JÚNIUSI AJÁNLÓ


Mit olvastam e hónapban önfejlesztés/spiritualitás témakörben?


Mogi Ken: Az ikigai kis könyve

Nekem ez jobban tetszett mint a másik ikigai könyv. Végtére is ezt végre egy japán írta, tehát igazán jól átérzi az ikigai lényegét. Amelyet 5 jellemzőben fogalmaz meg, és aztán ezekre keresi meg a példákat. Bepillanthatunk a híres szusikészítő mester műhelyébe ugyanúgy, mint a szumóbirkózók életébe, vagy a japán whisky-készítés rejtelmeibe, életképeket kapunk a szamurájokról és az Iszei vagy Meidzsi Szentély építéséről, vagy éppen a Comiket mangarajzolói és cosplasyes látogatóinak életéről. Igy nagyon érdekes és életszagú kis kötetet kapunk, érdemes bepillantani a japán életszemlélet alapjaiba.





Catherine Price: Digitális detox

Nagyon érdekes és hasznos kis kötet! Az elején sok-sok kutatási példával támasztja alá, mennyire rombolt minket az okos kütyük megjelenése, pedig alig 10-15 év telt azóta, mégis kimutathatók az agyunkban a változások. Végigmegy annak a bizonyításán, miért is kéne időnként elszakadnunk a mobilunktól, mit nyerhetünk vele, mennyivel jobban érezhetjük magunkat, stb. Azután pedig közöl egy 30 napos programot, egy leszokási programot a mobilról. Mindenképp érdemes végigolvasni, még ha nem is tervezzük, hogy maradéktalanul végigcsináljuk a detoxikáló programot. Ám egyes ötleteket így is érdemes megvalósítani, pl. ezentúl jobban figyelek, hogy ne töltsek üres perceket, félórákat/órákat a programok vagy social media felületek haszontalan görgetésével, hanem tényleg akkor használjam, amikor szükségem van rá. S bár nem fogom lecserélni a szegény kis Huaweimet egy ébresztőórára, sem pedig mp3 lejátszómhoz nem szeretnék visszatérni (nehéz lenne, mivel Spotify-on hallgatok zenéket), de már az eredmény, ha az ember jobban figyel a mobilhasználati szokásaira, és nemcsak automatizmusok mozgatják.

William H. McRaven: Vesd be az ágyad

Őszintén szólva a kötetben nem is az életre szóló tanácsok voltak számomra az érdekesek, hanem a katona sztorik, amiket egy-egy elv aláfestésére elmesél. A szerző (aki ma már tengernagy) tengerészgyalogosként kezdte, és baromi izgalmasak a kiképzés részletei, amin Coronado-ban átesett. Ugyanígy a későbbi bevetések egy-egy tanulságos részlete, vagy éppen, hogy birkóznak meg katonáéknál az elesettek emlékével, illetve, hogy ő milyen hibákat követett el a pályafutása alatt… Számomra ezek jobban megmaradtak és ihletőbbek voltak, mint maguk a tanácsok, bár igaz, azóta próbálom bevetni az ágyamat én is reggelente. :) Fiúknak és fiús lelkületű nőknek ajánlom!



Ilse Sand: Szeresd önmagad!

Ez a könyv a szuperérzékenyeknek szól. A dán írónő sorbaveszi a szuperérzékeny emberek jellemzőit, és hogyan viselkednek stressz alatt, dühösen, társaságban, munkahelyen és egyéb helyzetekben. Arra is kapunk tippeket, hogyan védjük ki a világ zavaró hatásait, amit a szuperérzékenyek felerősítve érzékelnek. A legjobban nekem a napszemüveg + fülhallgató kombó tetszett. :) 
A kötet végén kapunk egy egyszerű kérdőívet is, hogy eldöntsük, vajon a szuperérzékenyek táborát gyarapítjuk, avagy mégsem. Szerintem a kötet nagyszerűen beilleszkedik a szuperérzékenységről szó könyvek sorába, érdemes a polcra tenni, és időnként fellapozni.





Bettina Lemke: Ikigai

Ebben a könyvecskében inkább a gyakorlati rész az érdekes. A szerző az ikigai-nak az a részét veszi górcső alá, amelyik az élet értelmének megtalálásáról szól. Ezt segíti elő sok-sok gondolkodós, visszaemlékezős gyakorlat megadásával, amikkel a gyerekkorunktól kezdve feltérképezhetjük az érdeklődési köreinket, és majd ezekből kikristályosodik egy olyan metszet, ami jó eséllyel elárulja, mi az a tevékenység, amit szeretünk, amiért kikelünk reggel az ágyból, és netán még pénzt is kaphatunk érte.


Kollár János: A lélek humora

Komolytalannak kinéző kis kötet, de annyira azért nem az. Bár igaz, minden fejezet elején kapunk egy (némileg szakállas) viccet, de aztán abból kiindulva egy-egy esetleírás és annak megoldása szerepel. Szóval egész érdekes lehet a pszichológia iránt érdeklődőknek!







Matthew Inman: How to Be Perfectly Unhappy

Aranyos ki képregény-szösszenet (egy sorozat része) amelyben azt fejtegeti a szerző, miért is ne lehetne ő boldogtalan? Hisz hol van az előírva, hogy mindenkinek perfekten boldognak kéne lennie? Akkor is tökéletesen elégedett lehetsz, ha nem csattansz ki minden pillanatban a boldogságtól.Hogy mivel indokolja, lessétek meg ebben a kis kötetben! :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése