt írta. A„a krimi koronázatlan királynője”, a világ legtöbb nyelvre lefordított szerzője. Könyvei legalább 2 milliárd példányban keltek el világszerte, így ő a valaha élt legsikeresebb prózaíró.




Leghíresebb karakterei: Hercule Poirot és Miss Marple, kicsit az írójukat tükrözik: egy axeszuális agglegény és vénlány (Szaturnusz a Szűzben), férfiasan logikus és tárgyilagos gondolkodásúak (Szűz jegy és a Föld-Levegő dominancia), csavaros észjárás, szarkasztikus beszólások és némi különcség  (Uránusz a 3.h-ban) plusz a rejtélyek szeretete és némileg romantikus ideálok (Plútó és Neptun a X.-ban) jellemzi őket.



(forrás: http://koszeglira.blogspot.com/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése