BACK TO SCHOOL 3.

MERKÚR A VÍZJEGYEKBEN

A már tárgyalt merkúri hideg-száraz hatás minőségek a hideg-nedves minőségekkel találkoznak a vízes jegyekben. Ebből a hideg, azaz a befeléfordulás ami közös, de amíg a száraz minőség a stukruráltságra hajlamosít, addig a nedves a képlékenységre. 
A vizes Merkúrú emberek sosem úgy gondolkodnak mint az átlag, érzékeléseiket szubjektív szűröjükön, azaz az érzelmeiken engedik  át minden alkalommal.

RÁK MERKÚR. A Rák jegyében is nagyrészt peregrin a Merkúr, ezért relatív helyzete nagyon függ az urától, azaz a Hold helyzetétől adott képletben. Igaz a Rák jegyének 10-20° közötti tartományában levő Merkúr egész jól áll, sőt erős lehet, úgyhogy olyankor a gyermek jó felfogóképességű és vízjegytől meglepően jó absztrakciós, elvonatkoztatási képeséggel rendelkező ember lehet, okos, gyorsan gondolkodó, pláne mivel a Rák kardinális, azaz gyorsan döntő, kezdeményező jegy. Bár ilyenkor is segíti a felfogást az érzelmi átélés, mint minden Víz-jegynél. Érdemes a tanultakat érzelmekhez kötni, ennek kiváltására jó lehet egy könyv vagy film, vagy akár a dolgok eljátszása, megszemélyesítése is. Szeret a lelkiséggel, a dolgok lelki hatásával is foglalkozni. Megszerzett tudásával sosem fog kérkedni, inkább mások segítésére használja föl. Negatívabb esetben saját ingadozó érzelmei elhomályosíthatják az ítélőképességét.

Holdi hatás: anyáskodás, gondoskodás vezérli tetteit, ezért előrevivő lehet, ha őneki kell másoknak elmagyaráznia , megértetnie  a tananyagot.

L. Diana hercegnő, Carl Jung (pszichiáter), Angela Merkel (politikus)





SKORPIÓ MERKÚR: A Skorpió jegyében is peregrin a Merkúr, kivéve a 11-19°-ig terjedő szakaszt. It a Mars helyzetét kell nézni egy horoszkópban. Ám mivel a Mars önmagában kártevő bolygó, így ez visszahat a Merkúrra is, ami amúgy is egy ún. "visszatükröző bolygó" a hagyomány szerint,azaz semleges, vagyis nagyon idomul a körülményeihez. A marsikus hatástól van a Skorpió Merkúrú embereknek csípős nyelve, kritikus észjárása és maró véleménye van adott esetben. Oda tudnak szúrni, ahol a másiknak fáj, ezt a beleérző képességet a Víz jegytől kapják. A Skorpió Merkúrt mindig a "miért?"-ek érdeklik, úgyhogy érdemes ezt a tanulmányoknál is figyelembe venni. Egyrészt tárgyi hátteret nyújtani, másrészt pszichológiait (ami amúgyis nagyon érdekli) azaz ki mit? miért? csinált....A lélektani hatás, az érzelmi átélés itt is segít megérteni a tanulnivalókat, de mivel szilárd jegy, sokkal makacsabb lehet akár a megértésben, akár a meg nem értésben! Ha olyanja van, akkor sem akarja majd felfogni a tananyagot, ha belül már rég megértette. Általában ezek lelki okokra vezethetők vissza nála. Ha nem megy a tanulás először a rejtett lelki/érzelmi problémákat kutassuk fel: bántják az osztálytársai? nem szereti a tanárnőt? vagy az őt? Fél valamitől? Vagy éppen érzelmi dolgok elvonják a figyelmét a tanulásról?

Marsikus hatás: a versenyzés, a mások legyőzése azért itt hajtóerő lehet, érdemes erre is apellálni.

L. Julia Roberts (színésznő), Mahatma Gandhi (politikus), John Lennon (zenész, politikai aktivista)




HALAK MERKÚR: itt elértünk a Merkúr másik "mélyrepülős" jegyéhez száműzetésben és esésben is van egyszerre, ezért elég nehéz érvényesülnie - legalábbis szigorúan elméleti, tudományos pályán. Egy kis szakaszán a jegynek kb. a 16-20° közötti szakaszán még kap egy kis méltóságot, de aztán a romlásba kerülés ezt is lerontja hosszabb távon. 

Itt sem arról van szó azért , mint ahogy a Nyilas Merkúrnál sem, hogy hülye lenne a gyerek, inkább csak, hogy valami egészen egyedi módon látja, dolgozza fel és értékeli a világot. Igazából a gondolataiba sose látunk bele, mert ő sem a sajátjaiba, ezért néha váratlan fura dolgokat tesz, váratlan, fura okokra hivatkozva. ami számára teljesen logikusnak tűnik, ám a környezete épphogy teljesen illogikusnak tartja a dolgot. Változó jegy, ezért ingadozó a tudása is, a tanulási kedve is, hol így-hol úgy áll a tananyaghoz, egyik nap még a biológiát nem érti , másnap már az irodalmat sem....Ő sem az a továbbtanulásra vágyó, diplomahalmozó típus, inkább álmodozó, fantáziavilágba menekülő. A hagyomány úgy tartja a Halak Merkúr is, mint a Nyilas vagy fantasztikus körmondatokba beszél és hosszú, színes fantáziájú meséket mond,- vagy "hallgat mint a csuka". Na most azért a Víz jegyek az ún. "néma jegyek", tehát ez utóbbi valószínüleg gyakrabban előfordul náluk. Nem beszélnek, hallgatnak, elvannak a saját kis világukba  a szülő vagy tanár pedig kétségbeesetten a tördeli a kezét, hogy valami tárgyi tudást kicsikarjon belőlük. Valószínüleg az érzelmi ráhatáson kívül és a sok-sok ismétlésen át leginkább még a művészetek általi kifejezés tudja őket megfogni: festés, rajzolás, ének, zene, tánc, színészkedés - ezekkel lehet valamit kezdeni (nem véletlenül: a Halak jegyében egzaltációs méltóságú a Vénusz a művészetek bolygója). 

Jupiteri hatás: az elvont, ködös igazságokat, nagy összefüggéseket keresik, a "megvilágosodást", de emiatt a tárgyi tényeket, a fontos részletek sokszor szem elől tévesztik.

L. Lady Gaga (énekenő,  celeb), Alan Rickman (színész), Sharon Stone (színésznő), Curt Cobain (énekes, zenész), Justin Timberlake (énekes, színész), Bruse Wilis (színész), Robbie Williams (énekes) stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése