Részletek a könyvemből 2. - Az asztrológia története

Az asztrológia története jó pár ezer évre tekinthet vissza. A Tigris és az Eufrátesz közötti területen, Mezopotámia területén alakult ki, sumérok és más akkori népek foglalkoztak vele, imádták a Napot, Holdat és Vénuszt. Találtak olyan agyagedényeket, vagy agyagtáblákat már 5-6000 évvel ezelőttről, amelyeken asztrológiai szimbólumok voltak.

Egyiptomi asztrológiai leírásokat ismerünk kb. i.e. 2000-től, innen van az asztrológia, tulajdonképpen innen számítják, mert megjelenik az Ascendens, ami a horizont és az ekliptika metszéspontja. I.e. 2-3000 körül még nem volt aránypárszámítás, de az Ascendens használata elterjedt a hódítások során. Tulajdonképpen nem volt matematikai algoritmusuk a horoszkópok kiszámítására, hanem a Nap nyugvásától a bolygók nyugvását – a 7 bolygót, amit látunk – vették alapul, az úgynevezett heliokális keléseket és nyugvásokat, amikor még látjuk, vagy már látjuk a Naptól az adott bolygót.
A törekvésük az volt, hogy helyreállítsák az egységet, a teljesség tudatot, szolgálják az egészet, egyben tartsák a világot. Az volt a filozófiai alapja, hogy ami jó a világnak, az jó nekem is. Innen jön az arché, az archetipikus szó, ami a 12 jegyre utal, vagyis az egyiptomi és a közel-keleti asztrológia az tulajdonképpen a jegyek elsődlegességére teszi a hangsúlyt.
A második lépcsőfok ebben a hellenisztikus asztrológia volt, ami összegyűjtötte ezeket az anyagokat. A több hónapos eltéréseket – ami, mint mondtam a számítások hiányossága miatt volt – pár napra vitte le. Saját megfigyeléseiket átlagolták, táblákra vésték.

A középkorban restaurációs törekvés vette kezdetét, itt az égitestek kezdtek el dominálni. Innen jön a reneszánsz asztrológia, majd a felvilágosodás korában a tradicionális asztrológia, ahol kihagyták a középkort, és visszanyúltak a görögökhöz. Megint a jegyek lettek az elsődlegesek, innen erednek bizonyos csonkítások, az égitestek értékelésében. A kortárs asztrológiában is megmaradt a jegyek dominanciája....
----------.
Megtalálsz a Facebookon is, első könyvem pedig itt veheted meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése