2016. március 24., csütörtök

Részletek a könyvemből 8.

A bolygók esszenciális méltóságai

A modern asztrológiában általában egy vagy kettő méltóságot használnak, uralmit meg egzaltáltságot és esetleg még a romlásból megemlítik, hogy létezik az exil, meg a fall, de a régi vagy hagyományos, klasszikus asztrológiában öt darab méltóságot ismerünk, amely csökkenő mértékben fejezi ki vagy képviseli az illető bolygó minőségét és ezeket most szépen el is magyaráznám. A táblázatban, a könyv végén, meg is nézhetitek.

URALOM
Az első a legerősebb, az uralmi helyzet, amikor egy bolygó a saját jegyében áll – ezt azért mindenki ismeri, a Mars a Kosban áll, a Vénusz a Bikában, a Merkúr az Ikrekben vagy a Szűzben, stb. Ez mit jelent? Képszerűen olyan, mintha valaki egy király lenne, van egy királysága és ott uralkodik, vagy van egy háza, egy celsaládja és ő ott a családfő. Otthon van, így is mondhatjuk. Ez a helyzet egy óriási méltóságnövekedést ad, hogy ő a király – most akár kicsiben, akár nagyban gondolkodunk. Kiegyensúlyozott, övé a hatalom, tökéletesen jól érzi magát és azt is tudni kell, hogy a saját jegyében álló többi planétának is ő lesz a főnöke, de egy jó és erős főnök. Például a Nap az Oroszlánban uralkodik, és ha az Oroszlánban az adott képletben állnak még bolygók, pld. a Merkúr meg a Jupiter, akkor azoknak is az Oroszlán lesz a főnöke.William Lilly így róla: „...olyan helyzetű embert jelez, aki ura saját házának, birtokának és szerencséjének, vagy aki nem vágyik nagyon az evilági dolgokra, vagy hogy ez az ember elégedett és jó állapotban van.”Uralomban van:
Nap az Oroszlánban
Hold a Rákban
Merkúr az Ikrekben és a Szűzben
Vénusz a Bikában és a Mérlegben
Mars a Kosban és a Skorpióban
Jupiter a Nyilasban és a Halakban
Szaturnusz a Bakban és a Vízöntőben
Társuralkodók lehetnek a modern asztrológia szerint:
Uránusz a Vízöntőben
Neptunusz a Halakban
Plútó a Skorpióban

EGZALTÁCIÓ
A második méltóság az egzaltáció. Ezt sokszor úgy mondják, hogy emelt, vagy erőben van, ez egy elég félrevezető megnevezés manapság. Az egzaltáció ugyanis szó szerint azt jelenti, amit értünk rajta: egzaltált, felfokozott. Ezt jelenti, egy erőnövekedést. Tulajdonképpen látványosabb is, mint az uralom, egy plusz érzelmi tartalmat ad....
Megtalálsz a Facebookon is, ezt a könyvem pedig itt veheted meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése