2018. április 17., kedd

Ezós-misztikus tévésorozat AJÁNLÓ 2.

LUCIFER


"Kezdetben

Lucifert, mint angyalt kiűzték a Mennyekből és arra ítélték, hogy örökkön-örökké a Poklon uralkodjon. 


Amúgy úgy nem döntött, hogy szabadságra megy..."


Lucifer, megcsömörlötten pokoli életétől ellátogat Los Angeles-be, hogy segítse az emberiséget tapasztalataival és telepatikus képességeivel. Egy nightclubot vesz magának a LUX-ot, és ott találkozik Decker nyomozónővel, akihez csatlakozva a rendőrség munkáját segíti. Lucifer minden emberből képes előcsalogatni legmélyebb vágyait, ami megkönnyíti a nyomozást és sok érdekes helyzetet is előidéz a közös munka folyamán...A misztikus, humoros sorozat rendkívül pozitív visszajelzéseket kapott világszerte.


 Bevallom, előítéleteim voltak a sorozattal szemben, hogy csak szépfiúk és széplányok lesznek benne, ehhez képest bekebelezett: pimasz, misztikus, hiteles karakterekkel.

Lucifer Morningstar, aki szó szerint maga az Ördög, úgy dönt, hogy otthagyja a Poklot és hosszabb szabadságot vesz ki, és ironikus módon az „Angyalok városába”, azaz Los Angelesbe megy, ahol egy jól menő éjszakai klubot vezet. Valójában Lucifer is angyal volt eredetileg, a földön azonban a szárnyait saját maga eltávolította a testéről, és titokban egy konténerben tárolja őket.
Az első részben egy gyilkosság kapcsán, amiben Lucifer egy korábbi pártfogoltját, egy fiatal énekesnőt egy bérgyilkos megöli, összefut Chloe Decker nyomozónővel,Lucifert érdekelni kezdi Chloe Decker munkája, mivel neki mint rendőrnek a bűnösök felkutatása és megbüntetése a feladata (Lucifer pokolbeli munkájához hasonlóan), továbbá a nyomozónő nem reagál Lucifer csábos mosolyára, aminek senki más nem tud ellenállni (sem nők, sem férfiak), és elmondják neki titkos gondolataikat, vágyaikat. Ezek a plusz információk sokat segítenek a későbbi nyomozásoknál, ezt a nyomozónő is kénytelen elismerni.
Lucifert sokkolja mikor rájön, hogy Chloe Decker nem véletlenül került az útjába, mivel egy korábban meddő házaspár gyermekeként született. 

Tom Ellis brillírozik Lucifer szerepében. A magas, karcsú, feketehajú, sármos figura behízelgő mosolyával és hangjával (no és az eredetiben az angol akcentusával!) mindenkit levesz a lábáról (de  legalábbis megőrjít). Bár tökéletes iskolapéldája a nárcisztikus személyiségnek, lassan-lassan elkezd törődni a körülötte levőkkel, megbarátkozik az emberekkel és maga is egyre jobban emberiesedik. 
Lucifer ugyanis eleinte halhatatlan, például a pisztolygolyók csak apró kellemetlenséget jelentenek neki, később azonban rájön, hogy Chloe közelében ő is halandó, például vérezni kezd a lőtt sebe és fájdalmat is érez.

A Történetben feltűnik még Chloe-n (Lauren German) kívül annak családja (koraérett csemetéje Trixie (Scarlett Estevez), volt férje Dan (Kevin Alejandro), és kelekótya színésznő anyja, Debbie), és munkatársai pl. a túl lelkesen ölelgetős Ella (Aimee Garcia).


 Lucifer oldaláról pedig jönnek a természetfelettiek: a testvére Amenadiel (D.B.Woodside) és Uriel angyalok, a testőre Maze, a bérgyilkos démoni csaposlány (Lesley-Ann Brandt), és az anyja a Mindenség Úrnője (egy ügyvédnő testében - Tricia Helfer). Később feltűnik még Káin (a Smallville-ből ismerős  Tom Welling) és Ábel is.
És aki mindezekkel mindkét oldalról tisztában van: Linda Martin (Rachael Harris), Lucifer pszichoteraputája - mert Los Angelesben még a z Ördög is terápiára jár! :)

A sztori alapötletének eredeti ihletője Neil Gaiman Sandman-képregénysorozatának Lucifere (kivéve, hogy az ott szőke). Maga a tv-sorozat immár a 3.évadánál tart és egyelőre nem tűnik, úgy, hogy leülne, a sziporkázó párbeszédek, jellem-és helyzetkomikumok sokszor megremegtetik a rekeszizmainkat, és a karakterek elviszik hátukon az egészet, miközben mindig akad egy-egy eset, amit ki kell nyomozni (és amelyek Lucifert mindig az épp aktuális saját problémáira emlékeztetik), és persze Chloé-ék még mindig nem tudnak az egész természetfeletti bagázsról, habár Chloé egy ideig együtt is lakott Maze-zel, és most éppen Káinnal randizik....