Star Wars szereplők világa 1 - Ewan McGregor

Régi-új szerelem számomra a Star Wars világa, hisz 9 évesen ott ültem az első premieren, ami kis hazánkba elhozta az akkor még lélegzetelállító új világot. Aki akkor belekóstolt, mind a szerelmese maradt.

Azóta megjelentek az előzmény és folytatás filmek is, és még fognak is. Tavaly év végén a Zsivány Egyes (Rogue One) c. spin-off film örvendeztette meg a rajongókat, és a Disney minden évre ígér egy új filmet 2030-ig!

Ezért most ezeknek a filmeknek a szereplőiből szemezgetek szubjektív módon. Ahogy a most elhunyt Carrie Fishernél (Leia Organa hercegnő) megnéztük a karakter és a színész összeillőségét, nézzük meg ezt a többieknél is.
Az első legyen a number one kedvence sokaknak Obi-van Kenobi alakja és az őt fiatalkorában megszemélyesítő Ewan McGergor


Miért ő, és miért nem Alec Guinnes? Egyrészt a szerepük terjedelme miatt, másrészt ahogy ahogy egyik Star Wars könyv ajánlásában olvasható:

„Ewan McGregornak, annak a kíváló színésznek, aki oly tökéletesen és szívfájdítóan keltette életre Obi-van Kenobit.”




Igen, McGregor megvalósította mindnyájunk álmát, hogy lássuk a IV.rész öreg „Ben” Kenobiját fiatalon is. Erre ugyan több mint húsz évet kellett várnunk, de Ewan McGregor örökre halhatatlanná tette Kenobi gesztusait, arcvonásait, szakállát es mosolygós szemét. 

Emlékszem a filmbemutató körül olvastam egy cikket róla, ahol mesélték, hogy akkora nagy fan volt (ahogy mesélte, gyerekkorában minden szerepet eljátszottak a Star Warsból), hogy akaratlanul is mindig „szinkronizálta” a fénykardot, előzümmögte. Szóltak neki, hogy ne tegye, mert nem tudják kivágni. Bólintott, hogy érti – aztán csak tovább folytatta önkéntelenül. Végül a hangmérnökök túlóráztak inkább…;)
Ewannek amúgyis nagyon érdekes képlete van, amely még pluszban izgis lesz, ha összehasonlítjuk majd a következő részekben a barátjával és ellenfelével az Anakin Skywalkert játszó Hayden Christensenével vagy a mesterét játszó Liam Neeson-éval.

Ewannek Kos Napja és Mérleg Ascendense van. Ezzel már alapjaiban megtestesíti Kenobi alakját, aki egy harcos Jedi, ám közben nagy békéltető is, csak úgy hívták a klónháborúk alatt "The Negotiator" (a "közvetítő" "tárgyaló"). Ahogy az Ahsoka c. könyvben olvasható:

"Ezzel szemben Obi-van mester nyilván megpróbálta volna szép szóval és ügyes fortélyokkal egyengetni az útját…ami végül rendszerint szinte ugyanannyi robbantáshoz és kalamajkához vezetett."




Térjünk vissza Ewanhez: Mérleg Ascendense biztosítja harmonikus arcvonásait, születési uralkodó Vénusza pedig a Halakban egzaltált és az 5.házban áll. Ez egy nagyon kedves és egyben nagyon önfejű jellemet ad. Kiemelkedő művészi kvalitásokkal (l. híres filmjei: Transpotting, Moulin Rouge, Sólyom végveszélyben, A szellemíró, A sziget, Young Adam, Nagy hal, Lazacfogás Jemenben stb.). Színházban is szokott játszani. Ezenkívül jószolgálati nagykövete az UNICEF angliai részlegének 2004 óta. Ez is Halak téma.
Az Uránusz ott áll az Ascendense mellett a Mérlegben. Ez  sziporkázóan egyedi megnyilvánulásokat adhat neki, amely valószínüleg a "csak neki lehet igaza" mentalitásával együtt időnként fárasztó is lehet.
Ami nagyon figyelemreméltó az ő képletében, hogy a születési uralkodóján kivül is rengeteg jól álló, uralmi vagy egzaltációs bolygója van! Az ilyen emberek nagyon erősek, ki tudják küzdeni maguknak a dolgokat és szinte minden helyzetből talpraállnak. Az egyetlen bibi ezzel, hogy másoktól is ugyanannyit követelnek, mint maguktól - és nem értik, ha egy relatív gyengébb képlettel rendelkező másik ember nem tudja követni a tempójukat. 
Obi-van mester ezzel szemben nyilván azt mondaná, hogy a Raada remek hely a pihenéshez és a meditáláshoz – aztán villámgyorsan találna egy kalózfészket vagy Sith összeesküvést, amivel elütheti az unalmas óráit.
/Ahsoka c.könyvből/


Ewannek uralmi pozicióban van a Jupitere és egzaltált méltóságban a Vénuszán kívül a Napja és Marsa. 
A jótékonyság,  nagylelkűség, és humor, a művészi és szépérzék az akarat és a macsóság ötvözete! 


Benne van az akaratos, önfejű tanítvány ugyanúgy, mint a megbékélt, kiegyensúlyozott Jedi mester egyaránt:

"Qui-gon Jinn alatt Obi-van a Templom egyik legtehetségesebb és legkiegyensúlyozottabb Jedi-lovagjává nőtte ki magát. A tehetségüket leszámítva Obi-van gyerekként sok minden másban is hasonlított Anakinra: nyers volt és hajlamos az indulatokra. Később fokozatosan rátalált a saját csendes, nyugodt helyére az Erőben, és most már a rendet képviselte a létezésben. Gyűlölte a konfliktusokat a személyes kapcsolataiban. Idővel ő vált a stabil centrummá, és Qui-gon lett a könnyen elkóborló jószág. Hányszor eszébe jutott, hogy ez a zűrzavaros kapcsolat Anakinnal tökéletesen megismétlődött – csak éppen fordítva!"
/Az álmok bolygója/



Ewannek az egzaltált Marsa a 2.ház és a 7.h.uraként időnként kiemelkedően sok jövedelmet és nagy népszerűséget hozhat neki.A 3.házban állván a gondolkodás módot és kommunikációt is erőteljessé teszi, talán túlontúl is, mint amikor a Young Adam c. filmjéből a cenzúra kivágatta a meztelen jelenetét, amin Ewan nagyon felháborodott, és szóvá is tett a film londoni bemutatóján. Vagy amikor Danny Boyle rendező a Part című filmjére Ewant akarta, de a stúdióvezetés Leonardo DiCaprio mellett döntött. A pletykák szerint azóta McGregor és Boyle nem áll szóba egymással.

"Kenobi mesternek nyilván most is lenne valami frappáns megjegyzése, amivel még a legkritikusabb pillanatban is képes lenne megingatni az ellenfél önmagába vetett hitét. "
/Ahsoka/

De ide kapcsolódik a másik dolog amiről híres, méghozzá a motorbicilizés, amit fiatalkora óta szenvedélyesen művel. 

2004-ben  UNICEF tevékenységgel összekötött utazást rendezett barátjával és operatőrével Londonból New Yorkba keresztül Europán, Ukrajnán, Kazahsztánon, Mongólián, Szibérián, Kanadán - 36 ezer km-t motoroztak. Többrészes film készült belőle Long Way Round címmel.
Ugyanezzel a stábbal  utaztak 2007-ben Skóciától Cape Town-ig Dél-Afrikában. A belőle készült film címe Long Way Down.

2012-ben motoron, hajón és gyalog utazva szállított vakcinát India és Nepál területére, amely szintén egy jószolgálati út volt. Terveztek 2015-ben is egy utat a barátjával Dél-Amerikába ez még nem jött össze.

Egzaltált Napja a 7.h-ban szenvedélyes szerelmet, hasonlóan önálló házastársat és nagy 
nyilvánosságot hoz neki. 
 A Nap a 11.ház uraként kiugró jótékonysági tetteket jelent, amelyeket  főleg gyerekek részére 
végez az UNICEF keretein belül (l.szül.uralkodó az 5.házban.) A gyerekek már csak azért is 
roppant fontosak számára, mert neki is van négy gyermeke.



Sajnos az elismertség , azaz a 10.h. már nem ilyen kiemelt. A Rákban kezdődik, ura a Hold a 9.h.-ban 
van az Ikrekben. Peregrin, hanyatlóházas. vagyis az elismertsége nem csap olyan magasra, hiába van
sok rajongója, ill hiába van tele művészi kvalitásokkal. 


Összefoglalóan: egy nem annyira csillogni vágyó, inkább mások felé forduló jellem, akinek 
legnagyobb vágya a kapcsolatteremtés és ezt bizonyos fokig meg is kapja. Kardinális dinamika 
a kiugró nála és a pozitiv jegyek: sorsának sok tekintetben maga a kovácsa és benne van ez 
a "menjünk, csináljuk"tendencia, legfeljebb a sorsa a hanytalóházak dominanciája miatt nem 
annyira segíti az érvényesülését.
Szerencsére Ewan még fiatal (48 éves) így sok mindenre lesz még ideje az életében. 
Kívánjuk neki, hogy így legyen - és legalább még egy spin-off Kenobi filmet eljátszhasson!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése